Kúpa pozemku v tichosti pri lese verzus pri hlavnej ceste

satanca
14. okt 2021

Ahojte. Vyberáme pozemok. Mame dva. Vymera a cena sú rovnaké. Na oboch sú IS aj prístupová cesta. Ktorý pozemok?

1. Pri hlavnej ceste, výfuky, hluk, neustály pozor aby deti nevybehli na cestu, do NR 15km

2. V tichosti, pri lesiku, na konci dediny, deti môžu behať hore dole, do NR 28km

Jedine ta “dostupnosť do NR” ma mata... ale je to až taka výhoda??? Keď ma človek auto? Pri hlavnej bývať... hlavný tah NR - NZ.... neviem... skusenosti? názory?

es2021
14. okt 2021

@satanca ja by som brala na milión percent ticho a kľud.. tých 15km musíš aj tak sadat do auta... tak je jedno už ten kúsok navyše...môj pohľad 😊

sim_simonka
14. okt 2021

A škola/škôlka?

fiafia
14. okt 2021

@satanca ticho a kľud. Paráda pre deti. Tak aj tak musíte dochádzať autom

diankadop
14. okt 2021

Hmmm je to tazko. ako Byvanie pri hlavnom tahu prinesie mnohe obmedzenia, neviem to by sa mi asi nepacilo, no na druhej strane je aj tych 28 km dost. Vsetko zalezi od toho, ake mate moznosti cestovania a ci je skolka alebo skola aj blizsie. No viac by som bola za to ticho

tatisna
14. okt 2021

Ja by som pri hlavnej ulici nebyvala...okrem iného budete mať stále prach v domácnosti. Ak máte deti, bude im lepšie pri lese...

caroline_
14. okt 2021

@satanca za mna urcite 2. moznost, 3x somm byvala pri hlavnej a teda nic moc,hluk prach atd..

luccija
14. okt 2021

@satanca druhá možnosť nie je vôbec nad čím premýšľať

ivkazba
14. okt 2021

15 resp. 28 km? To je rozdiel 13 km. Ľudia v BA jazdia denne v rámci mesta oveľa viac (v rámci BA mám k jednej kamoške autom 23 km, čiže keď k nej idem na kávu, urobím 46 km, úplne bežná vec). Ak je rozdiel 13 km, nešla by som bývať k ceste.

jaaty
14. okt 2021

@satanca Treba počítať s tým, že deti o chvíľu vyrastú (ubehne to veľmi rýchlo). Co dostupnosť pre nich.? Škola, krúžky, kamaráti... Aby nezostali príliš izolované. Ja by som hľadala ďalej. Oba mi prídu ako extrémy.

katkaseiner
14. okt 2021

byvam na hlavnej ceste, ako clovek si na ten ruch zvykol za tych 10 rokov, ale hej, branka je vzdy zamknuta, hoci deti vedia uz od malicka ze von vybehnut nesmu aj keby bola rovno dokoran. Ak by som mala moznost znova stavat, hladala by som obrovsky pozemok a mimo hlavnej cesty ale esi radsej trochu blizsie k mestu. Tych 30 km je pol hodina autom... my sme na dedine a mame to do mesta 14km, som tam podla casti mesta za 15-20 minut

deti95060810
14. okt 2021

ani jedna...
pri ceste NIE - otrasy - môžu praskať steny na dome...
pri lesíku sa môže javiť ako ideál pozemok, ale nepríde ti do dvora medveď? Známa býva pri lesíku a už sa stalo že srnka porodila malé srnčiatko v jej záhradke. o medveďom "hovnisku" ani nehovoriac... ešte by ma odrádzala vzdialenosť do okr. mesta... ak budeš dochádzať do práce tých 28 km tam a 28 spať - nezávidím...😉
a čo deti o pár rokov - tiež budú dochádzať tak ďaleko do školy? jasné dá sa to, ale je to veľmi únavné...

simca06022011
14. okt 2021

nasla by som si treti... deti ti vyrastu a budu dochadzat kam? ako daleko je skolka/skola/ine deti... plus lesik, ja som bola pred 5r pri lesiku a momentalne sm na stavenisku uz cca 3roky a predpokladam, par rokov to este potrva. Inak pre dospeleho cloveka, je vzialenost ok, ak je dostupnost dobra, nemusis ist napr. v nejakych extra kolonach rano atd
A vies... po dialnici 25km, 20minut, ale napr. ja idem 8km 15minut, lebo dedina a vlecie sa clovek... :D

nafka0483
14. okt 2021

@satanca Co sa tyka dostupnosti autom, tak je to skoro rovnako, cize brala by som ten tichsi.

Ale - aka je dostupnost bez auta? Autobus, vlak? Aka je dostupnost napr. obchodu - asponmaleho so zakladnymi potravinami, co skolka alebo skola v obci, nejaka dalsia obcianska vybavenost?

Ja by som mala viac kriterii a pozerala na to komplexnejsie, nie len podla toho ci je to hlavna cesta ci nie a kolko km do mesta to je.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaskolka
14. okt 2021

Hľadala by som niečo medzi tým.

lopka1313
14. okt 2021

No ja by som tiez nepozerala ci je to "lesik" alebo "hlavna cesta", ale kolko to je na najblizsiu zastavku verejnej dopravy a ake caste su tam spoje. Lebo nemienim robit detom do 20tky denneho sofera.
Byvala som na dedine 20 km od mesta, ale tym, ze sme mali vlak kazde 2 hodiny (mimo spicky), tak to bolo fajn, vedeli sme byt so sestrou aj ako deti samostatne. Oco nas vozil len vo vynimocnych situaciach (zurka do noci v meste, zaspatie, strajk zelezniciarov, navsteva lekara), pripadne, ked mal aj on cestu do/z mesta. A to nehovorim o tom, co tu bolo spomenute, ze aj "lesik" moze byt coskoro "staveniskom" a potom rusnou stvrtou.
Inak ked som si vyberala byvanie, tak som sa rozhodla podla toho, kolko to mam na najblizsiu mhd zastavku :D V sirsom centre kosic vyhral byt bez balkona, lebo na rusnu zastavku to boli 2 min. V tichom prostredi, s balkonom, to bolo na zastavku asi 9 a to som vedela, ze by som rano nedavala (akosi som spohodlnela na vyske). Teraz byvam u priatela, a ver mi, ze najviac nadavam prave na dochadzanie. Lebo on zjavne nerozmyslal, ked toto vyberal... Byvame pri BA, ale ja do prace chodim denne autom cez dedinu na stanicu (potrebujeme preto 2 auta), vlakom do mesta a potom este 2-4 spojmi v ramci mesta. Som tam sice za hodinu, ale tie prestupy... Neviem si predstavit chodit takto s detmi alebo posielat deti takto same - aj tak by som ich musela na vlak vozit, lebo to z bytu na stanicu mame cca 30 min peso a jedina alternativa pre samostatne deti je elektro kolobezka alebo bicykel.
Takze sa rozhoduj aj na zaklade dostupnosti a spojov pre deti a nesoferov.

nevenka
14. okt 2021

My sme nasli blizko pri BB, ale nie pozemok, rovno stary dom a ten prerabame. Je to sice cesta 3.triedy, ale kolko aut tam za den prejde, az sa toho desim...no niet uz cesty spat.
Ale mozem povedat, ze som vyrastala pod lesom, 26 km bolo okresne mesto, koncova dedina, ticho, par aut za den. Teraz si to u nasich uzivam. Ale vtedy - dochadzanie do skoly odmalicka autobusom, na strednu do mesta, cesta trvala cez dediny 50 minut. Ked som nestihla bus spat o 15:00, tak cakat na 16:10. Doma o 17:00. A to ziadne kruzky, posediet so spoluziakmi, nic...Rano som vstavala o 5:40, bus siel 6:20, skola zacinala o 7:30.
Zvaz si to. Ja dufam, ze pre deti sme vybrali dobre. Do mesta autom 5 minut, MHD 700m od domu, v najhorsom aj peso zajdu domov z mesta, ked budu vacsi. Skola az do 9-tky je priamo par metrov od domu.
Skoda len, ze nebol dom za normalnejsiu cenu v dakej tichej ulicke.

margaretka_
14. okt 2021

Pri hlavnej ceste urcite nie. Do teraz sme byvali rovno pri ceste, nie az tak velkej, ale to je clovek aj na obycainej prechadze s detmi v strese. Za mna uplny otras. Hluk, ze si vlastne decko na chodniku nepocujem, ked sa so mnou rozprava.
Stahujeme sa na polosamotu pod les. To je uplna parada, ze deti tu mozu behat a nikde aut, nic. Ale sme blizsie k okresnému mestu. Na zastavke som do 10 minut a autom to je do 15 minut v meste. Takze ja by som pozemok pri ceste vylucila a bud ten pri lese, alebo hladala dalsi, blizsie k mestu.

marca12
14. okt 2021

K ceste by som byvat nesla to mas neustaly hluk,otravuje ta aj si kavu na terase vychutnat v takom hluku. Da sa na to casom zvyknut,ale vnimas to aj tak. Isla by som k lesiku,ale za predpokladu,ze to nie je daleko do skoly,akolky resp. Ako budu deti dochadzat do skoly? Dostupnost do NR 28 km je fajn to nie je vzdialenost. Ja chodim denne ovela dalej do prace a mnohi ludi co poznam dochadza aj viac ako 30km za pracou.

tajy
14. okt 2021

Obe su zla volba, hladajte dalej. Mame nieco podobne, koniec dediny, priroda, za zahradou srnky, lisky, jelene, diviaky, kuny, zajace, bazanty, nad hlavou nam kruzia dravce, krasny vyhlad, zajace a lisky mame v zime aj v zahrade - liska nam chodievala spat rovno na terasu v zime. Tolko k tej romantike, ktorej mame po 4 r.byvania v novostavbe plne zuby. Do mesta 10 km. Skola, kostol, obchod, doktorka, lekaren - vsetko v centre dediny, cize autom alebo vychadzka na 30 min, kym dojdes do ciela. V podstate zivot v izolacii, ktory rychlo omrzi. Utekame do rod.domu v meste a vseobecne zivot na dedine by som neodporucala nikomu. S prichodom deti clovek prehodnoti vyhody a nevyhody. Este k tej romantike, ak by si mala v plane chovat napr.len sliepocky - u nas kvoli mnozstvu zvierat na okoli nemozne, vsade samy dravec. Pri lese to bude este horsie, moze to mat dost depresivny vplyv. Prehodnot aj stavbu domu, skor odporucam vyhliadnut hotovu nehnutelnost s dorazom na dobru lokalitu.

savanna
14. okt 2021

Keby som mala ist do rodinneho domu ku hlavnej ceste, to uz by som radsej zostala v panelaku... tam je aspon obcianska vybavenost. Ked uz rodinny dom, tak by som chcela pokoj a dobre ovzdusie, co pri hlavnej ceste nenajdes.

katulkagajdos
14. okt 2021

@satanca keď máte prístupovú cestu určite by som sla do toho pri lesíka aj my sme stavali- len sme ešte aj museli dokončiť cestu, ale chceme mat súkromie a kľud 😉

gurags
14. okt 2021

@satanca pozrela by som sa ako je vyťažená premávka z každého smeru, lebo ak máš stát v kolóne, tak to môžeš za ten čas plynulo prísť do Nitry aj z ďalej. Brala by som skôr ten tichší, ale to je môj individuálny názor

pepek11
14. okt 2021

Cesta medzi NZ a NR je horor. Denne tadiaľ prejdú tisícky áut, plus kvantum kamiónov. Tento pozemok by som nebral ani zadarmo. A pozemok pri lesíku tiež nie. Časom vám to bývanie bude prekážať. Hľadal by som ďalej...

jaroe
14. okt 2021

@satanca tých pár km rozdiel je nepodstatný. Na zváženie by to možno bolo, ak bývaním pri tej ceste by ste napr. mohli vy aj deti pohodlne využívať verejnú dopravu - zastávka v blízkosti domu. Ale ak pripadá do úvahy len doprava autom, určite radšej ku lesu...

jaroe
14. okt 2021

@tajy som ti vďačná za príspevok, snáď už prestanem túžobne pozerat po domčekoch na konci našej "dediny" pod lesom a budem spokojná s našim výberom bývania 😁 V podstate centrum mestskej casti, ale vôbec nie hlučné, MHD 2 minúty, obchod tiež, pošta lekáreň škola max 8minút peso. Tak ale tich ako pod lesom tu nie je, nedá sa mať všetko...

satanca
autor
15. okt 2021

@pepek11 čo nám bude prekážať na lesiku?

tajy
15. okt 2021

@jaroe My sme z mesta, ale 25 r.sme prezili na 3 roznych dedinach, v blizkom okoli mesta. Nikdy sme si v podstate uplne na zivot na dedine nezvykli, pretoze to ma vzdy viac nevyhod ako vyhod a cim su deti starsie, tym viac sa to prehlbuje. Padlo definit.rozhodnutie pre navrat do civilizacie a kupujeme dom v meste. Sice nam nebudu za plotom po veceroch stekat lisky a rucat jelene ale s kvalitou zivota sa to neda porovnat. Dom sme stavali s viziou, ze na dochodok a ked deti odidu tu aj tak neostaneme, vydrzali sme to az 4 r. 😂 a utekame prec. Len ked prechadzam autom dedinami, alebo cez rozne primestske satelity a vidim ako sa tam ludia buduju, mam depku aj za tych ludi, mnoho z nich odtial po par rokov zuteka. Je ine, ked clovek priamo z dediny pochadza a ma tam aj cast rodiny, u nas je to o vecnom dochadzani a to sme len 10 km od mesta a autom od rodiny do 15 min. Nic nie je idealne, ludia z mesta tuzia po tichu na vidieku, na vidieku ti z toho ticha a "sukromia" moze casom hrabnut.

u2jana
15. okt 2021

@tajy jasne ideal je dom v meste, ktory si ale drviva vacsina ludi nemoze dovolit. Takze realne volia medzi bytom v meste a domom na dedine.

tajy
15. okt 2021

@u2jana Mat dom na dedine so sebou nesie zvysene naklady na dochadzanie (tyzdenne nakupy v meste, praca, skola, kruzky...), pri stavbe domu vsetok dovoz materialu sa predrazuje podla poctu km, dom potrebuje udrzbu a casom dalsie investicie, zariadit 3.izbak a rod.dom je tiez rozdiel, zahrada ak ma vyzerat potrebuje vysadbu a udrzbu, nevyhnutne mat 2 auta ak ma rodina normalne fungovat atd. V konecnom dosledku to take lacne a vyhodne nebyva, to je len prvotny dojem. Tiez je rozdiel kupit pozemok a zdedit. Isto ceny nehnutelnosti su ine, aj my menime uplnu novostavbu na dedine za starsi dom v meste, ktory potrebuje vymenit strechu, okna, fasadu atd... ale kvalita byvania sa neda s dedinou porovnat a samostatnost deti (do skoly pesi, neskor MHD na SS) je na nezaplatenie. No a kolko casu clovek usetri ked nemusi cestovat a dochadzat.