Kúrenie v 7 poschodovom paneláku

alibinda
14. jún 2021

Dobrý deň potrebovala by som poradiť. Pred dvomi rokmi sme sa nasťahovali do podnájmu v zateplenom 7 poschodovom paneláku. Celu zimu sme mali radiatori zapnuté na plno a tak nám pri vyúčtovaní prišiel nedoplatok 200 eur. Vedeli sme že sme kúrením nešetrili tak sme to samozrejme uhradili. Ďalší rok sme teda začali šetriť a kúrili sme Max na 4 stupni ale väčšinou sme mali radiatori zapnuté medzi 2-3. A prišiel nám nedoplatok 1400 euro. Preto sa chcem opýtať či niečo také je vôbec možné a či sa dá toľko minút v 2 izbovom byte v paneláku ktorý je aj zatepleni. Za každu odpoveď budem veľmi vďačná ďakujem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
14. jún 2021

Zálohové platby boli v rovnakej sume ako rok predtým? Hoci aj keby ich znížili, toto je príliš. Žiadala by som od majiteľa bytu doklad koľko platí zálohové platby a chcela by som vidieť vyúčtovanie. Ak ste nič nemenili a zálohové platby majiteľ platil, tak to nemôže byť v poriadku.

mischelin999
14. jún 2021

@alibinda taky obrovsky nedoplatok?? Fuuha, tak to asi v poriadku nebude. Skus si vyziadat to vyuctovanie a pozri si to.

alibinda
autor
14. jún 2021

@mischelin999 práveže vyuctovanie dal majiteľ na reklamáciu okamžite a aj vyuctovanie nám preposlal a aj sme si to pozerali a mali sme tam spotrebu za určite mesiace raz 100 raz 500. A riešili sme to aj zo susedmi a oni mali okolo 40 len tak preto nám je to ozaj divné.

a_adamcova
14. jún 2021

No toto nie je len tak. Ak vám prišiel nedoplatok, tak nájomné bytové družstvo zvyšuje podľa spotreby. Takže neexistuje, aby ste ďalší rok mali až taký nedoplatok, ak ste ešte aj menej kúrili.
Treba pozrieť na tom vyúčtovaní, či to prišlo za kúrenie iba, alebo aj za vodu. Veľmi jednoducho sa mohlo stať, že majiteľ dal znížiť zálohové platby na minimum. Týmpádom mu zostalo mesačne viac do vačku, a teraz ten nedoplatok chce, aby ste uhradili, lebo je to predsa "váš" nedoplatok.

a_adamcova
14. jún 2021

@alibinda aha, teraz čítam váš posledný príspevok. Tak ak to majiteľ dal na reklamáciu, treba počkať ako ju vybavia :/ Ale toto sa mi nezdá byť v poriadku.

alibinda
autor
14. jún 2021

@a_adamcova práveže z reklamácie akurát prišlo že nám tam vypočítali tie hodnoty ktoré som vyššie písala a reklamáciu mu neuznali jednoducho to ževraj musíme zaplatiť preto som chcela zistiť nejako že ako je to vôbec možné keď nepohneme ani z bytovým ani s ničím.

a_adamcova
14. jún 2021

@alibinda Fuuuha, nechápem. Koľko platí majiteľ zálohovú platbu?

janulla1
14. jún 2021

a dobre Vám odčítali hodnoty, keĎ boli odpočítavať?

alibinda
autor
14. jún 2021

@janulla1 hodnoty ževraj áno lebo že sa menili merače čiže sú nejako napojené automaticky na bytové čiže tam to je presne vypočítané podľa toho aké hodnoty boli na tých meracoch takže s tým asi tiež nepohneme už som zúfalá.

alibinda
autor
14. jún 2021

@a_adamcova pozrieme ešte tie zálohové platby a napíšem

alibinda
autor
14. jún 2021

@a_adamcova akurát má vyúčtovaní pozeráme že sme zaplatili 408 eur čiže na mesiac to vychádza cca 37 euro a zaplatiť sme mali 1357 čiže rozdiel vyšiel okolo 900 euro podľa vyúčtovania čo pozerám

natallys
14. jún 2021

Bývali sme v paneláku s vlastným kúrením. Bývali tam väňčšinou starší ľudia, ktorý mali vypnuté radiátory a tak všetko to naakumulované teplo išlo k nám hore, tiež sme bývali úplne na samom vrchu. My sme len trochu otvorili radiátor a mali sme žervé radiátory. nedoplatky sme mali tiež dosť vysoké a preto sme čím skôr riešili vlastné bývanie.

weronika171717
14. jún 2021

@alibinda a nepomylili sa v desatinnej ciarke niekde..... Inak toto je veľmi zaujímavé, že tento rok veľmi veľa ľuďom chodia také vysoké nedoplatoky 🤔

alibinda
autor
14. jún 2021

@weronika171717 no kebyže sa pomýlili to by som bola rada ale keď už sa riešila aj reklamácia a majiteľ to dokonca riešil aj cez Bratislavu tak neviem či si to dva alebo trikrát nevšimli 🤔 no je to ozaj divné to už sa ľuďom ozaj potom ani neoplatí bývať na byte keď aj teraz bývame v dome kurime plynom a platíme ročne okolo 700 eur

tinkavvv
14. jún 2021

@alibinda A rok predtým boli aké zálohové platby?

lubmar
14. jún 2021

Ahoj, a kedy vam menili tie merace na radiatoroch? Lebo aj nam menili minuly rok merace za tie dialkovo odpocitavane, a tolko reklamacii co je tento rok koli teplu ze este bytove nemalo. Aj v nasom panelaku to riesia niektori, ktori setria ako blazni, pomaly doma chodia vo vetrovkach v zime, kazdy rok 900- 1000 eurove preplatky na teple, a tento rok nedoplatky 300 eur a viac. Bytove to ide riesit aj s dodavatelom meracov, udajne su asi niektore chybne.

a_adamcova
14. jún 2021

@alibinda čisto za kúrenie? Aj tak to je dosť. A voda je potom ten zvyšok?

vojkri
14. jún 2021

@alibinda taký nápad od môjho manžela skontrolovať hlavice. že konkrétne my sme tak mali, že sme si mysleli ako máme nízko nastavené, ale nefungovala hlavica a stále šiel radiátor naplno🙂 ďalej môže mať vplyv na to to, že bola dlhšia zima (skôr sa začalo kúriť a dlhšie?) viac neviem poradiť, ja síce robím vyúčtovania pre naše spoločenstvo, ale u nás každý kúri sám. Ešte pozrieť, či sa nezvýšila cena za kúrenie.

lulamx
14. jún 2021

nesusite na radiatoroch s tym, ze je prekryte cidlo? to fiktivne zvysuje spotrebu. nas upozornili, ze si na to mame dat pozor, ked nam to montovali. a kolegyna si tiez takto vyrobila nedoplatok.