Odvlhcovač vzduchu

22. okt 2022

Ahojte, v byte mame niečo málo cez 60 vlhkosť. V každej miestnosti. Teplotu mame cca 21. Tak rozmýšľam nad nejakým kvalitným odvlhcovacom. To musím kupovať do každej izby jeden? Alebo to odvlhci celý byt? (Cca 80m2) Keby som mala otvorené dvere? Musí to byť zapate celý deň? Alebo odvlhcim jednu miestnosť potom druhu....? Ďakujem za rady

brembo
22. okt 2022

60 je ešte pomerne v pohode. Keď nemáte nikde pleseň,netreba riešiť.
No v každej miestnosti by mal byť jeden,v horšom prípade v každej druhej a otvorené dvere,ale i tak v miestnosti,v ktorej nie je,bude vlhkosť vyššia. Áno optimálne zapnuté celý deň. I tak nejdú nonstop zväčša,len keď stúpne vlhkosť-v závislosti od typu odvlhčovača. Vlkosť dokáže stúpnuť i za jednu hodinu. Ale napríklad na sušenia prádla,keď sušíte vnútri je to super.

autor
22. okt 2022

@brembo zial, už sa v jednej izbe začala robiť aj pliesen. Ale chceme robiť aj zateplenie. Myslíš ze to pomôže? Máme prízemný byt pod nami je vlhká pivnica. Tam chceme aspoň zatepliť stropy. U tých odvlhcovacov sa bojím aj spotreby energie... 😞

viestta
22. okt 2022

Mame odvlhcovac, keď sme susili steny, tak sme ho prenasali z izby do izby. Cez deň tam kde sa nespalo, v noci tam kde nikto nebol. A neviem, elektriny to nezozralo tolko, že by nás účty položili do kolien. Však to je len slabší chladničkovy kompresor.

brembo
22. okt 2022

V panelákoch zateplenie dosť pomôže,betón je dobrý vodič tepla,takže sa tam zráža vlhkosť. Zateplenie od pivnice zrejme veľa nepomôže,keď sa nešírí do stien. Ale to by ste mali vlhké steny. Od 60% sa už môžu tvoriť plesne,ale to ešte nie je vysoká hodnota. Keď je na 65 alebo vyššie,to je už problém. Spotreba je závislá od výkonu. My máme 2,menší má odber 150W výkonnejší 285W.

autor
23. okt 2022

@viestta no niektoré čo som pozerala na nete majú aj cez 400W až sa mu hlava zatocila. To budú asi nejaké do veľkých miestnosti. Ja to potrebujem do dvoch izieb každá má cca 12m2 a ešte jedna izba 15m2.

autor
23. okt 2022

@brembo my mame obyčajnú tehlu. My mame 2 izby po 12m2 a jednu 15m2 tam by stačili aj nejake menej výkonne? Niečo takéto Klarstein DryFy 10 - krátka recenzia. Ale žerie to 240W.

1mina
23. okt 2022

My mame dva v spalni a v detskej izbe.... Neodvlhci to cely byt samozrejme, iba miesnost kde je, ale mozete si ho pripadne presuvat my sme aj tak niekedy robili...ale odkedy ich pustame poctivo plesen nemame, a clovek az neveri kolko vody z toho odvhcovaca vyleje..a to susim pradlo v susicke

viestta
23. okt 2022

Ale ten odvlhcovac ti nebude bežať 24 hodín denne a 365 dní v roku. Pri vašej vlhkosti určite nie.

autor
23. okt 2022

@1mina mozem sa spytat aku znacku mate?

1mina
23. okt 2022

Rohnson obidva jeden silnejsi jeden troska slabsi

brembo
23. okt 2022

Vyberajte podľa množstva vody,ktorú dokáže zadržať za 24 hodín. Odporúčam 10l/24hodín. Ten vám postačí. A odporúčam kompresorové,sú síce hlučnejšie,ako s pelterovým elementom,ale 2x účinnejšie. A nemusíte hneď kupovať 3,kúpte si 1 a uvidíte,ako budete spokojná. Veď další sa vždy dá doobjednať.

autor
23. okt 2022

@brembo ako dlho vydrží taka optimálna vlhkosť? Potom keď zasa sa zvýši vlhkosť nad 60 sa zasa automaticky zapne? Koľko hodín denne to mate zapnuté?

brembo
23. okt 2022

ja mám vlhkomer a podla toho sa riadim,lebo tá vlhkost ynačne kolíše. Niekedy je vypnutý i týžden,ked vidím,že ide nad 60,tak zapnem.Niekedy vlhkost ostane na normálnej hladine i niekolko hodín,niekedy sa zvýši už za hodinu. Nastavíte si tam nejaku hodnotu vlhkosti a potom sa odvlhčovač sám zapína a vypína. Ked je vysoká vlhkost,tak ho mám zapnutý celý den a on si tu vlhkost sám reguluje. Vypínam len na noc. Ale v miestnosti,v ktorej nespíte može íst nonstop,on si nastavenu hladinu bude automaticky regulovat..Takže v kludovom režime,ked nejde kompresor je odber 2W. Má to plavákový snímač,ked sa nádoba naplní,automaticky sa vypne a rozsvieti sa červená kontrolka.

zuzulikmichalik
3. nov 2022

@brembo da sa ta dvlhcena voda v nadobke aj na nieco vyuzit, ci nie?

1mina
4. nov 2022

@zuzulikmichalik muz si ju bezne prelieva do krhiel na von :D

brembo
4. nov 2022

@zuzulikmichalik jasné na zalievanie kvetov. Alebo do záchoda spláchnut-len nepit

macko_usko222
11. dec 2022

prosim vedel by mi niekto poradit?mam maly byt ale balkon nemam takze pradlo susim vo vnutri.Byt ma 2 miestnosti +wc , neviem teraz ktory odvhlcovac kupit.Zaujali ma aj vykonnejsie 20l/24h.Je to dobre kupit vykonnejsi a rychlejsi ktory nebude mat tolko prace s vlhkostou v tak malych priestoroch alebo mensi 10l/24h ktory bude teda pracovat viac?

brembo
12. dec 2022

@macko_usko222 optimálne pre odvlhčovač je,ked pracuje čo najviac,respektíve sa zapína čo najmenej. Z hladiska uspory energie to je ale naopak. ja by som bral menší 10l/24hod. Svoju prácu si všetky odvedu. A prádlo sa Vám usuší za polovičný čas,najma ked vyfukovaný vzduch nasmerujete smerom na sušené prádlo. V každom prípade,nech je odlhčovač akokolvek výkonný,odvlhčí len jednu miestnost. Ja by som na Vašom miste kupil 1 ks 10l/24hod a podla spokojnosti by som neskor dokupil i druhý