Dobrý deň,
zdedili sme starší rodinný dom, má 1 NP, cca 300m2. Potrebujeme vyriešiť kúrenie, malo by to byť efektívne a cenovo dostupné, s čo najmenšimi nutnými zásahmi.
Zvažujeme krbové kachle a spraviť prieduchy do izieb, to by malo vykúriť na príjemné teplo a zároveň je to asi cenovo najdostupnejšie a najjednoduchšie riešenie pre nás.
Rozmýšlame ale či sa cez prieduchy nedostane dym do izieb. Milujem vôňu dreva, mne osobne veľmi "voní dedina" ale nerada by som aby nám všetko v dome smrdelo ako v údiarni.
Ešte dodám, že v danej dedine nie je zavedený plyn, elektrikou aj pre vysokú cenu kúriť nechcem, ale aj z dôvodu, že by sme museli riešiť ešte aj alternativne teplo keby náhodou prišlo k výpadku.
Teda moja otázka znie či kúrite niekto (ideálne celoročne) len takto krbom a prieduchmi? Je pravidlom, že v dome smrad?
Ďakujem
Mame v rodicovskom dome ako doplnkove kurenie najma na prechodne obdobia, super to vykuri, citit to nie je, len obcas citit dym, ale to ani nie je z prieduchov, ale ked sa dole otvori krb na dokladanie. A tiez mame na chate, tam je to jediny sposob vykurovania a perfektne aj v najtuhsej zime.
@katkaba1 my máme,necítiť nič.Treba zainvestovať a fakt kvalitné kachle.Dobre urobený komín.Stare preschnute drevo a naučiť sa ako prikladať,nech to hreje bez toho aby si tam hadzala každé 3 hodiny.Vtedy ti nemá čo dymit ani smrdieť.Okolo 22st máme aj na poschodí v podkroví.Dole na krátke tričko Ak sú ozaj veľké mrazy zapneme podlahovku.Minuly rok sme ani nezapli.Za mňa top.A je to zdravé kúrenie,neriešis vlhkosť alebo sucho
@katkaba1 my máme v dome aj radiátory na plyn aj krb. V krbe kúrime veľmi často. Nesúhlasím s tým, že mám všade špinu z toho a v skrini už vôbec nie. Keď upratujete každý týždeň, tak špinu v dome mať nebudete. My máme poschodový dom. Krb je dole v hale a na schodoch je 1 prieduch a aj hore je veľmi teplučko. Ja mam krbové teplo rada dáva také iné teplo. Odporúčam.
@katkaba1 Je to vec názoru - u nás plyn nie je tiež. Máme kotol na pevné palivo, rozvody do radiátorov a podlahovky + akumulačka. Krb máme tiež - bez rozvodov. Kurime v ňom pár krát v roku - iba ako naladovka (to sme vedeli keď sme ho dávali, že nebude slúžiť ako primárny vykurovací zdroj). Nechcela by som "kotolňu" v obývačke, ale je možné, že niekomu to nevadí. Je veľký rozdiel kúriť takto denne a raz za čas. Treba si ešte zodpovedat na otázku ,ako budete zohrievať vodu. V každom prípade, spôsob efektívneho vykurovania závisí aj energetickej náročnosti konkrétnej stavby.
My mame docasne nejake kachle, kym sa postavi akumulacna pec. A je to hlavny a jediny zdroj vykurovania. Mame sice mensi dom, nemame prieduchy, proste to vykuri samo o sebe. A ano, sem tam ujde trochu dymu, ale vyvetram a hotovo. Stava sa to malokedy.
@katkaba1 mame novy dom v ktorom je podlahovka a zaroven manzel spravil krb s prieduchmi do izieb. Kurime v zime striedavo - podlahovka/krb. Smrad necitit absolutne ziadny, urcite to nemoze byt pravidlom. Prieduchy su super vec, vykuria izby dobre. Nevyhodu oproti podlahovke vidim akurat v nemoznosti resp. mensej moznosti regulacie teploty a aj v tom, ze ako rychlo sa dom zohreje, tak rychlo aj vychladne (ked uz viac neprikladame do krbu)
@liusa82 my sme sa práve tým radiátorom chceli vyhnúť - ak by to teda bolo možné. Ak by neboli robené nové podlahy už (pred zdedením) tak by som asi skúsila podlahové kúrenie ale takto sa neoplatí rušiť nové podlahy za nové.
A iná možnosť teda nie je? My žijeme celý život v byte, nemáme predstavu aké sú možnosti. Toto nám bolo navrhnuté ale niekto nam potom spominal dym v izbách..
@kubkovamama prosim, vieš aj poradiť pripadne nejakú značku kvalitnýcj kachiel? My sme rozmýšlali či kupiť takú tú vložku a tá sa obstavia alebo len klasicke krbové kachle pekné, neviem čo je pripadne lepšie.
Ono takto, moc na výber nemáme. Nechceme nejaké velké stavebné práce, nie je na to čas. Radiátor - ak sa dá tak sa chceme vyhnúť. Podlahovka - bola by super ale nechceme rušiť skoro nové podlahy. Rozmyšlali sme ešte klimatizacia - ale tam tým, že dom je obrovský a do L tak by trebalo veľa jednotiek aby to vykurilo všetky izby a priestory. Tak nam vzišlo toto najrozumnejšie, krb a prieduchy.
@iveta7677 my upratujeme tiež stále a niektoré veci som musela normálne zo skríň aj povyhadzovať čo už nešli ani vyprať a špina tam bola zažratá.Ja som to proste cítila ten dym ako z pahreby.Ešte aj z vlasov mi to išlo.No asi každý má inú skúsenosť.Ja zas na kotol nedám dopustiť.Plus do krbu a kachiel musíte v kuse iba prikladať a robiť kuriča.Do kotla priložím 2 3 krát denne a mám pokoj.Pri kachliach sme sa museli zvrtať stále až mi to na nevy liezlo
Na rovinu ti poviem, že si to neviem predstaviť ako jediný zdroj tepla. A to máme krbové kachle a fakt veľa ich využívame . Ale máme aj plynové kúrenie a radiátory. Tiež máme starší dom (zateplenie, fasáda , strecha okná sme menili v rámci rekonštrukcie). Ak sme cez víkend doma, Vianoce a tak kurime v krbovkach .Neviem si predstaviť ako budete mať v tých 300 metroch ak všetci ráno odídete a vrátite sa večer. Aj záleží či máte zateplené , aké okná atď. Ako jediný zdroj za mňa fakt nie.
Ale my máme malý dom. Ako sa v tom vašom dome kúrilo doteraz?
No keď nemáte miesto na kotolňu a to pri tuhom pálivé treba,tak určite krbom a prieduchmi. Ja som úplne antikrbova. My máme splynovaci kombinovaný kotol s akumulackou,máme podlahovou plus radiátory,fakt dobre kúrenie. Za rok spalime asi 10 metrov dreva. Máme,dá sa povedať nový,dom jedno podlažný. Pelety sú teraz dosť drahé,tie používame keď ideme preč. Elektrické kúrenie jedine cez podlahovou. Ak ste zvyknutý na byť,tak v dome bez podlahovou vám bude zima,kúpte papuče 😉. A najhoršie na krbe a priduchoch je,že buď je moc teplo,alebo zima
Smrad z krboviek teda fakt nemáme. Mali sme sem tam prvý rok ale išli sme na starý komín vtedy. Odkedy máme nový tak nič
A fakt do kachiel treba stále nakladať, my do splynovacky+akumulacka naložíme raz denne, vykuri to akumulackou a kurime s termostatov na 22,5 stupna
Ja ešte dodám, že tam nebudeme trvale bývať. My sme z BA, moji "babkovci" sa odsťahovali na dôchodok mimo BA, ja som zdedila ten dom (časť, ostatné som odkupila).
Panelákoví starčekovia snivali o dome kde si budú do vstavanej piecky prikladať drevo..a tak sa dostali do tohoto domu. Prerobený je, plastové okná, podlahy atď..len to kúrenie si spravili podľa svojho želania - asi ich fascinovali staré chalúpky😁 V každej izbe sa robil vstavaný krb. V obývačke sú kachle. Je tak obrovský otvorený priestor a krasne to vykúrilo. Ale len tam samozrejme.
No a teraz to potrebujem prerobiť. Ale rozumne. Nemám čas to celé búrať - podlahy, steny riešiť (radiator), kotolňu pristaviť či zrušiť izbu aby som mala priestor.. tak asi nemam inú možnosť len tie prieduchy. Alebo klimatizaciu ale to je elektrika a tomu sa nejak chcem asi vyhnúť.
Je možné, že tam ostane bývať môj nevlastný otec (pravdepodobne pôjde do predčasného dôchodku) aby sa o to staral a celkovo mal plány aj on odisť neskôr na starobu z BA. On ale teplo neznáša takže trenkovú teplotu tam nepotrebujeme.
Ja ked tam pridem tak je to tak 3-4x do roka na pár dní s deťmi.
Ale ak by to malo byť ozaj tak, že cez prieduchy ide smrad do izieb tak to asi nebude ideálne. Každy mi inak hovori, som z toho magor už🤦♀️ ako je možne, že niekde smrdi a niekde nie🤷♀️
@katkaba1 my máme normálne kotol na plyn a potom krb , od novembra mame na radiátoroch stupeň 1 a kurime v krbe keďže mame drevo zadarmo. Kúpili sme si väčšiu vlozku na veľkosť domu aby sme mali naozaj teplo. Dym nieje žiaden keď máš dobrý ťah komína nieje dôvod na dym. Krb alebo kachle ti dávajú iné teplo ako radiátor a podlahové kúrenie. U mňa veľká spokojnosť ale ja mam rada naozaj veľké teplo. Potom pozor co sa týka prieduchov, neviem ci budete mat aj poháňané a ako ďaleko od zdroja tepla ale my máme krb v strede domu, prieduchy deťom do izieb a nemajú v nich extra teplo. Takže na to treba myslieť aby boli prieduchy dobre urobene a skutočne to teplo prechádzalo kam ma .
@venusa85 a nevieš, prosím, má to riešené tak, že nad tým krbom je nejaký ventilátor, ktorý tlačí ten vzduch cez tie prieduchy do miestností?
Ešte ma napadlo ako udržiavajú ludia teplo v zime napr. keď odideš z domu na pár hodín..vratiš sa je zima? Alebo to nejaký čas asi aj sála ešte teplo..úplny mráz asi v dome nie je, či? Ďakujem
@cessy01 toto som sa práve pýtala s tým pohánaním tepla, nám poradili nejaký ventilátor nad krb sa niekam dáva, on sa asi nejak kalibruje či čo (možno som zle pochopila) a ten potom tlači to teplo kam má.
Vraj tá hlučnosť je úplne ok, my sme z mesta tak v úplnom tichu aj tak spať nevieme. Má to tak nejaký pán v dedine a on nám to poradil.
Inak aj tu je/bude v strede domu a dom je do L. Tú vložku ste aj obstavali? My potrebujeme s výkonom aby vyhrialo tých 300m2.
@katkaba1 Ahoj,v novostavbe na sk mame krb s prieduchmi do izieb na poschodi.V pohode vykurime cely dom.Komin Schiedel,krb stavala firme z Trencina.Smrad nie je ziadny,len prvy x,ked sa zakuri,tak citit prach,ktory sa vypali,ale je to vzdy,len na zaciatku sezony.Okrem toho mame mame klasicky zavesny kondenzacny kotol,hned za vchodovymi dverami a radiatory v celom dome.
Podlahovka potrebuje ovela viac casu na vyhriatie domu,preto sme ju nedavali.Ked kurime v krbe,chladnejsie je v miestnostiach,ktore su najdalej od zdroja tepla.Rozdiel asi 3-4 stupne.Samozrejme kotol na plyn sa zapne a dohrieva tieto miesta.Ked je krb dobre spraveny,nemusis sa bat,ziadny smrad nie je.Nevyhoda je,ze pomerne rychlo vychladne,ked sa prestane kurit.V druhom dome,mame kachlovu akumulacnu pec,ktora je jedinym zdrojom tepla a v pohode dom vykurime.Vydrzi salat teplo cca.12 hodin.Zakurime rano a potom vecer.V kupelni je el.podlahovka.El.radiatory su v kazdej izbe,ale vzhladom na cenu el.ich nepouzivame.Ak mas dake otazky,kludne napis.🤗
My sme boli na lazoch cez prazdniny, kde bol krb v obyvke a kachle v spalni, ale teda prala som uplne vsetko, este aj papuce boli ako vyudene, ked sme prisli domov. Tam sme to zo seba tolko necitili, ale ked sme prisli domov, velmi.
dajte si ak už, tak kotol na tuhé palivo teda drevo alebo hocičo iné a radiatory.My sme chvilku mali v dome iba krbové kachle ale nechci to na stále kúrenie.Tá špina všade. Dostane sa ti aj do oblečenia aj cez dvierka skríň proste všade.Všetko špinavé,smradlavé od dymu.Tieto kachle a aj krby sú dobré akurát tak na ohnik,atmosféru sem tam to zapnúť pár krát do mesiaca napríklad ako doplnkové kúrenie ale nie na hlavne vykurovanie