Ahojte, robili ste niekto kompletnú rekonštrukciu panelákovej kúpeľne? Dá sa to aj svojpomocne?
Ahoj da sa to, avšak je potrebná aj nejaká zručnosť a vedieť čo a ako
Da sa to, ale pocitaj s tym, ze to bude trvat dlhsie a nemusi to vyzerat tak pekne ako od majstrov.
Ne panelákovú ale v rodinnom dome, všetko sami vrátane vodárenských veci, následne aj kúpeľňu u našich, v jednej sme menili aj vaňu za sprchový kút
Niekto musi mat murarske/obkladacske zrucnosti (uz ma nieco za sebou) a hlavne naradie, nastroje (aj elektricke). Bez skusenosti obklady tip top dokaze malokto. Montaz sanity (WC, umyvadlo, baterie) je ten mensi problem.
@madeincssr myslíš narezat? Mám velkoformatovu dlažbu.
@madeincssr súhlas, podľa mňa vybúrať jadro, nové priečky, omietnúť-tie také hrubé práce ešte áno, to vie aj laik, ale do obkladov bez skúsenosti by som nešla.
Áno, a nie jednu, celá rodina sú majstri, čo si urobia všetko sami. Ak si aj ty, v pohode, ale musíš mať zručnosti, nástroje, trpezlivosť a čas.
Keď to človek nikdy nerobil, nešla by som do toho.
Velkoformatova znamena v mensom priestore vela rezania, lebo ju treba ukladat tak (dobry kladaci plan), ze v strede su cele a po oboch okrajoch symetricky odrezane (nie "ako vyjde"). Dobry obkladac to vie a vie to urobit pekne aj bez kladacieho planu z pocitaca (od interieroveho architekta). A hlavne rovnake spary a rovnost v rovine. Su na to take plastove ulamovacie skarovo/rovinne prichytky. Spary na obklade (stenach) by mali presne nadvazovat na spary na dlazbe (podlaha). Cize rozmery dlazby a obkladu volit kompatibilne (rovnaky rozmer alebo celociselny nasobok).
Už som robila tri kúpeľne. Od búrania, cez obklady, zárubne, až po zapojenie elektriky, zásuvky,lampy, odvetravanie. Montáž wc,umývadlo aj vane.Veľkoformátové kachličky som si nechávala narezať na presný rozmer vodným lúčom. Prva kúpeľňa mi trvala týždeň po praci, tam nebolo treba nič búrať, iba obložiť a kachličky boli rozmeru ktorý nebolo treba rezať a sanitu som osadila. Trvala mi dlho,ale bola som mladá. V mojom byte trvala 7 dní komplet ale mala som dovolenku celý čas. Jeden deň však trvalo kým uschol nivelak lebo na podlahu som dávala vinyl ktorý máme v celom byte a nie dlažbu, tam nivelak netreba,lepidlo to vyrovná a jeden deň kým uschol hydroizolacny nater. Tretia trvala 5 dní ale z toho 1 som strávila čakaním na narezanie obkladov ktoré mali 40x120. Čaká ma 4. Kúpeľňa, ale tam budem už robit sadrokartónove steny, takže očakávam že to bude zase trvať dlhšie. A piata je veľkého rozmeru 4x4 metre v rodinnom dome, takže tam pôjdu veľké obklady 120x240 a na to budem potrebovať ešte jeden pár rúk, lebo som žena a muzi maju viac sily. Som samouk a dá sa to. Ale treba mať zmysel pre detail a správne nástroje na nivelizáciu obkladov, dlhú vodováhu, prípadne laserový zameriavac, vykruzovac na obklady atd.
@barju 😳😳😳 najskôr som si myslela, že tomu pánovi čo tu píše robí klávesnica preklep a píše mu v ženskom rode. No po čítaní ďalej, už je to jasné, že si žena. Klobúk dole, ty musíš byť veľmi zručná, šikovná a mať vizuálny vzhľad už v oku. Nám robil kúpeľňu majster obkladac. Teraz vidím, že kľudne to môže už robiť aj majsterka 👍
@margotka17 ďakujem, asi to bude v rodine mama a sesternice sú tiež takéto že majstruju. Ja som videla zopár prác od nesikovnych majstrov a stalo sa mi to takou inšpiráciou sa naučiť veci a sama si ich spraviť. Keď niečo pokazim, môžem nadávať iba sama sebe a opraviť si to, ale keď nieco pokazia majstri zažila som ale ťažké je od nich vymaniť opravu, a ešte za ňu musím aj zaplatiť.
My sme robili, vodár prišiel akurát namontovať wc a umývadlo