Kúpa domu - kúrenie na tuhé palivo

18. okt 2024

Ahojte. Plánujeme momentalne kúpu staršieho rodinného domčeka, zhruba 40-50 rokov starého. Máme jeden vyhliadnutý a kúrenie je riešené radiátormi, ktoré sú napojené na pivnicu - s kotlom, v ktorom sa dá kúriť drevom a uhlím. Nemáme s tým žiadnu skúsenosť. Preto by nás zaujímalo, či tu nie je niekto, kto to má podobne a vedel by nám povedať, koľko ho približne mesačne takéto kúrenie stojí 🙂

autor
18. okt 2024

A ešte doplním, dom má urobené prieduchy

andrea_82
18. okt 2024

My kupujeme drevo na rok za cca 800€

anjelicek26
18. okt 2024

Ved sa spytaj ludi, co tam ziju, na kolko stupnov kuria a kolko ich to vyjde, my nevieme, aku ma ten dom rozlohu, izolaciu, ako vyzera strecha, pivnica, ake su tam okna a na kolko stupnov kuria... poznam starsich ludi, co kuria doma na 18 stupnov a ja s detmi doma na 25, lebo maly lozi po zemi vsade...

dettilv
18. okt 2024

No ja som vyrastala v bytovke kde bolo také kúrenie a nešla by som do toho. Kopa roboty je s tým, keď ideš priložiť na oheň tak hneď smrdíš od dymu, to znamená že potom sa prezliecť keď napr ideš niekde von. Potom napr človek iba nervy dostane keď príde domov z práce a oheň zhasol...takže za mňa nie

jaja20
18. okt 2024

Presne ako píše dettilv,je s tým riadna oštara. Zažívala som to 16 rokov. Každý deň čistiť pec, popol vynášať a keď drevo v noci zhorí,tak ráno už zima ako v psinci,za mňa nikdy viac.

ukgirls
18. okt 2024

je to na prd ale kotol mozes stale vymenit ... troska usetrite a prehodite to ... ak sa vam dom paci a toto je jediny problem pozistovala by som ako je to s vymenou a kolko to vyjde

zalka
18. okt 2024

Aký je kotol? Je novší? Drevosplynovaci alebo starší?
A áno kúrenie sa dá vymeniť, teda kotol za nový napr elektrokotol alebo plynový kotol.

autor
18. okt 2024

@anjelicek26 strecha je novo robená, dom je zaizolovaný, okna plastové nové. Ja by som sa aj spýtala, ale bojím sa, že by nám nepovedali úplnú pravdu. V rámci toho, aby nás neodradili od kúpy

autor
18. okt 2024

@ukgirls @zalka @jaja20 @dettilv @andrea_82 Ďakujem za odpovede. Nie som si istá o aký presne kotol ide, ale myslím, že je to ten starší. Skúsime sa pozrieť na tú výmenu

tundra
18. okt 2024

@autorka nie je to ziadna veda,kurit sa naucite za par mesiacov.Ak je priestor,daju sa domontovat akumulacne nadrze,v ktorych sa voda zohreje a cerpadla ju tocia v obehu.My sme spalili za zimu cca.6-8 metrov tvrdeho dreva.Naklady podla ceny za meter.Pohodlnejsie je kurit napr.kotlom na pelety,ale je tam vyssia cena za kotol aj za pelety.
Zoberte na obhliadku kurenara a ten vam urcite poradi,ake su moznosti.

katica06
18. okt 2024

Autorka Dala si príliš málo informácií o dome(stav, lokalita atď) a veľa záleží aj na vašom veku.
Celý život žijem v dome, domoch kde sa kúri drevom a uhlím, aj v práci si musím kúriť drevom. V niektorých obciach nie je ani možnosť plynového kúrenia. Aj v mojom okolí vychádza kúrenie drevom na cca 7-800€ niekedy viac niekedy menej (ale asi to bude iné v Oravskej Lesnej a iné v Hurbanove) automaticky objednávam 2kubíky dreva. Ale to drevo treba sušiť, kálať, píliť, vláčiť, v čase keď budete starší možno nebudete vládať, aj my uvažujeme o inej alternatívne kúrenia.
K niektorým tým komentárom, ani keď bolo vonku -20 som nečistila a nevynášla popol každý deň, spravidla 1xtýždenne, keď má komín dobrý ťah tak dym ide von komýnom nie na teba,(komín sa má čistot pribtuhom pálivé 4xrocne) ak sa s kotlom/krbom človek naučí pracovať nevyhasne oheň do rána, stačí málo a je teplo, pravda ak tam nemá starý šrot. Existujú aj drevené brikety špeciálne na noc čo dlho horia, mohla by som pokračovať. Zohrieva kotol aj vodu?
Asi máte menej peniažkov, ako my voľakedy, tak zo skúseností píšem-starý dom vždy zostane starým domom, asi bude treba do neho veľa investovať, predpokladám že keby sme spočítali naše investície do opravy už máme novostavbu. Väčšina starých domov vlhne o izolácie môžeme iba snívať. Ale mali sme vtedy v jednom jasno, nechceme byt ale dom istú lokalitu a danú sumu na účte.
Každý má inú životnú situácia, finančne možnosti, privilégiá, keď vám to nebude vyhovovať môžete predať, prerobiť.
Takže odpoveď na tvoju otázku je 60/65/70€ /mes.

zalka
18. okt 2024

Máš obavy o kúrenie do kotla a koľko je domácnosti co si prikuruju krbom co je priamo v obývačke. My ešte nemáme kúrenie spustené, v dome je cca 20 stupňov a večer prikurime do krbu par brikiet. Viac menej drevo sme nekupovali, prikurujeme briketami. Až sa ochladí tak pustíme kúrenie elektrokotlom.ak je dom zatepleny, tak kúrenie elektrinou nie je tak nárocne. Elektrokotol je oveľa lacnejší ako kotol na plyn napr.
Susedia skuria cez zimu 2 palety brikiet, cca cena za obe 450e samozrejme kupované z jari alebo v lete, na jeseň je vyššia cena. S briketami nie je robota, dlho tleju a dávajú teplo, ja som teraz cca pred 2 hodinami dávala do krbu 2 brikety, a už viac nedám, stále salaju teplo.

lalenka33
18. okt 2024

Wow, ja len pozerám, kde tak lacno kúrite drevom. U nás sa za zimu spáli tých 25-30 metrov dreva. Podľa toho, aka silna zima je. 10 metrov dreva ide u nás po 400€ , čiže tých 1000-1200 € za zimu. Kupovali sme min.rok už naštiepané , že len rovno do kotla a teda 3 metre 100€ a 3000€ za drevo bol masaker, ale iná možnosť nebola. Chceli sme plyn, zaplatili ziadosť o prípojku, zaplatili projekt a nakoniec nam ani jedna firma nedokázala spraviť pripojku pre zle podmienky. Tento rok ešte kurime drevom a ideme riesit elektricke kurenie.

anjelicek26
18. okt 2024

@lalenka33 tepelné čerpadlo by tiež bola možnosť.. my to silno zvažujeme.. veľa susedov už má a pochvaľujú si. Už nie sú také hlučné ako kedysi...

zalka
18. okt 2024

@lalenka33 prečo ste nešli do elektriky hneď?
My máme prípojku plynu pred domom a odrezali sme. Vôbec nemáme plyn, roky kurime elektrikou. Cenovo to vyjde tak isto ako kamoške co kuri plynom. Ale ešte mame solar na streche.

tyrkysovy_joekey
18. okt 2024

Cena oproti inym typom kurenia tam nebude ovela vyssia, to ani neries, ale ta robotaaaa. 🙈

"Okna plastove nove" - dvojskla/trojskla, 5 komor/7 komor? "Zaizolovany dom" - predpokladam polysytren, kolko cm 10/20? Stretol som majstra co si dal 4 😂 Nova strecha - ja mam tiez novu, kupil som starsi dom a majitelia ju dali robit tesne pred predajom, lenze uplne bez tepelenej izolacie 🙈 Idem robit nanovo. Toto vsetko si pred kupou pozistujte a zvazte - od toho sa bude odvijat cena zimy, bez ohladu na zdroj tepla, resp potreba dodatocnej rekonstrukcie.

Tie naklady mozu byt od par stoviek - zaizolovany mensi dom s modernym kotolom v teplej lokalite - az do vela tisic. Ale spytaj sa majitelov, za to nic nedas. Pripadne potencialnych susedov s podobym domom, aspon sa spoznate 😉

Kazdopadne, pri dnesnych technologiach by som skor uvazoval o vymene. Momentalne montujem tep. cerpadlo, cize este nemam odskusane, ale vyzera to fajn. Pohodlne, udrzba na dialku priamo od firmy, ohreivas aj vodu do domacnosti, nastavovnie cez moderne termostaty alebo cez mobil aj z vedlasej dediny. Plyn som neni velky fanusik ale da sa, ak, tak treba moderny kotol, ten vie usetrit. Tiez peletky - menej roboty, tam potom zavisi hlavne na tom za aku cenu ich vies zohnat. Kurenie drevom by som dal len ako doplnkove, nudzove.

Ked to budete riesit nezabudni na dotacie 😉

katica06
19. okt 2024

@lalenka33 ako som aj autorke písala veľa záleží od(aký) domu a lokality a koľko stupňov preferuje. Podľa profilu bývam asi 60km južne od teba, na zimu nám stačí 17-22kubíkov, samozrejme cena za fúru dreva sa líši o 50-100€ či sa kupuje na faktúru či nie. Samozrejme naštiepené suché drevo /brikety s ktorým už dokopy nie je žiadna robota je mnohonásobne vyššia ako čerstvá metrovina. Moje vlastné náklady som schválne nepísala, máme lesy po predkoch.tak aj cenou som inde. Samozrejme je s tým robota, treba miesto na sušenie ale autorka sa pýtala ,,iba,, na €.

tani777
19. okt 2024

@lalenka33 vau,tak vam sa to fakt neoplati..to fakt radsej to tepelne cerpadlo..inak,len zo zaujimavosti,aky velky mate dom? Lebo je rozdiel vykurit 3 izby,a rozdiel 6

zuzinka888
19. okt 2024

Tak tato kurenie je este stale realitov v mnohych domacnostiach jedze ani plyn na slovensku nie je vo vsetkych mestach. Je to narocne. Rano vstavas do zimy- iba ak by si sla v noci prikurit. Neda sa to tak regulovat- ze stlacim gombik a kuri sa menej/ viac. Ak sa kuri drevom je to lacnejsie no kazde dve tri hodiny tam musis ist prilozit. Toto bola jedina vec pre ktoru som bola ochotna ist do bytu. No ako niekto vynasiel cerpadla som spat v dome.

oli18
19. okt 2024

@jaja20 moja rec. Takto sme mali v rodicovskom
.dome zaciatkom 70tych rokov, kym nezaviedli plyn. Nikdy viac, aby som sa ja vracala 50 rokov dozadu.

ahhola
19. okt 2024

Dnes su kotle na drevo a uhlie na inej urovni splynovacie, kde nalozis kazdy treti den, ani nevies, ze kuris. Oproti plynu tretina ceny. V kazdom pripade skuste tuto zimu tak kurit a na jar napis ako to islo. Skusenost je neprenosna a kazdy dom iny. Pre mna kotolna s kotlom je navrat do detstva, kedy som Vianoce travila s nasou jazvecickou a jej steniatkami... Boli tam ako v bavlnke, v teplucku a vonku Sibir. 💨💨💨

lalenka33
19. okt 2024

@zalka doma sa ide prerabať, preto hľadáme alternatívu toho dreva , susedia a známi odporúčali plyn, ale nedá sa. Nad elektrikou sme až potom rozmýšlali

lalenka33
19. okt 2024

@anjelicek26 skúsime pozrieť aj to, dakujem za tip

lalenka33
19. okt 2024

@katica06 nám treba tých 25-30 na zimu, ale zohnať u nás poriadne drevo je problém

zalka
19. okt 2024

@lalenka33 my sme tiež od podlahy prerabali... Vodná podlahovka všade, elektrokotol, akumulačné nadrze solar na streche a pred 10 rokmi len materiál vyšiel na 13000e...ale za elektriku platíme 150e mesačne, lebo všetko na ňu mame.

lalenka33
19. okt 2024

@tani777 dom je 2 poschodový, podpivničený, v pivnici je posilovňa, ktora sa tiež vykuruje, inak sa kúri v 5 izbách, 2 kupelniach a 2 chodbách.

lalenka33
19. okt 2024

@zalka už túto zimu nechame drevo a na jar budeme hľadať niečo iné.

simca06022011
19. okt 2024

zalezi na tom ako je to riesene, aky je tam kotol (ved dnes to maju ano "novostavby" niektore, kotle na pevne palivo a rozvody)... ako sa to da prisposobit a zmodernizovat. Aj teraz kopa domov je takto riesena a je to v pohode, nalozia to napr. raz a kuri to aj niekolko dni alebo kolko... nedavaju tam uz uhlie, bud sa sypu pelety, alebo velke kusy dreva atd... rozne. Ako dieta sme mali stary kotol a ten sposob ze prislo uhlie vysypalo sa na dvor, spratalo sa do extra miestnosti a aj tak to nebola ziadna extra ostara = prost eraz za den sa nahodilo do kotla a bolo. A to fakt stara technologia a velky dom, tie klasicke kocky 2poschodove, celopopivnicene.

simca06022011
19. okt 2024

@lalenka33 ak idete prerabat, tak si dajte nove technologie nacenit... tepelne cerpadlo na kurenie podlahove s vodou, pripadne fotovoltalika a kurenie elektricke (ja mam elektricke bez vody, klasika, fotovoltalku uvazujeme, nezda sami uspora/investicia, teraz mam vsetko na EE a platim 200EUR mesacne, a nezda sa mi to v porovnani s rodinami s cerpadlom/fotovoltalikou - ten rozdiel 50-70eur co sme nasli - aj to su malo doma, bez tolkych spotrebicov, ma nemotivuje...). Keby sme mali podlahovku vodnu, ideme do cerpadla. Ale napr. na firme mam 180m2 kancelarii a klasika na elektriku bez cerpadla a je to nakladmi tiez v pohode...

zalka
19. okt 2024

@simca06022011 no porovnávali sme zo susedom on malý bungalov drevodom novostavba, my obrovský poschodový dom starý prerobeny, on všetko na elektriku my tiež. A ročná spotreba 12000kw elektriky, i my i on... On ma fotovoltaika... Čiže cca 6000kw mu vyrobí ona. Takže účty ma nižšie.