Novostavby - na čo si dať pozor pri stavbe na kľúč, plus inšpirácie

2. júl 2022

Ahojte. Podeľte sa o Vaše problémy, s ktorými ste sa stretli pri stavaní domu, na čo si treba dať pozor, ak stávate cez firmu plus nejaké inšpirácie, s čím ste v konečnej fáze spokojní a odporúčate ďalej. Ďakujem.

travelllerka
2. júl 2022

My sme mali problém, že sme chceli niečo "nezvycajne" takže klasicki robotníci z firmy nám to nakoniec neurobili dobre, hoci povedali, že urobia to, aj keď s tým nemajú skúsenosti. Ale nedopadlo to 100%. Inak potom sme volali špeciálne vyškoleneho človeka na to a ani ten to neurobil bezchybne :D pokazilo sa to rýchlo, sice len na malom kusocku, ale to je taka vec, ze mozes to zas cele robit, aby to bolo jednoliate, takze to treba na komplet. Išlo o také nátery do kúpeľní namiesto kachličiek. Inak takýchto veci sme riešili viacej, všetko to boli veci typu, že to bolo neštandardné a vždy sa to nejak pokazilo, skomplikovalo. Ako keď sme namiesto sadrokartónu chceli drevené obklady namiesto sikmych stien, to namontovali opäť katastrofálne. Takže to sa cele muselo nanovo vymýšľať. No proste odporúčam nevymyslat :D inak sme boli s firmou veľmi spokojní, až na tieto speci veci, nemali sme iné problémy.

xena0
2. júl 2022

Staviame cez firmu ale nenazvala by som to dom na kľúč, ale vhodnejšie by bolo dom na nervy 😁

autor
2. júl 2022

@travelllerka ďakujem. My asi nebudeme mať nejaké extra požiadavky, tak snáď nič nepokazia. Ale mám určité obavy, ako to celé dopadne.

autor
2. júl 2022

@xena0 s tými nervami počítame, len sa bojíme, že niečo odfláknu a pod. Máte problémy s firmou?

xena0
2. júl 2022

Čo sa týka práce tak robia kvalitné ale to tempo majú šialené pomalé a je to na nervy, majú veľa domov a tak nejak máme pocit že nestíhajú alebo čo🙂 sľubujú že to termínu stihnú ale neviem no ...

pupava_lucna
2. júl 2022

Fuu, nám sa na dome hadam každý majster v niečom pomýlil. Začalo to zlým výberom stavebnej firmy, ktorá poriadne ani nevidela projekt, nerešpektovali stavebný dozor, peniaze chceli aj za to čo neurobili a nakoniec sa nám vyhrážali, že nám stavbu rozbijú zbijackou. No nervy som mala poriadne z toho všetkého. A majstri čo nám potom na dome robili ďalšie prace tak to bolo ako hádzanie hrachu o stenu. Trikrát im človek niečo vysvetlí, aj tak sa na to ešte dvakrát spýtajú a nakoniec to urobia zle. Ja som už dospela k záveru, že to sú proste ľudia čo vedia robiť fyzicky ale veľmi nad prácou nerozmýšľajú.

Moja rada je, mat v zmluve s firmou Jane napísané, kedy im dáte peniaze. Teda rozpísať, že napr keď sa urobí platňa tak dáte prvých X tisíc, keď sa vytiahnu múry tak dáte ďalších X tisíc. Lebo od nás pýtali peniaze hala-bala a nevedeli sme za čo vlastne platíme. A napr elektrikár nám dal cenovú ponuku a potom prišiel s tým, že ceny šli hore a teda vypýtal od nás viac.

pupava_lucna
2. júl 2022

A presne ako píše @xena0. Tiež sa nám len sľubovali všetci že prídu a nič. Prišli o tri mesiace a iba čo sa všetko strašne naťahovalo. Naberú veľa roboty a potom nestíhajú.

autor
2. júl 2022

@pupava_lucna v zmluve budú napísané dátumy splatnosti, vždy po dokončení určitej etapy by sme následne mali za to zaplatiť dohodnutú časť z celkovej sumy

yoxinka
2. júl 2022

Nechcem ti kaziť ilúzie, ale nepoznám nikoho, kto staval dom na kľúč, prípadne si nejako robil úpravy v novostavbe, aby mu niečo nedomrvili. Nám napríklad v byte nakomplet zle obložili kúpelňu, mali sme vybratú pieskovú, dali nám šedú a to boli obe veci štandard, a do kuchyne to isté, mali sme vybratú pieskovú dlažbu, dali šedú. V kuchyni som to po obrovskej hádke so stavebným inžinierom projektu dala vymeniť, kupelku som nechala tak, lebo to by nám presunulo sťahovanie a my sme nemohli čakať. 10 rokov som kukala na šedú kúpelku odvtedy tú farbu neznášam 😂. Čo porobili kamošom na domoch robotníci ti nejdem ani písať, lebo dostaneš panický záchvat a vykašleš sa na celý dom. My sme dom dali robiť architekte, ktorá je nám rodina a ona má svoju partiu chlapov, ktorí jej robia domy a teda ona si ich sama kontroluje, sama konzultuje. Keď im niečo nesedelo, sami hľadali riešenie, nie že drbli niečo ako bolo aj keď to bolo celé zle. Tým chlapom na tej práci fakt záleží a ona si nechce pokašľať meno, ale stojí to teda iné prachy. My sme mali rodinnú zľavu, tak to bolo ok. Kamoš si dal zavolať nejakého pána, ktorý mu po odovzdaní domu našiel 102 vád. Už tam bývajú dva roky a stále niečo reklamujú, na niektoré veci sa vykašľali. To, že nám 8 rokov zatekalo zo strechy v byte a riešilo sa to každy polrok aj s kompletnou výmenou strechy, to len taká čerešnička na torte …

staronova
2. júl 2022

@yoxinka pravdivy prispevok. My sme si na dochdku zacali prerabat sami dvaja s mužom jedno poschodie. Čo sme nezvladali kvôli rýchlosti sme dali firmam/ nie lacnym/ a tie firmy no jedna hroza. Odisli a čo sa dalo muž po nich prerabal. Nepočítaj so spokojnostou, pripravte si nervy. U nas to bolo aj preto ze manzel uz jeden dom postavil a je preczizny, ja som stavarka, nedam sa oblbnut.

sttupel
2. júl 2022

Idealne ako si dať postaviť dom na kľúč je stavať systémom construction management, nájat si firmu ktorá sa tomu venuje alebo projektového manažéra ktorý vám to zabezpečí a na každú profesiu nájde odborníkov, celu stavbu zmenezuje a dohliadne na ňu. Bude zo styčná osoba s vami, s ktorou budete konzultovať postup výstavby a bude s vami vyberať materiály a riešiť detaily. Idealne je na stavbe pravidelne organizovat kontrolné dni, kde sa všetko prechádza bod po bode, kontroluje sa harmonogram a stav realizácie. Samozrejme to niečo stojí, spravidla sa berie feečko z vysutazenej ceny za stavebne prace. Cca 10%

nwnw
2. júl 2022

Jaaaj to je na dlho. My sme napr mali vela chyb projektu. Take veci ze napr medzi krokvy sa nezmestili stresne okna, schody mali vraj nestandardnu vysku, cize mams teraz o 2 viac, zateplenie v streche bolo iba 30cm ci kolko...
No ale mna vytaca ked firmy setria na blbostiach. Betonovanie platne a najlacnejsie sede rury na odpady, izolace odflaknute, vynechane tlakove skusky potrubi a tak... . Nevyznam sa v statike, ale neverila by som im uz ani ci tam je dost zeleza 😁.

pupava_lucna
3. júl 2022

@nwnw presne u nás dali malo železa a aj malo štrku do základovej platne. Samozrejme peniaze pýtali ako keby to spravili poriadne. Tlakové skúšky nám odmietli spraviť. Peniaze pýtali aj za kontajner na odpad po dokončení hrubej stavby. Ešteže v zmluve bolo, že upratať majú na vlastne náklady. Aj tak nám obrovské vrece s odpadom nechali na pozemku. Ďalej pýtali aj za to, že sa na pozemok nevedeli dostať so skridlami a museli ich voziť na vysokozdvoznom vozíku z polovice dediny, čo ako som sa potom dozvedela ani nebola pravda. No jedna hrôza. Ale ako tak čítam, tak nie sme jediní, čo sme pri stavbe domu skoro ošediveli. Teraz už má stavebnú firmu hocikto a hlavný ich cieľ je zarobiť a ušetriť na všetkom možnom.

nwnw
3. júl 2022

@pupava_lucna no tomuto sme sa vyhli. Staval nam kamarat..ten popridaval kde sa dalo, lebo projekt poddimenzovany. Vodu robil druhy kamarat, elektriku treti. No ale podlahara sme uz nemali... Zle vysparovanych 80m2. Sparovacka take diery a spinava je stale 🤷. Uz aj lutujem, se som sa dala na to nahovorit. Vysekat taku plochu nemozme... Presparovat tiez nie je lacne.