Nový verzus starý dom

28. okt 2024

Dobrý deň,
mám otázku, čo sa považuje za nový dom? A do ktorého roku postavený dom je už starý dom?
Keď teraz je rok 2024.
Dakujem.

chrobak7
28. okt 2024

Neexistuje žiadna definícia. Takisto ako nové a staré auto, starý človek, a pod. Nový dom môže mať aj 5 rokov, pokiaľ nebol obývaný. Ja si pod starým domom predstavujem stavbu, ktorá už potrebuje nejakú rekonštrukciu či opravu.

zmrzlinka2021
28. okt 2024

Neviem ci na toto existuje nejaka definicia, citala som aj o 15 rocnej novostavbe. Pre mna novy dom, alebo novostavba je max do 10 rokov.

deti95060810
28. okt 2024

u nás bola sociálka a zapisovali si že bývame v novom dome - upozornila som ich že má čoskoro 10 rokov - pani mi veď vravím že nový dom...

zuzana76
28. okt 2024

pre mňa nový dom do 5 rokov, starý dom všetko staršie ako 40 rokov. To medzi tym je neurčitá zóna

sasa1310
28. okt 2024

novostavba sa ráta do 10 rokov

marcellka32
28. okt 2024

Áno istí spoluobčania dokážu za 2 roky nový byt prerobiť na starý...už je prebyvany bolo to slovo ...to ako sa človek stará o dom vidno na prvý pohľad

autor
29. okt 2024

@chrobak7
@zmrzlinka2021
@deti95060810
@deti95060810
@zuzana76
@sasa1310
@marcellka32

Dakujem za odpovede.

Aj som si tak myslel, ze novy dom je maximálne do 5-10 rokov.

Ked som pocul nazor, ze dom z roku 1954 je novym domom, otocili sa mi oci. Je scestné oznacit pra-stary dom, ktory vyzaduje generalnu opravu, za novy.

autor
29. okt 2024

@zuzana76 tvoja definicia je uplne presná.

mantilka
29. okt 2024
autor
29. okt 2024

@mantilka super, velmi dakujem👍

purple_wolf
29. okt 2024

neviem sice naco ti to je ale toto sa pytas velmi zlu otazku ... kazdy to berie inak ... po 5 rokoch ti skoncili sice takmer vsetky zarucne doby ale 10 rocny dom este stale nie je stary ani 20 rocny .. ide skor o to ako sa v nom obyvatelia chovaju ... mozes mat aj 40 rocny dom ktory je v ovela lepsom stave ako novostavbu v sucasnosti vela "deceloperov" smelinuje

fotoarch
29. okt 2024

Novy dom, je kolaudovany toho casu s dnesnymi normami.... Ak aj XY stary dom chceme povazovat za perfektny ako novy, mal by splnat parametre nizkoenergetickeho byvania. V praxi teda investicia do tepla povedzme 50€ mesacne na ploche 100m2, bungalov... Ak chceme nasim byvanim sa priblizit tymto hodnotam potrebujeme mat dom ktorý ma okna trojskla, zatepleny je cca 20 cm.izolantu , v streche je minimalne 40 cm izolacie a na podlahach 10,15 cm izolacie. Kurenie je kondenzacnym kotlom, alebo tepelntm cerpadlom . Rekuperacia je dnes povinnost , a tiez zvysuje komfort byvania ... Ak ma niekto takto postaveny dom , najdeme v nom aj peknu novu kúpeľňu s kuchynou..a teda nove rozvody ... 10 rocny dom v tychto parametroch je raritny, 5 rocny najdeme .. Stary dom povazujem nezatepleny, s kladickym plynovym kotlom, gamatkami.. Skoro vsetkym v starych domoch chyba tepelna izolacia v podlahe. Hydroizolacia v podlahach je tiezv starych domoch rarita. Ta zemna vlhkost co vzlina do stien je asi ta najvacsia komplikacia v starych domoch. Ak by nebolo nej, hravo by sa zrekonstruovali vsetky nehnutelnosti.

tundra
29. okt 2024

@fotoarch nas dom,ma 18 rokov a takmer vsetky parametre.Mesacna rezia 49€.

fotoarch
29. okt 2024

Rozdelenie nízkoenergetických stavieb
nízkoenergetický dom– spotreba energie na vykurovanie je 55 až 108 kWh/m2 za rok.
pasívny dom – spotreba energie na vykurovanie je 5 až 15 kWh/m2 za rok.
nulový dom – spotreba energie na vykurovanie je 0 až 5 kWh/m2 za rok.
plusový dom – stavba vyprodukuje viac energie než minie.
udaje z 2020

autor
6. nov 2024

@purple_wolf dom z roku 1954 vysokonakladny potrebujuci generalnu opravu vsetkeho.

purple_wolf
7. nov 2024

nemusim ti hovorit ze dom postaveny v 54 roku je stary vsak??

autor
7. nov 2024

@purple_wolf mne nie, nemusis, ale ver, ze pocut takyto nazor by si nechcela, lebo by si zostala zirat nad tupostou. A ta je nekonecna.