Môže v mrazoch zamrznúť voda v radiátoroch?

5. feb 2023

Bývam v oblasti kde majú byť nasledujúce noci mrazivé, okolo -15 stupňov, momentálne som odcestovaná v zahraničí a tak rozmýšľam, či mi v takých mrazoch môže zamrznuť voda v radiatoroch (sú úplne vypnuté, nekúri sa). Ide o klasický panelák, byt na 7. posch.

nika23t
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nerya
5. feb 2023

Okolo tvojho bytu sú iné, ktoré kúria, nemyslím ze by tam klesla teplota až pod nulu

paulinam99
5. feb 2023

Musí byť neskutočná radosť mať Ťa za susedku.
Voda v radiátoroch samozrejme nezamrzne, ak má regulačné ventily (tie majú ochranu).
Nič v zlom, ale dúfam, že aspoň plesne sa Ti tam v rohoch izieb urobia, keď si Ty taká solidárna voči susedom a necháš ich kúriť aj pre Tvoj byt.

loginexistuje
5. feb 2023

mala by si nechat radiatory aspon temperovat taka mala rada do buducna

autor
5. feb 2023

@paulinam99 na pár dní som odcestovala preč, keď som odchádzala z bytu tak som automaticky všetko povypinala - aj radiátory.. jasne že keď som doma tak kurim a nespolieham sa na susedov 😅

mikadooo
5. feb 2023

Nie, nezamrzne, nemusíš sa báť. Tvoj byt je vyhrievaný cez steny, strop a podlahu, bytmi a priestormi okolo bytu.

viestta
5. feb 2023

Ak mas na radiatoroch termo hlavice, atka ak by hrozilo zamrznutie automaticky sa otvoria. Ale to by sa v panelaku nestalo ani keby tyzden bolo -25

paulinam99
5. feb 2023

To nič nemení na tom, že parazituješ na kúrení od susedov (prestupy tepla od nich cez steny).
Normálni susedia toto proste nerobia ...
Alebo sa na domovej schôdzi dohodnú, akú teplotu si nastavia a tak to nechajú počas celého vykurovacieho obdobia. To je fér.

viestta
5. feb 2023

@paulinam99 tych par dni, ked sa u nej nekuri susedov naozaj nezruinuje. Nezruinovalo by ich ani keby cele vykurovacie obdobie iba temperovala. Kazdy kuri kolko potrebuje a tolko si aj zaplati. Na druhej strane ak je nastavene, ze maju 70% spotreby na pate domu rozpocitane podla stvorakov a len ten zvysok podla spotreby, tak tych par dni co nekuri pre susedov je ako prd do Sumavy.

paulinam99
5. feb 2023

@viestta Sorry, ale to je podobný prístup, ako keď povieš, že zlodej 1€ nie je zlodejom, lebo ukradol iba "prd do Sumavy". Ja mám iný morálny kompas.
Ten rozpočítací systém (30% podľa meračov) nie je spravodlivý, pretože sa dá ľahko zneužívať, čoho dôkazom je aj dnešná diskusia s názvom "dilema".

viestta
5. feb 2023

@paulinam99 ale ak by to aj bolo naopak, ze 70% z meracov, tak ci tak nikto nemoze nikoho nutit aby kuril ked nepotrebuje. Povinnost je iba zabranit zamrznutiu vody v syteme.

autor
5. feb 2023

@paulinam99 ako prepáč ale označíš ma za parazita len za to že som na týždeň vypla radiátory??
Ok, mala som ich nechať aspoň temperovať, ale aj keby som to spravila, susedov by to nezachránilo.. a keď nie som doma tak určite nebudem byt vykurovať tak ako keby som tam bola, lebo veď musím kvôli susedom.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
paulinam99
5. feb 2023

@viestta Odborníci tvrdia, že systém podľa rozlohy bytu je najspravodlivejší z dôvodu, že nie je možné zamedziť prestupom tepla medzi bytmi. Takisto tvrdia, že na "spravodlivé odlíšenie bytov" by slúžili koeficienty (napr. byty pod strechou, či orientované na sever a byty na prízemí a 1. poschodí na spoločnými chodbami, či pivnicami).

Použitie termohlavíc bol dobrý krok, ale ich možná manuálna regulácia je krokom späť. Ak by boli programovateľné bez možnosti dodatočného zásahu majiteľom bytu, bolo by to fajn (na domovej schôdzi by sa odhlasovala teplota pre vykurovacie obdobie) a bol by pokoj.

autor
5. feb 2023

@paulinam99 ty musíš mať veľmi ťažké srdce na susedov dievča…
Inak ďakujem všetkým ostatným za reakcie, upokojili ste ma.

paulinam99
5. feb 2023

@kittykat22 Aj ja Ti prajem pekný večer. Som v pohode.

aurelia2000
5. feb 2023

@paulinam99 Ty si aká demokratka!

viestta
5. feb 2023

@paulinam99 koeficienty polohy sa pouzivaju v rozpocitavani spotreby zo zakona, ty nemas vobec sajnu o tom co tu vypisujes.
A aby mi niekto naprogramoval, ze mam mat v spalni 24. ked ja chcem mat 18? No urcite. Vacsi blud som davno necitala.
Mozno sa mylim, ale nie si to ty, co si sa na zaciatku vykurovacej sezony stazovala, ze susedia prestali kurit a vy musite teraz zapinat radiatory, lebo vam susedia nedokuruju?

paulinam99
5. feb 2023

Ťažké srdce by si mala aj Ty, keby sused po Tebou by byt nevedel 2 roky predať a nekúril by v ňom vôbec a aby toho nebolo málo, tak aj sused (dôchodca) na tom istom poschodí práve susediacu izbu nevykuroval 4 roky, lebo syn je na výške .... a Ty v byte orientovanom na sever môžeš kúriť na plné pecky a nie a nie to vykúriť .... s deťmi na materskej máš možnosť byť v studenom byte alebo vonku v mrazoch, či zime.

A keď na domovej schôdzi to mamičky riešia, tak sú nepriateľmi všetkých dôchodcov v dome a samozrejme aj tých spomínaných susedov.

Proste je to zlý systém ... a opakujem ... netvrdím to len ja, ale k tomuto názoru sa prikláňajú aj odborníci.

P.S.: Ďakujem za názory na moju osobu. Chvalabohu už nie som ani vo výkonom výbore SVB a bývam už v rodinnom dome, t.j. tieto problémy ma už netrápia. 😉

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. feb 2023

@viestta Haha keby to bola ona, tak to by sa tým veľa vysvetľovalo 😂

autor
5. feb 2023

@paulinam99 a teraz ti kto pomáha vykurovať, keď bývaš v dome?
Tiež susedia?😀

paulinam99
5. feb 2023

@aurelia2000 Jááááj, pojem "demokracia".
Práva jedného končia tam, kde začínajú práva iného. TO JE DEMOKRACIA.

paulinam99
5. feb 2023

Ha-ha, plynový kotol.

prosimopomoc
5. feb 2023

Nic im nie si povinna vysvetlovat, je to tvoj byt, mozes si robit co chces. A idiotov s nevyziadanymi radami si netreba všímať.

bloger
5. feb 2023

Nie to by si musela nechať pootvárané okná.

prosimopomoc
5. feb 2023

@kittykat22 vrati sa mu to, kolo mele dookola 😊

autor
5. feb 2023

@paulinam99 presne tak, demokracia je napr aj to, ze keď má niekto rád chladnejšie miestnosti v byte a nechce toľko kúriť, tak to proste nerobí a susedia mu môžu vyliezť na hrb.

viestta
5. feb 2023

Este ta poucim. Zavreta termohlavica sa automaticky otvara ak teplote klesne pod 15°. To je temperovacia teplota. Nikto nikoho nedonuti kurit viac ako je temperovacia teplota. Ani hlasovanie vlastnikov bytov a dokonca ani jedna nasrdena suseda. Dokonca ani skupina nasrdenych susied.

paulinam99
5. feb 2023

Presne tak, egoisti všetkých krajín, spojte sa.