Nové okná, kvalitný servis

suzy2508
Dnes o 12:35

Ahojte, potrebujem poradiť. Kúpili sme starší 4-izb byt, ktorý bol reálne hneď obývateľný, peniaze na rekonštrukciu nám už neostali, potrebovali sme bývať. Okná má spravené plastové, ročník 2003. Pochybujem, že sa nejako servisovali, keďže v byte predtým bývali dôchodcovia. Okno v obývačke nám robí šarapatu a vetračka nedolieha úplne, akoby sa nedala ani dobre zavrieť a zvrchu bolo niečo vyskočené. Určite by bolo najlepšie si niekoho zavolať, avšak predtým, než oplieskam celomesačný rodičák na servise (v 3 izbách sú balkónové dvere, vetračka, väčšie okno, v detskej veľké 100 cm šírka okno, v kuchyni 2 obrovské, čiže by to bola pálka ako hrom), nemáme s mužom obe ruky ľavé a ak by ste mali tip na nejaké naozaj dobré a zrozumiteľné video / návod hoci aj v angličtine, ako si svojpomocne nastaviť okná a vymeniť tesnenia, veľmi by mi to pomohlo. Chceli by sme skúsiť najprv sami.
Moja ďalšia otázka - prerábali ste niekto okná v poslednej dobe? Ako sa to cenovo hýbe? Bývame na Kysuciach, už som zvažovala aj osloviť s vypracovaním cenovej ponuky Poliakov, keďže nie sme ďaleko od hraníc, mne sa hlava točí z tých aktuálnych cien a takýmto štýlom tu budeme musieť vraziť viac než 50 000 do rekonštrukcie, čo je úplné psycho podľa mňa.

egonsk
Dnes o 12:39

@suzy2508 mne kazdy rok vyvolava nejaka firma, co nuka servis okien a pokazde ich odmietam, kedze si ich udrziavam sam. Ak nemas muza, alebo kamarata, ktory by ich premazal a nastavil, myslim, ze firma by to mala urobit do 200 eur, podla rozsahu prac.

egonsk
Dnes o 12:43

Jo a inak na youtube je dost videi s navodom kde sa co maze a nastavuje, najlepsie je si na kovani okna pozriet ich vyrobcu a podla toho take videa hladat, iked odlisnosti su minimalne. (napr. ja mam Siegenia Aubi kovanie)

suzy2508
autor
Dnes o 12:44

@egonsk na inom portáli som našla príspevky spred 5 rokov a cena skoro 500 e, až mi zle prišlo, že koľko to musí byť teraz. My sme také panelákové jelitá obaja, ale podľa nejakého návodu by sme to "hecli" a skúsili najprv sami, veľa vecí sme si v byte porobili, ale okná sme nejako neriešili, čo je veľká chyba samozrejme.

suzy2508
autor
Dnes o 12:46

@egonsk ak dobre čítam, mohla by to byť značka Maco. Mrknem ten YouTube, či k tomu niečo je, ďakujem.

egonsk
Dnes o 12:47

@suzy2508 vacsina kovani je jednoducha... na dolnom pante nastavujes zdvih a zboku odklon doboku ... imbusove kluce sa pouzivaju. Na hornom pante na casti co je na okne (take supatko ako ide) sa nastavuje horny odklon okna.

egonsk
Dnes o 12:50

@suzy2508 super ... a ak mas tesnenia ok, premaz ich silikonom tiez a pritlak si nastav pripadne, ale az ked bude spravne vycentrovane okno, t.j. nepridierat hore, ani dole, ani zboku. Spravne nastavene okno ide lahko otvarat i zatvarat, aj ked ma extremnu vahu (velke kridlo hrubeho profilu s 3sklom napriklad).

suzy2508
autor
Dnes o 12:58

@egonsk tie tesnenia (minimálne v 1 izbe) by bolo fajn vymeniť. To nejako budeme musieť poriešiť, lebo na ráme je úplne zvetrané, drolí sa, na okne to už tiež nie je Boh vie čo. Skúsim pozrieť vnútri skla výrobcu a kontaktovať s náhradnými dielmi na toto. Premazávaš čím konkrétne? Na kovanie WD olej a tesnenie nejaký silikónový olej alebo čo?

suzy2508
autor
Dnes o 13:03

@egonsk ešte by som sa ťa opýtala.. Tá vetračka sa zdá byť akoby vyskočená. Otvorím okno klasicky dokorán a keď ťuknem hore do rohu, tak drží len na spodnom pante. Nevedel by si mi poradiť?