Máme odstúpiť od kúpy domu?

26. feb 2022

Ahojte, riešim dosť veľkú dilemu. Na jeseň sme si zajednali dom, je v štádiu výstavby. Dali sme zálohu plus 20% z kúpnej sumy, plus v najbližšej dobe keď dokončia hrubú stavu budeme platiť 50%.
Vzhľadom na to, čo sa deje na Ukrajine, popravde neviem či mame odstúpiť od zmluvy alebo nie.Vôbec neviem čo čakať. Mame svoje peniaze aktuálne ktoré sme chceli minúť teraz postupne na zariadenie, plus aj tých 20% čo nie je malo.
V zmluve je že pri odstúpení prideme o rezervačný poplatok (5000€).Áno je to masaker ale nie taký ako tie zvyšné peniaze. Jednali sme s finančným poradcom ten to bral tak že je to všetko ok.Dom je na východe SK, chápem ze keby k niečomu prišlo je jedno kde na SK budeme.
Len ide o to, že ak by sa niečo zomlelo tak v konečnom dôsledku by nám bolo naj mat peniaze než rozostavaný dom…čo by ste robili?stretli sa s developerom a konzultovali?
Bývať mame kde, je to síce o dosť ďalej od prace, ale mame…konečne sme sa pohli niekam a naraz takáto situácia…ach.
Vopred dakujem za na názory, keby bol niekto v podobnej situácii bol by to ideál nech mám nejaký prehľad.

zmrzlinka2021
26. feb 2022

Ak by sa nieco stalo - pravdepodobne to bude od putina uz jadrovy utok, a to ti bude jedno, ci mas dom alebo peniaze.

ivkazba
26. feb 2022

My sme začali stavať teraz vo februári, tiež máme kde bývať (máme byt), neplánujeme žiadne zmeny s výstavbou. Samozrejme, obavy mám z toho, čo sa deje na Ukrajine. Ale nie je pre nás v tejto chvíli dôvod prestať žiť. Takže my plány nemeníme.

dencii
26. feb 2022

My sme riešili niečo podobné ale s investičným bytom, ktorý máme rezervovaný a tiež zaplatenú zálohu-je to niečo co nevyhnutne nepotrebujeme. Rozhodli sme sa ale ze do toho pôjdeme, ceny všetkého (aj nehnuteľnosti) po tomto všetkom budu zas len vyššie, odkladať to asi nemá význam. Ak sa niečo stane a bude aj SR vo vojne, načo ti budu tisíce eur na účte, aj tak s nimi nebude kam utiecť, celý svet by bol vo vojne. Ja stále verím ze všetko dobre dopadne a snažím sa zatial žiť rovnako 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@ivkazba prosim ta, ty ako odbornicka v realitach a financiach - myslis si, ze tento vojensky konflikt (dufajme ze len na ukrajine) bude mat vplyv na rast inflacie, znehodnocvanie penazi? Resp znizovanie kupyschopnosti ohladom realit?

luccija
26. feb 2022

Neodstupovala by som od zmluvy a nemenila plany

ivkazba
26. feb 2022

@zmrzlinka2021 🙂 ja som odborník na reality a bežné finančné služby a produkty, nie som analytik, takže môj názor je stále iba názor. 😉 Áno, na infláciu to vplyv bude mať, ale zase nemyslím si, že to bude úplne tragické. Logicky, najviac to pocíti nízka sociálna trieda prípadne tá nižšia vrstva strednej triedy. Tá nízka sociálna trieda si nemôže kúpiť vlastnú nehnuteľnosť a hypo ani dnes. Čo sa týka hypoték, banky už dlhšie robia pri každej žiadosti tzv. stresstest, čiže klientov príjem očekujú aj na sadzbu vyššiu o 2%. Plus musia dodržať pri každom klientovi parameter DSTI, ktorý je 60%, čo znamená, že ak sa od klientovho príjmu odpočíta hypo splátka, iné splátky ktoré má plus životné minimum (na každého člena rodiny nielen na žiadateľa), tak mu musí ostať z príjmu minimálne 40%. Takže tie hypotéky sa neposkytujú už roky na knap, štát to riadi týmto spôsobom. Že sa tento rok zdvihnú sadzby o pár desatín, nespôsobí žiadnu tragédiu, hoci laici z toho robia tragédiu. Pre väčšinu klientov s priemernou výškou hypotéky to bude znamenať zvýšenie splátky o pár eur. A ani nečakám, že poklesne záujem o nehnuteľnosti a úvery. Medzi určitými klientmi to má dokonca opačný efekt.

mamina1419
26. feb 2022

Stále je hrozba že môže vypuknúť vojna. Dokonca aj že niekomu skrátka preskočí v hlave a pošle sem taku nálož že po Slovensku ostanú len písomné zmienky. Dáko bolo dáko bude. Čo ti aj pomôže aj budeš mať veľa peňazí na ruke keď sa niečo stane ?

zmrzlinka2021
26. feb 2022

@ivkazba ďakujem pekne! Budem mat k dispozicii nejake peniaze a rozmyslaj o investovani do nehnutelnosti, ale len garzonka v BA vyjde 140 tis EUR... rozmyslam o stupave, denveri (devinska nova ves 😀) , len fakt teraz tie ceny su chore.
Ak by som mala moznost teraz kupit 1 izbak v novom meste za 100 litrov, bezim aj pyzame 😀

ivkazba
26. feb 2022

@zmrzlinka2021 hej hej, ceny v BA a niektorých mestách sú ozaj šialené, ale vzhľadom k tomu, ako vysoký je stále dopyt, dole to nepôjde blízke roky.

deti95060810
26. feb 2022

pokračovala by som vo svojich plánoch... Ukrajina sa časom nejak vyrieši....

brembo
26. feb 2022

Keď s tým budete otáľať,stratíte 3x toľko. Prídete o 5 litrov a o dom. O 2 roky bude ten dom stáť o 20 tisíc viac. Putinovi je Slovensko na nič,so Slovenskom konflikt nemá. Ukrajina i tak do max 2 týždňov padne.

nika12323
26. feb 2022

Nieee určite neupustaj od plánov .. my stávame domček od minulého roka a teraz čo sa mame na to vykaslat ? Určite nie .. pekne pracujeme na našom sne 😊 nenechaj sa zdeptať kvôli situácii na Ukrajine 🙂 a čo bude to bude , my jedinci to aj tak nezmeníme .. 😊😊

kubkovamama
26. feb 2022

Ja by som nič nemenila a dom riešila ďalej.Pokial na SK bude vojna tak ti bude nanič aj balík peňazí.Na začiatku kúpiš trochu zásob a ďalej aj tak nebudeš mať čo kupovat.🤷Peniaze vojnou nebudú mať žiadnu hodnotu..budú ti zbytočné

kengurica
26. feb 2022

Sme v podobnej situácií 😣. Minulú jeseň sme zaplatili rezervačku, dom ba mal byť dokončený toto leto...
Tešili sme sa, že bude nový dom, záhrada, viac miesta, plánovali sme kúpeľňu, kuchyňu, všetko.... ešte pred par týždňami som hľadala inšpirácie.... Teraz ...neviem čo bude....A to sme pred niečo vyše týždňom zabookovali letnú dovolenku... Teraz mám strašné pocity a obavy...Nechcem nič, len nech sa to upokojí, nech sa TO nešíri, a nech do tej chorej hlavy vstúpi ľudskosť... Ach...