Dobry den. Prosim o radu. Hladam nejaku nezvycajnu izbovu ratlinu, aj narocnejsiu na starostlivost, taku co nevidno vsade v domacnostiach ako napr. ficus, zamiokulkas a podobne. Je jedno ci knitnuca, zelena.. ma to byt darcek pre muza, milovnika kvetov.. ja sa v tom moc nevyznam. Nasla som jednu, ktora sa mi velmi paci-medinilla magnifica, ale v kvetinarstve mi povedali ze nie je teraz na nu sezona.
Dakujem za kazdy tip 🙂
ripsalis, mám doma, zatiaľ nekvitol
https://ibuilder-sk.techinfus.com/kaktusy/vidy/...
Hladj medzi orchideami. Je vela inych druhov okrem phalenopsysu. Napriklad crievickovce, dendrobia, cymbidia, katleja. Niektore bez problemov kupis v OBI alebo v Hornbachu
https://www.ceskestavby.cz/rostliny/pokojove/or...
Alebo netradicne sfarbene anturie, su aj cierne, biele, ruzove
@sofi639 neviem ci ma, ale zaujimavy a zaroven kupodivu nenarocny je Lampášik woodov (Ceropegia woodi), ma nadherne listy a neskutocne zaujimave kvety a plody.
@sofi639 kukni napr shop svokrinejazyky..predávajú rôzne raritky čo bežne ľudia nemajú doma rôzne druhý philodendronov zaujímavých..teda je viac taký shopov v Ba ale tento konkrétny posiela aj poštou..
Pre mňa bonsaj.
Aj keď sa snažím, po roku vždy odide.. Teta ma 50r stromček a je to úžasný.
@sofi639 https://www.bauhaus.sk/piardino-medinila-78412602
Videla som ich tam plno v decembri, prave maju len 1 ks. Spytala by som sa, ci naskladnia.
begonia maculata, sice nie az tak raritna, ale je uplne jedinecna a da sa relativne lahko zohnat 🙂
Monstera deliciosa ale ta s bielozelenymi listami. Je uzasna, ale draha jak 🐷😁
@petronellla87 oooo áno panšované monstery sú krásne ☺️☺️☺️
@petronellla87 daju sa cez fb uz zohnat pomerne lacno 🙂
Ako maniacka na kvety ti poradim otvorit si bud svokrinejazyky, ako uz spominali vyssie, alebo plantoteku a hladat medzi vzacnejsimi rastlinami. Pre zberatela urcite nie nejake bezne dostupne, pripadne sa ho radsej spytat, po com mu srdce pisti. Za mna su to:
Anthurium clarinervium (nie moc drahe, dostupnejsie), A.warocqueanum (drahsie)
Monstera aurea, m.thai constellation
Vzacne orchidey: ludisia discolor, “jewel orchids”
Alocasie - rozne druhy, vzacnejsie aj menej vzacne
Pripadne rozne zberatelske Philodendrony
@buberova panašované
@sofi639 Cycas
@10zabka mne kvitol....na dlhych stonkach...malw zlto-biele kvietky
@erikavesela ako dlho si ho prosím mala, kým začal kvitnúť?
@10zabka asi 3 roky...mam ho na severnom okne v kupelni...tych kvietov je neskutocne vels na 1 stonke a rychlo opadaju...ja som si to ani nevsimla na.kvete, az ked zacali.opadavat
@erikavesela takže mám nádej. Môj nemá ešte ani rok 🙂
@10zabka samozrejme...este som dopisala moj komentar
@erikavesela ja ho mám na južnej strane a veľmi rýchlo rastie (teda skôr sa rozrastá a visí). Asi idem naštudovať, či by mu na severnej nebolo lepšie 🙂
@sofi639 mame viacero zaujimavych izboviek. medzi moje najoblubenejsie patri alocasia black velvet, ktora ma zamatove listy a je naozaj nadherna. rastliny pre inspiraciu mozes pozriet napriklad na plantizia.sk alebo ak hladas nieco netypicke s wau efektom pozri aj na hoomi.sk
ja mám v kúpelni bambus🙂 zatial som ho u nikoho nevidela.Myslím zo známych a rodiny
@hankab fakt? Dakujem popozeram to😊 ja som naposledy pozerala na bazosi za nejakych 120e🙈
@petronellla87 tolko stali na zaciatku (cca 3 roky dozadu), zavisi ale samozrejme od velkosti rastliny. No zakorene odrezky s 2-3 listami sa kludne daju zohnat uz od 30-40€. Sama mam doma 4ks 😁
@babulkomale lampasik je sukulent teda total nenáročný... Môj mal 25 cm keď som ho kúpila, teraz po roku 1 meter
@domiklik ano ved to pisem, nenarocny.
@babulkomale no ma podrž ja som strašne dlho žila v omyle 🫣🫣🫣🫣🫣🫣🫣 ďakujem
@sofi639 určite by som sa ho nejako nenápadne spýtala či popri tých všetkých kvetoch ktoré má je ešte nejaký, ktorý by chcel. Lebo kúpiť kvet niekomu len na základe toho, že to neni tuctovka, nemusí byť najvhodnejšie.
Ja som takto dostala ako dar veľmi drahý bonsaj a napriek tomu, že mám rastliny veľmi rada tak ten darček ma nepotešil, lebo k bonsajom vôbec vzťah nemám. A doma mi vadil.
A poznám kopu či už profesionálnych zahradnikov, alebo záhradkárov a nikto nemá rád všetky rastliny.
Ja mam doma papyrus, 8jeho vyska je bezne cez 3m, ruzica ma aj 80 cm v priemere...mozno nieco take...
@sofi639 pozri mu historiu, ake pozera rastliny.