Obecná voda

21. júl 2024

V obci sa robila obecná voda,asi 15 rokov dozadu.Na našom dvore sme si spravili vodovodnú šachtu ,ale vodu sme si nezapojili,pretože máme vodu z vlastnej studne.Ale sme dovolili susedovi pripojiť si vodu na našu vodovodnu šachtu,kde on má svoj vodomer. Vtedy nám bolo povedané, že v šachte môžu byť dve prípojky na vodu.Teraz sa chceme pripojiť na obecnú vodu,ale nemôžeme. Lebo vodovodná šachta na našom dvore nevyhovuje dvom vodomerom.Pripominam,že sused ťahal vodu cez náš dvor z našej šachty. Nijaký papier sme vtedy nespisovali,nie je o tom žiadny záznam, je to urobené na čierno. Vodárne povedali, že buď urobíme novú širšiu šachtu na dva vodomery,s tým že sa musí spísať ťarcha alebo vecné bremeno na dom,v ktorom sa povoľuje v prípade poruchy vody suseda ,kopať cez náš dvor.S tým ja nesúhlasím. Alebo môžme suseda jednoducho odpojiť od vody,nech si spraví vlastnú prípojku na vodu na svojom dvore.Suseda sme o tom upovedomiť,ale on s tým nič nerobí a my sa nemôžme pripojiť na obecnú vodu.Čo máme robiť?

pribinak
21. júl 2024

Súhlasiť a Vodárňami. Nemôžeš niekoho len tak odpojiť od pitnej vody.

Chybu ste urobili pred rokmi, keď ste urobili ciernotu

oliolijanka
21. júl 2024

Treba suseda pisomne (do vlastnych ruk?) vyzvat, nech si spravi vlastnu pripojku, lebo vo vasej sachte sa idete napojit vy.
Oznamte mu aj termin, kedy ho mienite odpojit.

Nikde nie je napisane, ze ste s jeho pripojkou suhlasili. Mozno tu pripojku iba 15 rokov na svojom pozemku trpite a teraz vas trpezlivost presla.

Ja by som ale poziadala suseda, v zaujme zachovania dobrych susedskych vztahov, aby vam prispel na upravu vasej sachty.

autor
21. júl 2024

@pribinak A ako máme ďalej postupovať??Nemôžem sa napojiť na obecnú vodu,lebo šachta nespĺňa parametre na dva vodomery.Tym pádom potrebujeme spraviť novú šachtu, väčšiu aby mohli byť dva vodomery v nej,čiže ja mam si teraz kopať dvor pre suseda??.Medzi nami to vtedy bolo 8ba ústne dohodnuté, nič viac,dať si ťarchu na dom a atď... Viem vtedy to bola chyba ,ale čo teraz, wko ďalej???

pribinak
21. júl 2024

Skús si dať tému na modrú strechu, tam poradia viac.
Ale nemôžeš len tak niekoho odpojiť od pitnej vody

autor
21. júl 2024

@pribinak a kde nájdem tú modrú strechu?ďakujem

kabo25
21. júl 2024

Ako zamestnanec vodarni som riešila obdobne prípady. No je to patová situácia. Ten sused vôbec nemusí byt načierno, proste pred tými 15 rokmi čo spomínaš to stačilo takto… ty ho nemozes len tak svojvoľne odpojiť, pokial za vodu platí a ma uzavretú zmluvu o dodávke pitnej vody. Troska akurát nerozumiem, spomínaš obecný vodovod a potom vodárne, tak kto je vlastne vlastníkom/ prevádzkovateľom vodovodu ? Ak obec mám za to, že obec určuje podmienky pripojenia, teda či je vhodná šachta alebo nie, lebo z toho mi vychádza že nejde o obecný vodovod ale verejný v správe vodárni..

kabo25
21. júl 2024

Taktiež ani ťarchy, tj zriadenia vecného bremena sa nemusíš báť, neviem prečo ľudia majú take predsudky voči tomu, v podstate o nič nejde (len sused bude chránený v prípade poruchy a mal by ti za to adekvátne zaplatiť), ale nevidím dôvod na zriadenie ťarchy, ak je prípojka taká stará, v čase jej zriadenia (15 rokov do zadu) sa nezapisovali vecne bremena do katastra a teraz to nemusíš proste. Zapisujú sa aktuálne veci …

autor
21. júl 2024

@kabo25 dobrý večer. Robila sa v obci obecná voda.Kazdy si mal spraviť svoju prípojku. Ale pre suseda to bolo jednoduchšie sa pripojiť do našej šachty,s tým že v budúcnosti sa tam napojime aj my.Bola som na vodární sa opýtať, že si chceme napojiť obecnú vodu,boli aj pozrieť aj u nás a toto povedali. Že šachta nevyhovuje dvom vodomerov.Cize mi sa nemôžme napojiť do našej šachty, lebo tam je napojený sused.Bud urobíme novú a väčšiu šachtu na dva vodomery na našom dvore alebo sused nech si spraví vlastnú šachtu na svojom dvore. Sused má na dvore studňu, takže by nebol celkom odpojený od vody. Vtedy nám bolo povedané, že sa budeme aj my vedieť v budúcnosti napojiť, ale všetko to bolo iba ústne povedané. Teraz nemôžme, lebo sú nové smernice atď a vodárne to nenapoja,lebo niesu splnené podmienky.Moja otázka znie.Sachta na mojom dvore,kde je pripojený Sused, iba na ústnu dohodu.Ja sa nemôžem pripojiť na obecnú vodu do vlastnej šachty ,lebo tam je pripojený sused.Co mám teraz robiť??ďakujem za odpoveď

martul
21. júl 2024

Už ti to tu stokrát napísali. Máš proste smolu. Nepochopím ako ste toto mohli dovoliť, pripojiť suseda do vlastnej šachty a ešte cez váš pozemok?! Toto by somxani rodine nedovolila a všetko načierno?!
Takže pekne na vlastné náklady rozšíriť šachtu alebo spraviť novú pre váš vodomer a s ťarchou nespravíte nič, to ste dosrali doživotne, v budúcnosti keď bude niekto po vás oredsvst váš dom sa určite poteší.

30katrusa40
21. júl 2024

Neostáva ti nič iné len dohovor so susedom aby si spravil.vlastnu prípojku a šachtu. Ale to nebude asi najlacnejšie . My sme sa pripájali keď sa robila voda v dedine v rámci toho takže neviem koľko vychádza spraviť prípojku a všetko nanovo. Spravili ste hlúposť čo narobis už to len dáko so susedom vybaviť. Najlepšie pozri kto je majiteľom domu a kontaktuj priamo majiteľa

kabo25
22. júl 2024

@autor no v prvom rade opakujem vôbec to nemusí byt na čierno! (To skôr píšem @martul ) Proste v minulosti stačil takýto súhlas … vramci dobrých vzťahov ste povolili vo svojej šachte sa pripojiť susedovi a teraz vramci nových noriem tá šachta je mala pre viac ako jednu prípojku. Ano to sa stáva, časom sa menia normy a to čo platilo kedysi neplatí už dnes. Máte len 2 možnosti ako vám povedali na vodárňach, rozšíriť šachtu aby bola v súlade v platnými normami alebo vybudovať novú. Pripadne tretia možnosť, ktorú Vám navrhujem v dobrom poprosiť suseda nech si on vybuduje na svojom pozemku vlastnú šachtu a odtiaľ nech si ťahá svoju prípojku. Ak by nesúhlasil, tak by som na neho tlačila aspoň s tym, že nech on znáša finančne náklady na rozšírenie existujúcej šachty na vasom pozemku aby ste sa vedeli pripojiť aj vy. Ešte mi napadlo krajne riešenie, dať to na štátny stavebný dohľad o prešetrenie či to naozaj nie je načierno (ale osobne pochybujem, vzhľadom na niekoľko podobnych prípadoch ktoré som riešila), vtedy by mu mohli nariadiť odpojenie. Pripadne ho tym aspoň postraste 😀 ak by nechcel ustúpiť …