Ahoj žienky “pestovateľky” 🙂. Minule ste mi skvelo poradili s presádzaním izbových rastlín, tak k vám idem opäť po radu. Chceli by sme na terasu kúpiť nejaké kvitnúce kry v kvetináčoch. Terasa je veľmi slnečná, na niektorých miestach v lete skoro celý deň a ďalšia vec - dosť nám tu pofukuje. Viete mi poradiť, akým rastlinám by sa najviac darilo v takýchto podmienkach? Bude vhodný napr. ibišek? Z oleandru mám trocha rešpekt, kedže je jedovatý a už som videla na neho pár parádnych kožných kontaktných alergických reakcií. Poraďte niečo vhodné, prosím. Prípadne ak poznáte dobrú stránku, kde sa dajú kvalitné kríčky objednať aj s dopravou, bolo by to super. Ďakujem.
@kristella ešte si pozri budleja davidova mám ich v záhrade aj menšie aj veľkú kvitne do jesene a chodí na ňu veľa motýľov a vôní.Je viac farieb.Len neviem či môže byť v kochliku ako zakorenuje...ja mám tak isto terasu juh do západu slnko a chcem kúpiť mensiu a dať do veľkého kochlika.Paci sa mi trojfarebna. už mám žltú, fialovú, bielu...úplne nenáročna žiadne vsi, hnojenie...
Vo veľkých kvetináčoch vydrží veľa kríkov, kt.mozes tvarovať aby neboli príliš veľké a stačil by im objem pôdy.
Zlatý dážď, ibišteky, tavolniky, vajgela, budlea, bougenvilea, oleandre (nikdy som nemala reakciu z nich), ruže , stálo zelené, aj popinavky ako klematis...
@kristella my mame Oleander uz minimalne 10 rokov a nikto z neho nikdy nic nemal… ved ho nejeme ani nechytame. Ked ho striham, dam si rukavice.
Počítaj s tým, že kvitnúce rastliny priťahujú vcely a osy, neviem ci zrovna toto je vhodné na terasu kde budete se dávať a stovat. Ale ak si s tým uzrizumena môžeš si vybrať v podstate všetko, len tie kvetináče musia byť dostatočne veľké aby v nich bo dosť ahy aj na horúce dni, musia mať drenáž a odtok pre prípad veľkých dažďov (voda ti vytecie na dlažbu, s tým tiež počítaj) a aby v mrazoch rýchlo nepremrzala zamina, lebo mráz môže potrhat korene rastlín.
@simsalabim Tak ono je to samozrejme individuálne, moja mamina má oleandre roky a keď si nedá pozor, keď robí okolo nich, má predlaktia ako popálené. A chodí k nám veľa malých detí, tak radšej nechcem riskovať.
@kristella ja mám ibistekov veľa.Zvyknu byť na nich vsi aj tie moje som už cez víkend striekala a určite ešte budem.Ak máš aj polotien tak hortenziu.Ja mám rada kvety, ale oleander pomaly rástol dala som ho máme.Ale ibistek je vďačný a kvitne do jesene. Ešte môžeš pozrieť bugenviliu tá má rada slnko a kvitne či bielo, cyklámenovo mala som aj oranžovú.