Dobrý deň,
mám otázku, čo sa považuje za nový dom? A do ktorého roku postavený dom je už starý dom?
Keď teraz je rok 2024.
Dakujem.
Neviem ci na toto existuje nejaka definicia, citala som aj o 15 rocnej novostavbe. Pre mna novy dom, alebo novostavba je max do 10 rokov.
u nás bola sociálka a zapisovali si že bývame v novom dome - upozornila som ich že má čoskoro 10 rokov - pani mi veď vravím že nový dom...
pre mňa nový dom do 5 rokov, starý dom všetko staršie ako 40 rokov. To medzi tym je neurčitá zóna
novostavba sa ráta do 10 rokov
Áno istí spoluobčania dokážu za 2 roky nový byt prerobiť na starý...už je prebyvany bolo to slovo ...to ako sa človek stará o dom vidno na prvý pohľad
@chrobak7
@zmrzlinka2021
@deti95060810
@deti95060810
@zuzana76
@sasa1310
@marcellka32
Dakujem za odpovede.
Aj som si tak myslel, ze novy dom je maximálne do 5-10 rokov.
Ked som pocul nazor, ze dom z roku 1954 je novym domom, otocili sa mi oci. Je scestné oznacit pra-stary dom, ktory vyzaduje generalnu opravu, za novy.
@zuzana76 tvoja definicia je uplne presná.
@mantilka super, velmi dakujem👍
neviem sice naco ti to je ale toto sa pytas velmi zlu otazku ... kazdy to berie inak ... po 5 rokoch ti skoncili sice takmer vsetky zarucne doby ale 10 rocny dom este stale nie je stary ani 20 rocny .. ide skor o to ako sa v nom obyvatelia chovaju ... mozes mat aj 40 rocny dom ktory je v ovela lepsom stave ako novostavbu v sucasnosti vela "deceloperov" smelinuje
Novy dom, je kolaudovany toho casu s dnesnymi normami.... Ak aj XY stary dom chceme povazovat za perfektny ako novy, mal by splnat parametre nizkoenergetickeho byvania. V praxi teda investicia do tepla povedzme 50€ mesacne na ploche 100m2, bungalov... Ak chceme nasim byvanim sa priblizit tymto hodnotam potrebujeme mat dom ktorý ma okna trojskla, zatepleny je cca 20 cm.izolantu , v streche je minimalne 40 cm izolacie a na podlahach 10,15 cm izolacie. Kurenie je kondenzacnym kotlom, alebo tepelntm cerpadlom . Rekuperacia je dnes povinnost , a tiez zvysuje komfort byvania ... Ak ma niekto takto postaveny dom , najdeme v nom aj peknu novu kúpeľňu s kuchynou..a teda nove rozvody ... 10 rocny dom v tychto parametroch je raritny, 5 rocny najdeme .. Stary dom povazujem nezatepleny, s kladickym plynovym kotlom, gamatkami.. Skoro vsetkym v starych domoch chyba tepelna izolacia v podlahe. Hydroizolacia v podlahach je tiezv starych domoch rarita. Ta zemna vlhkost co vzlina do stien je asi ta najvacsia komplikacia v starych domoch. Ak by nebolo nej, hravo by sa zrekonstruovali vsetky nehnutelnosti.
Rozdelenie nízkoenergetických stavieb
nízkoenergetický dom– spotreba energie na vykurovanie je 55 až 108 kWh/m2 za rok.
pasívny dom – spotreba energie na vykurovanie je 5 až 15 kWh/m2 za rok.
nulový dom – spotreba energie na vykurovanie je 0 až 5 kWh/m2 za rok.
plusový dom – stavba vyprodukuje viac energie než minie.
udaje z 2020
@purple_wolf dom z roku 1954 vysokonakladny potrebujuci generalnu opravu vsetkeho.
nemusim ti hovorit ze dom postaveny v 54 roku je stary vsak??
@purple_wolf mne nie, nemusis, ale ver, ze pocut takyto nazor by si nechcela, lebo by si zostala zirat nad tupostou. A ta je nekonecna.
Neexistuje žiadna definícia. Takisto ako nové a staré auto, starý človek, a pod. Nový dom môže mať aj 5 rokov, pokiaľ nebol obývaný. Ja si pod starým domom predstavujem stavbu, ktorá už potrebuje nejakú rekonštrukciu či opravu.