Ahojte. Baby surne potrebujem radu. Kupili sme dom. Od zimy az do teraz su velke 2m tuje uplne orandzove. Chcela som ich akurat vykopat a vyhodit, ale predchadzajuci majitel ich nasadil prilis blizko. Ale z dnu su zlte a niekde slabsie zelene. Vyhodit ich?
Radsej sa opytam, lebo mi je ich luto vyhodit ak sa nahodou s tym da cosi robit 😃
@tessa2299 podľa foto už ano
No vyzeraju ze to maju zratane ale tak pockaj este. Ale ak je to na dotyk suche a opadava to ked ich chytis tak asi neziju.
@tessa2299 Vyzerá to tak, že tie tuje to už "nerozchodia", ale daj im ešte šancu. Teraz je zima. Keď sa oteplí, tá farba sa ešte môže zmeniť. Môže tam byť viac príčin, prečo schnú, napr. nedostatok alebo nadbytok vlahy, nedostatok svetla, nedostatok hnojenia atď. Prečítaj si tento link:
https://www.rastlinky.sk/blog/hnednutie-tuji-pr...
Ináč, ak myslíš farbu, tak nie orandzove ale oranŽové.
Dakujem bbay za rady. Skusim ich este teda nechat mesiac dva a uvidim. A sorry za preklep 😁
@tessa2299 Ešte by som im dala šancu. Obstrihať, aby sa dostalo slnko ku mladým výhonkom. A jedna je tam zelená, v tieni.
Vydrz, osteihaj, a potom ked tak skus jednu vetvu odstrihnut a ak je to suche vnutri je ko, ostanu take lámavé a uz im nepomoze nic. Mala som tiež rad pri dome ked sme ho kúpili a proste museli ist. Jedna vec je zmena farby (najlepsie by bolo druh zisitit vyhladat) a druha ak uschli. Este ma napadlo. Skontorlovat ci maju dost vody po o strihaní, mozno aj hnojivo alebo niečo.
Ja by som to ostrihala/orezala úplne "dohola". Keď to žije, na jar sa to ukáže. Pustí si to nové konáriky.
Viem ze to mal byt zivy plot ale ozelela by som ho a vyriesila inak. To je na vas uz co urobite. Ale myslim ze pojdu von
Ak sú tam tak krátko, tak sa zrejme neujali. Ale je to zvláštne. Ak ich sadil takéto veľké, tak je predpoklad, že boli kontajnerové... a tie zvyčajne prežijú. Možno preto, že sú tak nahusto, málo vody...
Kontajnerové / kontajnerované... neviem či je v tom rozdiel, až taký odborník nie som 😅
podla mna su uplne kaput, ze?druha fotka je ked som jednu trosku odtiahla nabok.