Baby prosím Vás o radu. Je tu niektorá kto ešte kúri kachlami v kombinácii s elektrickými konvektormi ( ohrievače)? Kachle sú v obývačke, vykuria celý dom? Cca 70 m2? Chceme aj konvektori do spálne a kuchyne, viete mi povedať, koľko cca elektriny na ne minieme? Nemám predstavu. Teraz doma len otočím kohútik a kurim. 🤦♀️ďakujem
Ak nemáš urobené prieduchy tak ti nevykúria celý dom.
Som už zúfalá úplne. Spodok celý urobený, manžel to už samozrejme búrať nechce až sa natiahne kúrenie. Kachle v obyvke spojená s kuchyňou a v spálni zadnej. V tej spálni také malé, v obývačke veľké kachle, mame kúpiť dom, majitelia tvrdia, že to vykuri a ak nie, tak ohrievače v každej izbe. Len si neviem predstaviť tu elektrinu na ohrievače 🤦♀️
To bude chata či vaše bývanie?
Nie, nevykuria treba spraviť prieduchy do izieb a ohrievacom budete veľa platit
@luccija to by bolo bývanie. A nevieš či je prieduchy možné urobiť i keď je už spodok prerobený? Ci je to veľký zásah?
my sme s takým niečím v pohode vykúrili 120m2 , ale mali sme ich na super mieste, dlhá chodba z ktorej sa išlo do izieb a kachle boli na chodbe. samozrejme že nadránom sa zapínali radiátory, ale keď som naložila tak sme mali aj 26 stupňov 😂
No záleží aj od toho dokedy vás to bude baviť. Budete mat z domu kotolen, a nehovoriac o tom stále pripravovať drevo a nosiť. Prečo ste si to tak divne vymysleli. Vždy je najlepšie dať teplovodné kúrenie či už podlahové alebo radiátory a na to vieš napojiť akýkoľvek iný zdroj tepla( elektrokotol, pec, TČ a pod)
Mozno vykuria, mozno nie. Za prve zalezi aky maj vykon, za druhe zalezi ako to teplo potom dostanes do celeho domu (prieduchy, pootvarane dvere, chodby ...) a za tretie ake su tepelne straty (ostatne zisky) domu (zateplenie ...). A to nikto z nas nevie.
Ja krbom nudzovo vykurim relativne velky dom. Ale krb cca v strede domu, dom zatepleny a chodbami sa to v pohode prenasa. Ale normalne kurim podlahovkou. Zaklad je zatepleny dom, teda minimalizovat straty, potom to vykuris aj svieckami.
A prikurovat si napriklad klimou v tej spalni?
My máme krb a prieduchy do izieb, ale v 90% kurime podlahovkou.Tak určite to je zásah, ale nemyslím si, že veľmi veľký.Radsej by som premaľovala strop ako platiť za ohrievac
To,co je na fotke rychlo priestor vykuri,ale aj rychlo vychladne,nehovoriac o tom,ze mas neporiadok.
My pouzivame na kurenie kachlovu pec,ale ta vydrzi 12 hodin horuca.Samozrejme mame aj el.radiatory a el.podlahovku v kupelni.
Kvôli ucinnosti uvazujem nad toutou klimou,ktora ma trojnasobnu ucinnost a vies s nou aj kurit.
https://klima-vertrieb.de/klima/kompaktklimager...
Na instalaciu,treba len dve diery v stene.
Tiez nemame teplovodne radiatory a cena za instalaciu kurenia sa pohybuje vo Švajčiarsku na urovni 40-50k.Nic lepsie,ako alternativu som nenasiel.Mozno by som na tvojom mieste pouvazoval nad peletovou teplovzdusnou pieckou.
Ovela cistejsie kurenie,ako kachle a hlavne plne automatizovane.
Dom zatepleny, plánujeme nadstavit vrch. Dole cca 70 m2, kachle v obyvke spojenou s kuchyňou. Ja by som najradšej rafiatori,ale manžel už nechce zasahovať. Ak prieduchy, aký veľký zásah to je ak viete poradiť? Až si viem predstaviť. Nemám šajnu. Chceme dom kúpiť,ale som na vazkach. Predsa, v byte otočím a je teplo. Toto si neviem predstaviť.
Ak je strop z betonu,tak 20cm korunkovy vrtak.Cca.hodina, jedna diera.Chladi sa vodou,tak sa urobi neporiadok.Ak nie si s tym celkom stotoznena,hladajte dalej.Presne,ako pises,tu si budes musiet drevo doniest,popol vyniest,zakurit...
Ak, bude manzel v praci,kto bude kurit?Toto je klucove,podla mna.Na kurenie potrebujes suche drevo, min.dva roky.
Aky stary je ten dom?
@tundra dom je starý veľmi. Presne neviem. Rátam 50- té roky.
Ja nechápem,veď keď idete kupovať,tak kúpte taký,ktorý vám vyhovuje a majitelia ako kútiku,veď tam žili,asi nemrzli,či?
@maciatkolulu bohužiaľ, mame obmedzený rozpočet. Niekedy sa nedá kúpiť to, čo chceš. Ale, čo si môžeš dovoliť. Majitelia tam chodili na víkendy.
Krb v obyvacke za mna nie je na primarny zdroj vykurovania. My kurime v zime v krbe cez vikend plus obcas cez tyzden podla nalady a iba vecer. Mame to vlastne iba na "efekt", potesenie z ohna a tak. Ako ano, teplo v dome je vtedy take ine ... A to tym fakt celkom vykurim. Ani dreva vlastne vela nemam, ani ho vlastne nemam velmi kde skladovat a kupil som uz nastiepane, takze ma kurenie v krbe vyjde porovnatelne ako plynom. Ako zaloha v pripade nudze, zivelnej katastrofy a tak OK, ale kazdy bezny den by som ani nechcel. A mame uz aj klimu, takze teraz na jesen sa uz bude dokurovat najprv klimou.
Co sa tyka zateplenia, tak hlavne je poriadne zateplit strop. Tam byvaju najvacsie straty. Ako samorzejme vsetko rovnomerne, zbytocne das meter izolacie na strop, ak nebude zateplena fasada. Vsetko sa da vypocitat/nacenit, naklady, navratnost ...
Pozri, prvu zimu nejak prezijete a uvidis co a ako. Kde bude priteplo, kde zima. Straz ekektromer aby Ta na jar neprekotilo ... Ja by som uz teraz nestresoval, ked nevies. Elektricke radiatory su investicne najlacnejsie riesenie ale prevadzkovo najdrahsie. Ak je dostatocne zateplene, tak to moze byt v pohode.
@autorka tu by som bol velmi opatrny.Nevies z coho bol postaveny.Najcastejsi material boli v tej dobe skvarove kvadre.Kolko je zatepleny?Cim?5cm alebo 20cm?Kominy su povodne?Kurenie manzel nechce,ale zhodit strechu a nadstavit ano🙈.Vies co obnasa nadstavenie, stareho domu?
Pôvodny majitel bol kto?Byval tam aj pred rekonstrukciou?Su vymenene okna?Je podpivniceny?Z toho co pises,mi pride,ze do domu investovali,aby ho lepsie predali...
Treba si najst normálne nejakého človeka, čo ti poradí s tým kúrením a príde sa tam pozrieť. Kúrenie sa da už pekne poriešiť a nemusíš robiť veľký zásah. Nemusí byť podlahové, môžeš dať radiátor alebo môžeš mať kúrenie na strope, vieš dať klimatizáciu, ktorá si v zime pekne dokúri a v lete ochladi. Tých možností je v súčasnosti milión. Ide o to aby bolo efektívne a lacné aj do budúcnosti, ideálne aby tam bola nejaká príprava na solárne kolektory, resp. v budúcnosti lahké napojenie. Za mňa je top telepné čerpadlo, sú to nízke náklady. Ale tu na MK zháňať informácie je úplne zbytočné, lebo to z nás nikto nevidel. Podľa mňa ti to dole tie kachle vykúria ale iba kuchyňu a obyvačku. Do kupelne vieš dať na rýchlo elektický ohrievač a do spálne vieš dať klímu na dokurovanie. Keď budete robiť poschodie, tak doriešiť spodok. Otázka je, či vôbec vieš postaviť poschodie. Na to potrebujes statika. Lebo mnoho starých domov nie je z čisto pálenej tehly, plus aký je strop atď.. A na konci dňa zistíš, že všetko čo musíš poplatiť, bude stáť kopec peňazí, za čo by ste mali hotový dom. Čiže za mňa si zaplatat nejakého človeka - stavebníka, čo má dlhoročné skúsenosti a príde tam popozerá čo tam je a povie ti čo vas caka.
Kachle v dome by som brala jedine ako vedľajší zdroj tepla nie hlavný. Som príliš lenivá aby som každý deň riešila drevo, popol, zakúriť, udržovať.
Ahoj. Nečítam celé. My máme kuchyňu spojenú s obývačkou a v obývačke kachle. Potom máme chodbu, na konci ktorej sú detské izby. Kachle vykuria celý dom, akurát že večer máme v obývačke asi 28-30 stupňov. A v izbách tak 23. Celú zimu sme nekúrili elektrikou. Ale máme novostavbu, takže neviem o aký dom sa jedná u vás.
Na vikendy ano, na byvanie ani nahodou. Vykuris rychlo ale musis prikladat aj v noci. Kopec spiny, smradu a z domu jedna velka kotolna
Vykuri to, ale len tak že budeš furt prikladať. Hlavne v noci bude problém, keď vyhasnú tak teplota bude rýchlo klesať. A celá zima bude na zbláznenie, nosiť dnu drevo / brikety, všade jemný prach z toho, popol, chrobáčiky a dokladať na viac miestach. Keď odídete hoc na víkend vrátite sa do totálnej zimy. Ohrievače kombinovať s drevom sa absolútne neoplatia a v konečnom dôsledku zaplatíte viac ako za plyn. Máme to odskúšané kedysi dávno. Teraz mám moderné kachle ktoré sú napojené na akumulačku, teda vyhrievajú mi všetky radiátory aj teplú vodu a aj to ich máme skombinované s plynom a hlavne na noc tak, že mám termostat a keď klesne teplota tak sa spustí plynové vykurovanie. Minulý rok sme kachle použili tak 3x a išli sme už len na plyn.
Skús napísať na fórum Modrá strecha. Tam ti lepšie poradia. My sme mali tiež krb, bolo to dočasné kým sme urobili podkrovné izby. Potom sme dali ústredné kúrenie. Drevo sa nosilo smeti boli z toho, sadze boli. Keď sa kúrilo v obývačke bolo horko a v spálni bolo chladnejšie. Ako dočasné riešenie áno.
A ešte jedna vec, veľkosť tých krbových kachlí sa kupuje podľa m2 akú má izba, tak sa rovno opýtaj niekde v skupine kde sú odborníci, či reálne sú to dostatočné kachle na danú veľkosť izby. Oni to už majú v oku. Každopádne pevné nervy...... aj na úkor prerábky je teplo v dome a komfort prednejšie, ako zbytočné hádky, stresy a NERVY okolo rozkurovania, dokladania, čistenia a pratania...
ak sa vám dá, dajte si dorobiť hypokaustovú pec, alebo ťažký akumulačný krb. To by vám malo vykúriť váš domček. A musí mať správny výkon. Je to síce drahšie, ale naakumulované teplo sa uvolnuje cca 12 hodín. My do našej dáme max. 2 brikety ( tieto https://www.mall.sk/paliva-pre-kachle-kotly-spo...) a máme vykúrené až do rána.
No neviem, moja babka má kachle, ale má aj elektrické radiátory a keď idú niekam preč tak zapne radiátory. Si predstav, že idete len na celý deň niekam a vrátite sa do zimy. Podľa mňa je nemožné mať iba kachle.. A ozaj je s tým veľa roboty, mať k dispozícii drevo, musíš ho mať niekde v suchu odložené, nosiť ho dnu, nonstop zametať popol. Babka má vedla kachlí gauč a musí mať na ňom deku lebo má potom všade popol. A ešte keď ste pracujúci ľudia, pôjdete len do práce a kto bude udržovať teplo v dome? Nereálne
Nečítal som celú diskusiu vyššie, odpovedám priamo na otázku. Na elektrické ohrievače by som veľmi rýchlo zabudol a dal by som namontovať klasické nástenné splitové klimatizačné jednotky. Netreba nič extra, stačia aj základné modely do 1.000 € s montážou, akurát do tej spálne by som hľadal model, ktorý má naozaj tichý režim.
Klimatizácia má totiž oproti bežnému elektrickému ohrievaču zhruba 4x vyššiu účinnosť, takže aj keď nie okamžite, investícia sa časom vráti. Okrem toho tam je výhoda, že v lete má človek k dispozícií aj to chladenie, čo po tomto lete človek naozaj ocení.
Zavolaj kurenara a porad sa.Moja mama ma kanadskú pec, ale moderný dizajn niečo podobné je výborná v tom, že dáš drevo a horí hodiny nie ako v normálnom krbe.vecer naloží a do rána ešte tlie.Ale ona má rada teplo a používajú ju 10 r podlahovku ani radiátory nezapli roky to by si mala alternatívu krbu do ktorého nemusíš stále prikladať.My máme krb 10 r a, keď sa v ňom kúrilo 15 x tak je veľa mne vadí to prudké teplo výkyvy bolo teplo, že som bola v tielku...púšťame ho v zime len pre efekt.Spravit prieduchy do izieb nie je komplikované
kachle myslíš čo? Petríky? https://www.obi.sk/krbove-kachle/thorma-kachle-... alebo niečo iné? Nie , celý dom Ti nevykúria. Iba tú izbu, v ktorej sú, max nejaké teplo pôjde do okolia izby cez dvere. My máme https://www.inspire.sk/odborne-firmy/kachliarst... ( to je naša aj s našou Máškou 🙂 ) a tá vykúri celkom dobre, ale v dvoch izbách aj tak musíme dokurovať radiátormi. Dom má zastavanú plochu 120m2