Ahojte baby, našli sme si pekný dom, je v spoločnom dvore. Dokopy 5 domov, naš by bol ten posledný. Kolegyňa má akurát zabrzdila aby sme nedávali zálohu lebo na domy kde je spoločný dvor vraj banka nedá hypotéku. Je to tak? Stratili ste sa s tým? Naša finančna poradkyňa je momentalne v nemocnici, nemam sa koho spýtať.
@stanulienkat s tymi susedmi nás predávajúca zoznámila práveže sú fajn, dokonca pán, ktorý vyzeral na pohľad tak, že bude hundroš bol úplne zlatý, syna ešte zobral k sebe dnu aby mu ukázal morča. V tomto problém nevidím.
podľa mňa ti dajú hypotéku na nehnuteľnosť, nie na spoločné priestory čiže ich východisková hodnota bude nižšia ako ste kupovali, lebo to aj so spoločnou záhradou - predpokladám
@ivicka0502 taky máme 35% tej sumy v hotovosti, zvyšok by sme chceli na hypo. Osobnú skúsenosť nemáte náhodou? No nič asi len banky pobehat a zisťovať 🙉
osobne nemám, ale na spoločné priestory nikdy nedávajú hypotéku
ono spoločný dvor ako? je to jedna parcela a máte každý pätinu? Alebo každý má pozemok pred domom? Ak druhý prípad, tak banka bude vyžadovať od 4 susedov cez ktorých budeš chodiť vecné bremeno právo prechodu, lebo takto v podstate nemáš právne príjazdovú cestu z domu, ak teda bremená tam nie sú alebo to nie je spoločné.
@marsmykkok jasné, chápem. V katastri má každý svoj podiel rovnakým dielom. Najlepšie je potom kupovať prvý dom od ulice v spoločnom dvore?
ak je celý dvor každého je to jedno-lebo každý kúsok dvora patrí aj tebe, ale ak by mal každý svoj pozemok odkúpený pred domom, tak vtedy pokým nie si prvá a budeš prechádzať cez susedov treba mať od susedov vecné bremeno prechodu, aby bolo právne ošetrené, že tade môžeš chodiť k nehnuteľnosti.
@marsmykkok takže teoreticky by to mohlo byť fajn. Uvidím ako sa vyjadrí banka, či dajú aspoň tých 65% hypo. Je to v Bratislave.
@marsmykkok ďakujem za info 🥰❤️
My sme v dome so 4 mezonetovymi bytmi a mame spoločný dvor pre všetkých a nebol vôbec problém s bankou. Kupovali sme 2 roky dozadu.
Dajte si do rezervacky, ze vám ju vratia v pripade, ak nebude schvalena hypo z banke. Alebo nieco take, ideal prejsť to s pravnikom. My sme kupovali, keď som bola v termine porodu, naformulival nam právnička, ze v pripade mojej hospitalizacie sa dohodnuty termin predlzuje...
do spolocneho dvora nechodte. to, ze vam teraz susedia vyhovuju sa moze a urcite zmeni. sused sa moze prestahovat, zomriet, predat a ver mi, vsade su dake trenice. nie je to dobre riesenie.
@autorka teraz sú susedia fajn,nevieš čo môže byť o rok a kto sa tam nasťahuje..nikdy do spoločného dvora. P.S.realiťáčka to chce predať. Tak samozrejme je všetko "ideálne"
ja sa tiež pridávam k tomu nekupovať to.Nám tiež realitáci chceli predať takto dom so spoločným dvorom ale hned sme povedali že nie.Dom bol síce pekný,aj prerobený ale chodili tam cez dvor hlava nehlava . 3 domy tam takto boli tuším na sebe a mne to už vtedy strašne vadilo na obhliadke že tam obskurujú,nie tak ešte bývať.Nie je nad svoj pozemok
So spolocnym dvorom by som nehnutelnost nekupoval. Teraz sa moze vsetko javit v pohode, ale casom sa vztahy mozu zmenit.....nikdy nevies.
Aj keby boli susedia zo zlata, ina situacia moze nastat ak sa po rokoch rozhodnete prestahovat inam a budete mat problem s predajom pretoze mnoho ludi preferuje nehnutelnost s vlastnym pozemkom.
My sme v spolocnom dvore v Raci. My sme hypoteku nebrali, ale sused bral. Banka sice dala, ale ma s tym doteraz velke opletacky, lebo sa ukazalo, ze dvor nie je korektne vysporiadany. Toto si treba poriadne preverit.
Co sa tyka byvania v spolocnom dvore, u nas je to super a nevidim, v com je to rizikovejsie ako byvanie v panelaku. Tam su tiez spolocne priestory a aj tu casto byvaju prispevky o tom, ze ma niekto velky problem so susedmi. My sa planujeme v dohladnej buducnosti stahovat do vacsieho domu, ktory je samostatny a pravdu povediac mi za nasim dvorom bude aj luto.
@marianarem aj my sme našli domček v Rači 🥰 zajtra mám stretko v banke tak som zvedavá na čom sme
Tak drzim palce. Podla mna najlepsia cast BA 🙂
@marianarem aj nám sa páči. Ja som v Rači vyrastala, keď sa naši rozviedli tak sme išli s mamkou do Vajnor tam je tiež super. Teraz sme na dlhých dieloch v bytovke a otras neznášam to tu 😂 už sa tešíme do domu snáď sa podarí
Hej Vsjnory su tiez super, tiez spolocne dvory 👍 Z Race sa lahsie cestuje do zvysku BA. Ja som sa sem privydala, mame tu aj vinohrad. Predtym som bola v Petrzalke a tu si niekedy pripadam ako na dovolenke, tak je tu pekne a prijemne. Tak mozno budeme susedy 🙂
K tvojej otázke tisíce poradiť neviem, ale si si istá, že chceš ísť do spoločného dvora? Stačí jeden debilný sused a máte zničený život.