Prosím poraďte kto sa vyznate, ako riešiť našu situáciu.
Mame chalupu na Liptove. 3 roky sme ju prerabali a minulý rok sme konečne dali do poriadku aj dvor. Okolo celého pozemku mame vysoký múr. Na konci za plotom ma hneď sused asi 20 uľov. Keďže sme doteraz na dvore moc neboli (iba v altánku alebo opekali keď nebol ešte trávnik) tak sme žiaden problém neregistrovaní. Teraz treba aspoň raz za 2t.pokosit trávnik a aj ja si tam už sa im kríky, plejem záhony a pod.
No ale nedá sa. Akonáhle muž zapne kosačku, prilwtia cez plot včely a pichaju ako besné. Počkali sme kým sa ukludnia, šla som zasadiť na druhý deň stromček a do 5 min prileteli a útočili. Žiadne poletovanie okolo, rovno sadnú na ruky, chrbát a bodaju. Do vlasov sa mi stále zamotavali, tam mi bzučali a ja som nevedela ci si vlasy trhať alebo tričko vyzliekat na ktorom mi sedeli..... No horor. Takto sa to opakovalo už po 4 dni. Muž mal hadam20 zihadiel v sebe, jednu moc mal dokonca horúčku z toho a ja každý deň 4-5 bodnuti....
Poraďte co s tým. Ja mam obavy ako budeme na dvore aj so synom alebo inými deťmi v lete fungovat.
Neviem či by pomohlo povedať susedovi niečo. Záhradku ma malú a ma ich tam odkedy sme chalupu kúpili. Al to šťastie že v okolí moc ľudí nie je. Sused z druhej strany chová na pozemku ovce. A z opačnej strany nikto nebýva....
Tam kde sú včely sa musí kosiť buď neskoro večer alebo zavčasu ráno. Aj pracovať v záhrade.
@katka708 neviem poradiť, ale viem že je nejaká protivčelia plachta čo sa dáva nad plot. Že tie včely to vlastne donúti vyletieť vyššie a ďalej. Alebo tak nejako. No znie to ako blbosť ale fakt som to niekde videla alebo čítala
Záleží od toho, ako si chcete pokaziť vzťahy so susedom, dá sa to riešiť aj súdne. Na druhej strane bodanie včelami by som neakceptoval. Ak je niekto z vás alergik na včelí jed, dosiahnutie nápravy je jednoduchšie.
mozno by stacilo sa so susedom normalne porozpravat a poradi co a ako a problem vyriesite spolu ...
My sme chovali včely a pokiaľ viem,sused musí mať včely umiestnené minimálne 3 metre od plota a tak,aby letáče smerovali na susedov pozemok a nie ku plotu. Ďalej musí mať sused plot za včelami, ktorý je aspoň 2 m vysoký. Pokiaľ nespĺňa tieto podmienky, máte právo napadnúť to.
@katka708 bývame pri včelárovi, a za vyše 15 rokov, nás bodla včela tak 2-3krát. Hneď na začiatku nám včelár dal pár dobrých rád. Vôňa kosenia, kopania čestvo kosenej trávy ich irituje, preto tieto činnostiam sa máme vyvarovať v ich blízkosti ráno a doobedu. pomôže aj zapálená mletá káva. A ako to písali aj hore včela tam boli skorej
@anjelicek26
@syslik81
@draik
Nechceme si kaziť vzťahy. A riešiť to sťažnosť mi na obecnom úrade ale zas chodíme tam za oddychom tak nechcem byť celý víkend v chalupe zavretá. Alergici nie sme (u syna nemám istotu lebo ešte nebol postipany).
Skúsime sa porozprávať so susedom. Ale už vidím že budeme označení za "fajnovych" meštanov.
Skôr som dúfala ze existuje niečo čo ich od nás odpudi a nebudú chcieť prelietavat k nám.
skus vysatdit tuje a levandule okolo plota .. levandula ich zastavi a kym oni budu makat na tom,na co su stvorene ty budes mat klud na zahrade ..a kos ako sa spomenulo-rano alebo vecer ...
Chod za nim mu povedat, ze ma nahovno liniu vciel, nech vymeni matky a ty budes mat pokoj.
Tak sú aj agresívnejšie aj kľudnejšie včely.
Sused mal dlhé roky na záhrade úle a vsteko bolo v poriadku. Mohli sme kadečo robiť v záhrade. Uštipnutie ani jedno.
Potom mal nový roj včiel a to bola katastrofa. Len sme vyšli na záhradu a hneď dobali, a presne ako píše autorka, hneď do vlasov.
Skončilo to tak, že sused preniesol úle za dedinu.
@katka708 Skus vyhľadať čo včely odpudzuje alebo si zožeň škodcov čo tie jeho včely vykantria 😂
Nemám nič proti včelam.
Lenže kedysi včelári rešpektovali že úle do obytnej zóny nepatria a mali "mobilné" úle v chotári. Teraz sa drzo držia hesla "na svojom pozemku si robím čo chcem". Ak ťa uštipne jeho včela a ty zomrieš nemá žiadnu zodpovednosť a tak sú včelári "na koni".
To že ťa 3x postipala včela a nič sa nestalo neznamená že nie si alergická. Boli prípady ľudí čo ich včela bodla 100x nič sa nestalo a 102x po uštipnuti dostali anafylakticky šok a zomreli.
Možno má také útočné včely. My máme včely tiež, bazén v záhrade, včely cca 20 metrov od bazéna, slnečníka, stola a grilu. Sestra už má vnučky, tie behajú hore dole, ale vcely neútočia. Ani na susedov neútočia. Treba mať doma Zodac či Cetitizin, zíde sa pri postipani, aby ste neopuchli. Zelená sieťka do výšky 3 m by mala pomôcť.
@margotka17 mali sme takú skúsenosť na chate - posledný dom v dedine. Pár metrov ďalej mal sused úle, tie včely nás nonstop naháňali a bolo jedno, či sme kosili, grilovali, oberali jablká, či len tak ležali na deke. Nebol výlet, aby nás nedoštípali. Dodnes si pamätám, ako ma naháňali a ja som zúfalo behala okolo domu, mala som sotva 10 rokov. Doštípaná som skončila na pohotovosti. Nakoniec sme chatu predali, báli sme sa tam chodiť.
Tak kedze tam doteraz nikto nebyval, pozemok susedi s nejakymi ovcami a neobyvanym pozemkom, bol to idealny stav... to, ze ste sa pristahovali vy, je novinka...vcely tam boli prakticky skor. Nenapada ma ine riesenie, okrem suseda poprosit tie vcely presunut na ine stanovisko... napr. dohodnut sa zo starostom, ci by neuvolnil niekde miesto pre to... vacsinou sa da dohodnut, ak sa to dobre poda...vcely (mimo obyvanych pozemkov) su vzdy skor na uzitok ako problem)..vacsina polnohospodarov sa skor potesi...