Na koľko stupňov vám ohrieva plynový kotol?

alenka2101
27. nov 2024

Prosim vas,na kolko stupnov vam ohrieva plynovy kondenzacny kotol vodu,ktora ide do radiatorov?

madeincssr
27. nov 2024

@alenka2101 dnes kurenari nastavuju vystupnu vodu z kotla tusim len na cca 50 °C. Vsade su male objemy vody, rychly obeh cerpadielkom a tlakova "expanzka", takze celkova dynamika systemu je dobra.

tehulka2011
27. nov 2024

38

biba_18
27. nov 2024

38? teraz som pozerala u nás na 75 😲 či čo je to za číslo u nás 75??

frflos_nespokojny
27. nov 2024

@tehulka2011 to byvas v teherane?
do podlahovky ide max 40°C

zic
27. nov 2024

Do radiatorov ide podla mna viac ako do podlahovky...

frflos_nespokojny
27. nov 2024

@zic jednoznacne mas pravdu

tehulka2011
27. nov 2024

ano, 38 ide do radiatorov. Do podlahovky ide 33 st., zatial v pohode to stiha.

frflos_nespokojny
27. nov 2024

@alenka2101 v kondenzacnom kotli mam ja ekvitermicku regulaciu.
tie co to nemaju, tak sa kupuju termostaty, ktore to maju v sebe- napr, protherm
samozrejme ak mas vonkajcie cidlo na dome.
to znamena , ze porovnava vonkajsiu a vnutornu teplotu a podla toho stanovuje krivku
kurenia, ale to nemusi byt tvoj pripad, pretoze niekto nedava von cidlo lebo- preto- netreba a co ja viem preco. proste ta niekto nahovori- netreba.
krivka urcuje aka vystupna teplota s kotla ide.
velmi zalezi ci mas novy dom napr. pasivny, alebo stary.
pokial mas radiatory a von je napr, -20°C tak 38°C ti nevykuri dom a ide kotol kludne aj nad 70°C

kvoli
27. nov 2024

@alenka2101 mame plynovy teraz je na 58 a je to veľa, max 50 mu stačí. V mrazoch mame 64 a dom veľký dvojpodlažný (6 veľkých izieb)

frflos_nespokojny
27. nov 2024

kotol si kuri tolko, kolko mu dovoli termostat a samozrejme ak na kotli sa nastavi max 50°C, tak vyssie nepusti teplotu a preco vlastne mu treba nastavit 50°C ? vypisovat tu take info, ze 50°C mu staci to .... nechcem sa ani vyjadrit. zalezi aj v akej lokalite byva

thirstymonk
27. nov 2024

To je predsa uplne jedno, to jak keby sme sa tu hadali o tom, kto ma jaku veľkosť topanok a zisťovali, či nahodou nemame väčšiu topanku ako iny user... proste uplna somarina :D

Nedá sa to porovnávať, lebo to závisí od miliona faktorov. Či maš byt, či dom, či zatepleny, nezatepleny, dvojsklo, trojsklo, bla bla bla. Štandardom sa považuje 50W tepla na meter kubicky priestoru (ciže chyža širka krat dlžka krat vyška v metroch). Tomu by mali byť prispôsobene aj veľkosti a výkony radiatorov a tomu by mal byť prispôsobeny aj kotol.
Ja mám napr. na kondenzaku 60°C nastavených, ale sused má 80 a pod. Nemá absolútne žiaden zmysel to porovnávať.

Čo sa týka podlahovky - tam ide oveľa chladnejšia voda, lebo ti hreje prakticky celá podlaha. Z radiatoru stupa teply vzduch hore pod strop a tam sa chladí a padá dole. To je úplne iný systém ako v podlahovke. Keď dáš do radiatora 30°C vodu, to ako keby si ani nekuril.

alenka2101
autor
27. nov 2024

Dom je stary,prerobeny,nezatepleny,ale je odizolovana podlaha a okna trojsklo...

frflos_nespokojny
27. nov 2024

@thirstymonk tak uplne to nie je jedno, pretoze ak nastavi nizku vystupnu teplotu, tak kotol bude ficat cely den a v izbe bude chladno a potom babo rad preco je zima. inak uplny suhlas

thirstymonk
27. nov 2024

@frflos_nespokojny Noo, ale tak to hádam každému človek dojde nie? Že nemožeš mať 30 stupňov vodu v radiatore a čakať, že v chyži budeš mať 40 :D

frflos_nespokojny
27. nov 2024

@thirstymonk ako mozes vidiet iba nam dvom🙂

lija22
27. nov 2024

na 50 stupnov

doriiis
27. nov 2024

51 stupňov

bu_bu_bubak
27. nov 2024

Nie som si uplne isty, ale u nas sa mi zda, ze to mame bezne nastavene na 70/55. To vsak neznamena, ze kotol bezi na tieto teploty stale....zalezi od tepelneho spadu.

V zavislosti od vonkajsej teploty zohrieva vodu aby bol zachovany tepelny komfort. U nas hreje na zaklade udajov z termostatu. Ak v noci rapidne klesa teplota tak kotol automaticky vyhana teplotu vody vyssie.