Kúpa domu a spoločný dvor

21. nov 2022

Ahojte baby, našli sme si pekný dom, je v spoločnom dvore. Dokopy 5 domov, naš by bol ten posledný. Kolegyňa má akurát zabrzdila aby sme nedávali zálohu lebo na domy kde je spoločný dvor vraj banka nedá hypotéku. Je to tak? Stratili ste sa s tým? Naša finančna poradkyňa je momentalne v nemocnici, nemam sa koho spýtať.

stanulienkat
21. nov 2022

K tvojej otázke tisíce poradiť neviem, ale si si istá, že chceš ísť do spoločného dvora? Stačí jeden debilný sused a máte zničený život.

autor
21. nov 2022

@stanulienkat s tymi susedmi nás predávajúca zoznámila práveže sú fajn, dokonca pán, ktorý vyzeral na pohľad tak, že bude hundroš bol úplne zlatý, syna ešte zobral k sebe dnu aby mu ukázal morča. V tomto problém nevidím.

ivicka0502
21. nov 2022

podľa mňa ti dajú hypotéku na nehnuteľnosť, nie na spoločné priestory čiže ich východisková hodnota bude nižšia ako ste kupovali, lebo to aj so spoločnou záhradou - predpokladám

autor
21. nov 2022

@ivicka0502 taky máme 35% tej sumy v hotovosti, zvyšok by sme chceli na hypo. Osobnú skúsenosť nemáte náhodou? No nič asi len banky pobehat a zisťovať 🙉

ivicka0502
21. nov 2022

osobne nemám, ale na spoločné priestory nikdy nedávajú hypotéku

marsmykkok
21. nov 2022

ono spoločný dvor ako? je to jedna parcela a máte každý pätinu? Alebo každý má pozemok pred domom? Ak druhý prípad, tak banka bude vyžadovať od 4 susedov cez ktorých budeš chodiť vecné bremeno právo prechodu, lebo takto v podstate nemáš právne príjazdovú cestu z domu, ak teda bremená tam nie sú alebo to nie je spoločné.

autor
21. nov 2022

@marsmykkok jasné, chápem. V katastri má každý svoj podiel rovnakým dielom. Najlepšie je potom kupovať prvý dom od ulice v spoločnom dvore?

marsmykkok
21. nov 2022

ak je celý dvor každého je to jedno-lebo každý kúsok dvora patrí aj tebe, ale ak by mal každý svoj pozemok odkúpený pred domom, tak vtedy pokým nie si prvá a budeš prechádzať cez susedov treba mať od susedov vecné bremeno prechodu, aby bolo právne ošetrené, že tade môžeš chodiť k nehnuteľnosti.

autor
21. nov 2022

@marsmykkok takže teoreticky by to mohlo byť fajn. Uvidím ako sa vyjadrí banka, či dajú aspoň tých 65% hypo. Je to v Bratislave.

autor
21. nov 2022

@marsmykkok ďakujem za info 🥰❤️

renatamate
21. nov 2022

My sme v dome so 4 mezonetovymi bytmi a mame spoločný dvor pre všetkých a nebol vôbec problém s bankou. Kupovali sme 2 roky dozadu.

sasesoe
21. nov 2022

Dajte si do rezervacky, ze vám ju vratia v pripade, ak nebude schvalena hypo z banke. Alebo nieco take, ideal prejsť to s pravnikom. My sme kupovali, keď som bola v termine porodu, naformulival nam právnička, ze v pripade mojej hospitalizacie sa dohodnuty termin predlzuje...

anavianavi
21. nov 2022

do spolocneho dvora nechodte. to, ze vam teraz susedia vyhovuju sa moze a urcite zmeni. sused sa moze prestahovat, zomriet, predat a ver mi, vsade su dake trenice. nie je to dobre riesenie.

monalisa1111
21. nov 2022

@autorka teraz sú susedia fajn,nevieš čo môže byť o rok a kto sa tam nasťahuje..nikdy do spoločného dvora. P.S.realiťáčka to chce predať. Tak samozrejme je všetko "ideálne"

liusa82
21. nov 2022

ja sa tiež pridávam k tomu nekupovať to.Nám tiež realitáci chceli predať takto dom so spoločným dvorom ale hned sme povedali že nie.Dom bol síce pekný,aj prerobený ale chodili tam cez dvor hlava nehlava . 3 domy tam takto boli tuším na sebe a mne to už vtedy strašne vadilo na obhliadke že tam obskurujú,nie tak ešte bývať.Nie je nad svoj pozemok

hopsadobrandejsa
21. nov 2022

So spolocnym dvorom by som nehnutelnost nekupoval. Teraz sa moze vsetko javit v pohode, ale casom sa vztahy mozu zmenit.....nikdy nevies.

Aj keby boli susedia zo zlata, ina situacia moze nastat ak sa po rokoch rozhodnete prestahovat inam a budete mat problem s predajom pretoze mnoho ludi preferuje nehnutelnost s vlastnym pozemkom.

marianarem
21. nov 2022

My sme v spolocnom dvore v Raci. My sme hypoteku nebrali, ale sused bral. Banka sice dala, ale ma s tym doteraz velke opletacky, lebo sa ukazalo, ze dvor nie je korektne vysporiadany. Toto si treba poriadne preverit.
Co sa tyka byvania v spolocnom dvore, u nas je to super a nevidim, v com je to rizikovejsie ako byvanie v panelaku. Tam su tiez spolocne priestory a aj tu casto byvaju prispevky o tom, ze ma niekto velky problem so susedmi. My sa planujeme v dohladnej buducnosti stahovat do vacsieho domu, ktory je samostatny a pravdu povediac mi za nasim dvorom bude aj luto.

autor
21. nov 2022

@marianarem aj my sme našli domček v Rači 🥰 zajtra mám stretko v banke tak som zvedavá na čom sme

marianarem
21. nov 2022

Tak drzim palce. Podla mna najlepsia cast BA 🙂

autor
21. nov 2022

@marianarem aj nám sa páči. Ja som v Rači vyrastala, keď sa naši rozviedli tak sme išli s mamkou do Vajnor tam je tiež super. Teraz sme na dlhých dieloch v bytovke a otras neznášam to tu 😂 už sa tešíme do domu snáď sa podarí

marianarem
21. nov 2022

Hej Vsjnory su tiez super, tiez spolocne dvory 👍 Z Race sa lahsie cestuje do zvysku BA. Ja som sa sem privydala, mame tu aj vinohrad. Predtym som bola v Petrzalke a tu si niekedy pripadam ako na dovolenke, tak je tu pekne a prijemne. Tak mozno budeme susedy 🙂