Moderná kuchyňa v roku 2024

18. sep 2024

Dobrý deň,

Zariadujrm si kuchynu do menšieho bytu.
Tak ma zaujíma, kto sa v tom vyzná, že čo teraz je trendom. Resp. by nemalo chýbať v kuchyni.
1. Skrinky až po strop - ano/nie
2. Digestor voľný na stene alebo zabudovany v skrinke?
3. Farba horných skriniek iná ako dolných?
4. Farba nadčasovej kuchyne ?
5. Aké uchytky na skrinky/ push systém na skrinky?
6. Mate skrinky aj do sadrokartónu návrate?

Rada privítam aj iné vychytavky. Ďakujem

janka_266
18. sep 2024

1. áno, 2. žiaden, alebo minimálny, určite nie voľný, ak chcete úložné priestory, 3. rovnaká, 4. biela, bledá lesklá, nič tmavé, 5. podľa preferencií, 6. nemáme :D ak máte viac ako 176 cm a je to pre vás kuchyna, nie na prenájom, tak odporúčam vyššie linku. je to na nezaplatenie, a čo najväčší a najhlbší drez a vyťahovaciu batériu

carrot_apple
18. sep 2024

skrinky až po strop, digestor zabudovaný v skrinke, horné tmavšej farby ako spodné dvierka na skrinkách,nadčasová je biela, olivová, béžová o ich odtiene, imitácia dreva v kombinácii s bielou zelenou, pusch systém určite alebo úchytky malé, schované.

nika23t
18. sep 2024

1.ano, 2.zabudovany, 3.nie iná, urcite rovnaká farba hore aj dole, 4. Tmavá, matná, prirodzene drevené odtiene. Ja určite lesklú bielu kuchyňu nepovažujem za nadčasovu... 5.uchytky a pod, to si vieš prispôsobiť. Ale urob si to podla svojich predstav, ja v kuchyni trávim veľmi veľa času, cize pre mňa dôležitý priestor. Každému vyhovuje iné.

x_mery_x
18. sep 2024

1.po strop
2. My mame taky mini pod skrinkou, ale ja som to aj tak nikdy nepouzivala, ani nepouzivam :D
3. Ako chces, my mame rovnake
4.my mame tmavu, ake viac by som si nefala ani bledu ani matnu ani lesklu vsad evsetko vidiet, ja by som.uz nabuduce isla do dreva :D pracovnu dosku a zastenu mame z dub bardoleino a to sa mi strasne lubi, a lutujem, ze som aj tie horne skrinky tiez nedala z toho, dolne este prezijem :D
5.mame push, nemenila by som, ale treba si na to zvyknut.
6.nie

madeincssr
18. sep 2024

Ja len tolko k tomu, ze vo vseobecnosti - vsetko co si clovek urobi velmi trendy, vyrazne (v danej dobe moderne), ho po case omrzi, opozera sa a "vyjde z mody". Dlhodobejsie veci je dobre riesit konzervativnejsie (co na teba posobi upokojujuco), aby sa ti to pacilo (nerozculovalo ta) aj po rokoch.

amelia89
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beatik3
18. sep 2024

hlavne, aby sa to pacilo vam. za mna je niekedy menej viac. naco zbytocne vela farieb, vzorov, nech je to priestranne, funkcne, prehladne.

lucka_ke
18. sep 2024

ja nemám skrinky až po strop, aj tak by tam boli veci, ktoré vytiahnem raz za dva roky, snažím sa veci minimalizovať... digestor mám pod skrinkou, farebne ladí vrch a spodok

deedol
18. sep 2024

1. ano, mame dokonca tri rady skriniek
2. schovany, tie dizajnove maju podla nasich majstrov strasne narocnu udrzbu, vsetko na nich vidiet
3. my mame na striedacku biela, siva, biela, posobi to menej sterilne ako cisto biela
4. matna biela? netusim 🙂
5. ziadne uchytky, push alebo riesenie presahom, lepsie sa to cisti
6. nemame, toto treba riesit s kuchynarmi

vychytavky
- podsvietenie celej linky, super sa potom pracuje
- kameninovy drez namiesto nerezoveho
- vacsia chladnicka (predavaju sa 70 cm, co je nieco medzi klasikou a americkou)
- co najviac zastrciek na strategickych miestach 🙂
- porozmyslat nad zastenou, to sme dlho riesili
- nedavat si drevo ako pracovnu dosku, kamos ma a prve roky vyzeralo super, teraz vyzera hrozne (flaky od vody, kruzky od poharov)

deedol
18. sep 2024

jaj a este nedavat si take tie zabudovane zastrcky, je okolo toho spina, moze tam nieco zatiect atd. 🙂

vlastakubi3
18. sep 2024

@amelia89 od koho máte kuchyňu? Ten vysúvací stôl je super, niečo také by som chcela.

amelia89
18. sep 2024

@vlastakubi3 my byvame v CR,od jednej stolarskej firmy v Brne to mame. Ten stol je aj otocny a zasuvaci. Hocijaky sikovny stolar to zvladne 🙂

buberova
18. sep 2024

Neviem čo je moderné ale máme skrinky po strop a je to úplná paráda ☺️ a máme aj digestor ale ten vôbec nepoužívam

lucia31
18. sep 2024

Ja mám bielu lesklú bez úchytiek, s podsvietením...super sa udržiava..digestor je zabudovany v skrinke..

aandrea9
18. sep 2024

Prečo trendy? Nemáme skrinky po strop, pretože hore na linke má mačka pelech. Nemáme digestor už 20 rokov a žijeme. Biela lesklá, zástena aj stôl drevodekor tmavý dub (ak si dobre pamätám). Úchytky jemné matné, tusim hliník. Čierny drez, čierna batéria, čierna varná doska. Pre mňa bude nadčasová vždy.

surama
19. sep 2024

To su vsetko take veci vkusu a preferencii. Skus si najst nejaku fotku kuchyne, ktora sa ti paci a chod podla nej. Ako dcera stolara ti len napisem nejake odporucania:
-push system - stava sa, ze pes ti moze otvarat spodne dvierka ako bude chvostom buchat a pri lesklych dvierkach ich budes mas stale zapackane. Push a leskle dvierka treba zvazit aj pri malych detoch. Ja som radsej za uchytky a spomalovace.
- digestor je za mna nutnost (preferujem vstavany, aby sa skrinka vyuzila aj na odkladanie), ale vo velkej kuchyni kludne volny
-farby ficia prirodne
-ked si das skrinky po strop, tak budes mat viac ulozneho priestoru, ale aj ta drahsie vyjde kuchyna, lebo proste viac materialu, roboty
-a za mna uplne najdolezitejsia vec - kuchynu vymysli tak, aby si mala dost miesta na pracovnej doske, lebo strasne vela ludi si dava robit dizajnove kuchyne, na jednej strane vstavana rura a mikrovlnka, na druhej vstavana chladnicka a potom im na pracovnej doske zostane meter a pol volnej plochy, na ktoru este polozia kanvicu a kavovar a nadavaju, ze mala kuchyna

ro_manka
19. sep 2024

Ahoj, zopár kuchýň som už navrhovala a tu sú moje rady.

1. Skrinky až po strop - určite ano v malom byte. Je to praktické, čo sa týka čistenia a máš navyše úložný priestor. Nemusia tam bývať len kuchynské veci, kľudne sezónne veci, niečo, čo často nepoužívaš.
2. Digestor podľa štýlu, niekde sa hodí aj voľný, ale v malom byte som skôr za zabudovany v skrinke. Určite ho nevynechaj, je to aj otázka zdravia. Otázkou je skôr, či pôjdeš do recirkulácié alebo napojenie na komín, lebo niektoré bytové komíny neťahajú dobre a viac sa oplatí tá recirkulacia. A určite si v malom byte dajte pozor na hlučnosť, lebo ho potom nebudete chcieť používať 🙂
3. Farba horných skriniek iná ako dolných je veľký trend a vyzerá pekne, len treba dobre doladiť s podlahou aj zástenou/kachlickami.
4. Farba nadčasovej kuchyne je taká, ako sa tebe páči. Inak nikdy úplne nevyjde z módy biela, sivá a drevená (nie drevodekor). Ak farby, tak zelená, tmavomodrá,
5. Aké uchytky na skrinky/ push systém na skrinky - to treba zvážiť jednotlivo. Napríklad pod drez by som si určite nedávala push systém. Do kuchyne by som šla do kvalitnejších značiek , napr. Od blumu. Určite odporúčam čo najviac šuplíkov. Ak úchytky, tak trendom sú dlhé úchytky, sú myslím aj praktické. Vyhla by som sa tým koženým, nie sú ani nadčasové ani praktické

6. Do sádrokartónu nás učili nikdy nevesat kuchynské skrinky. Je nejaké riešenie v podobe mechanickej kotvy, osobne som s tým nikdy nepracovala. Možno by to vydržalo aj bez toho, ale neviem, kto by vám to urobil. Ak by to nedajbože padlo a niekomu ublížilo, nikto nechce niesť tu zodpovednosť za takýto návrh.

andrea2667
19. sep 2024

Tiež momentálne riešim linku. Za mňa určite v malej kuchyni skrinky až po strop 2-radové. K tomu je dobré mať v kuchyni taký stolček, ktorý je zároveň dvojschod, teda ak nemáš výšku basketbalistky. Lebo aj keď vo vrchnom rade bývajú menej frekventované veci, po čase je otravné prinášať stoličku a vyskakovať. Digestor sa mne osobne veľmi páči taký ten "televízor", ale z praktických dôvodov dám radšej podskrinkový a sústredím sa na výkon a hlučnosť. Farebnosť skriniek a úchytiek je vec vkusu, hlavne nech to ladí s bytom, atmosférou a radšej nadčasovosť. Ja som sa rozhodla pre maslovú bielu, detaily svetlé drevo. Do sadrokartónu určite skrinky nezavesíme. Na tej strane bude plná stena so zabudovanou rúrou a mikrovlnkou, potravinová skriňa a možno aj chladnička. Dôležitá je dostatočne veľká pracovná plocha, ktorú netreba zapratať, dostatočne veľký drez a sprchová batéria, vľavo primerane vzdialená varná doska, vpravo od drezu umývačka, priestor na taniere a poháre hneď nad umývačkou, odpadkový kôš v skrinke pod drezom alebo tesne vedľa, dostatok zásuviek a spodná rohová skrinka s otočným vysúvaním. A po predchádzajúcej skúsenosti s haváriou sifónu trvám na tom, že linka musí byť na nožičkách, aby sa pod ňou dala utrieť voda.

barbo24
20. sep 2024

Aj v menšej bytovej kuchyni môže mať človek linku, ktorá má veľa úložného priestoru a je nadčasová. Veľmi praktické je mať led podsvietenie zabudované v linke, aj digestor sa dá skryť. Najvrchnejšie skrinky sú na tip on otváranie. Odporúčam dať si v prípade matnej linky protiotlačkovy povrch. Za mňa sú veľmi praktické hlboké sufliky.

margotka17
27. sep 2024

Hlavne si premysli, kde chces mať zásuvky na elektrinu a čím viac. Určite dostatočne úložný priestor, dobré osvetlenie, vzdialenosť drezu od indukcnej dosky, veľkosť umývačky, chcela som 60 cm šírku, prehovorili má na 45 cm šírku a fakt plne stačí a to umývam celé leto fľaše na med a viečka. Zajdi do Mobelixu, popozeraj, ja som sa tam inšpirovala, doma nakreslila a sused stolár vyrobil, muž spravil elektriku a varíme 👍

timea301196
27. sep 2024

Ja mam takúto. Digestor v doske 🙂 používame

sim10
27. sep 2024

@timea301196 dobrý deň môžem sa spýtať tú čiernu máte matnu či lesklú? Ak matnu vidno moc odtlačky?

gabinkomisko
27. sep 2024

@lucia31 jej to je moja kuchyňa 😁

timea301196
27. sep 2024

@sim10 matnú super mať nie nevidn. Iba mastné odlatcly po deťoch. Ale to vyčistím hneď sprejom z dmky

sim10
27. sep 2024

@timea301196 a aké konkrétne drevo máte či neviete ? Tiež chcem čiernu matnu ale každý ma odhovara

timea301196
27. sep 2024

@sim10 my máme od značky egger