Kombinovaný kotol na pelety a drevo

19. okt 2024

Ahojte... Nemáte niekto kotol na pelety a drevo ( kombinácia)? Pozerám Google ale všade píše len kde sa dá kúpiť a nedá sa mi obehnúť všetko a písať maily do bludu tiež nemám záujem.. aspoň žeby sme mali predstavu... predošlý kotol bol na drevo Viadrus U26 (6 článkový).. Ďakujem.

egonsk
19. okt 2024

u nas ich este nezakazali? V takom super vyspelom DE uz kuria len elektrinou, plyn a drevo zakazali, alebo obmedzili ... A my somari po vzore EU je nas pan, sme uz tiez kadeco obmedzili (klasicke plynove kotle, len kondenzacne smejdy sa este predavaju), kotle na olej myslim tiez zakazali uz.

alkoholik
19. okt 2024

Beriem 50€ na hodinu. Za poradenstvo.
Mam kotol na peletky/ drevo/ agro pelety
Ano spravne google pise kde kupite. To je ta najjednoduchsia cast vymeny stareho kotla.To nieje ako kupit TV/sporak...
Ak tomu nerozumiete kupte to iste co mate. Ak sa to uz nevyraba tak nastupcu.

osky
19. okt 2024

Pozri na youtube
blogerku Katku
Hod si do lupy

my irish live

Oni prave teraz kupovali taky kotol a aj tam predtym obehali rozne spolocnosti/sice v Cechach,ale blizko Sk a ma tam o tom fakt dobre videa.najdes sj,aky napokon kupili...
Pohladaj/

autor
19. okt 2024

@alkoholik ak nemáš ako pomôcť tak ťa prosím nereaguj.. nikto nie je zvedavý na tvoju "múdrosť" za 50€ 🤦

tundra
19. okt 2024

@autorka vecer alebo zajtra ti napisem.Sam riesim novy zdroj kurenia a nie je to jednoznacne,pre co sa rozhodnut.

autor
19. okt 2024

@tundra ďakujem, budem veľmi vďačná... reálne skúsenosti oveľa viac pomôže ako mudrovanie ... veľká vďaka 🙂

autor
19. okt 2024

@egonsk a myslíš že elektrina sa vyrába zo vzduchu? Vyrába sa aj z plynu okrem iného..

egonsk
19. okt 2024

tu sa bavime o zadubenosti zakonodarcov, ktori zakazali tie najlacnejsie, najucinnejsie a najekonomickejsie riesenia, lebo po vzore obertrotlov v EU parlamente sa mozme dockat za par rokov aj strieskami nad cyklotrasami ....
Sam mam problem, ze moj kotol ma uz 10 rokov a ked mi dosluzi, budem mat vysoke naklady na znovuupravy komina a dotvorenie odpadu pre kondenz z tychto kondenzacnych smejdov, ktorych ucinnost pre kurenie do klasickych radiatorov je nizsia ako nejakeho 20 rocneho veterana a kazivost stupne neporovnatelne, kedze maju aktivny ventilator, agresivne spaliny a kopec cidiel, nevrav8ac o absencii vstavaneho nerezoveho zasobnika teplej vody.... proste na zaplakanie.

autor
19. okt 2024

@egonsk prepáč, som ťa nepochopila, ale už rozumiem..

egonsk
19. okt 2024

vpohode, moj ironicka prva sprava hned nemusela byt chapana spravne 😉
Ale s tym zakazom kotlov na tuhe som otazku myslel vazne - toto leto sa mi totiz stazoval automechanik, ze si chcel kupit prave peletkovy kotol a kominar mu na jar povedal, ze uz mu komin neskolaude/nepotvrdi pre pripojenie taketo kotla, lebo uz sa mozu iba existujuce servisovat a nie nove pripajat.... tak neviem, ci ho len v neznalosti oklamal, alebo je to realne.

kristie571
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristie571
19. okt 2024

Pred 3 rokmi sme riesili vymenu kotla do starsieho rd, povodny kotol na tuhe drevo/uhlie, plyn v dedine nie je. Rozhodli sme sa pre peletkovy kotol, ak by som vyberala teraz, vybrala by som kombinaciu drevo/pelety.
Dostali sme aj dotaciu na peletovy kotol cez zelenadomacnostiam.
Ze tieto kotly zakazali nie je tak celkom pravda. Stale je mozne ziskat dotaciu na peletkovy kotol, cize ich nezakazali, ide o ekologickejsiu formu kurenia. Tak si nemyslim uplne, ze sa nevyrabaju ze su zakazane aj tie. Tc, elektricky kotol by do nasho domu nebol vhodny..
Akorat co viem, ze je ‘ zakazane ‘, ze sa kotly na tuhe palivo vraj uz nemaju vyrabat, ze uz len sa dopreda co uz existuje..
A co sa kotla tyka, sme spokojni, mame teplo, termostat riesi kurenie vpodstate za nad, udrzba je minimalna, boli sme zvyknuti topit v obdobi ked sa kuri, denne, vycistit rano kotol, prikladat atd, teraz je to zalezitost chvilocky, vycistit kotol (povysavat) dosypat pelety zapina vypina samo podla termostatu. V zime pridem do tepleho domu.
Co sa tyka kombinovaneho, nemam skusenosti, len to co som pocula od znameho, je s tym spokojny, myslim ze ti, co im to montovali, im vysvetlili ako to cele funguje.
Mozno oslovte priamo firmu vo vasom okoli, nech vam to priblizi, ako to funguje pripadne zodpovie vase otazky.

euka210
19. okt 2024

neviem, my mame na drevo mozno aj 10r ked nie viac a davame don aj brikety ked mame malo dreva.

tundra
20. okt 2024

@autorka ja som uvazoval nad troma znackami.
Slovensky Attack.
https://attack.sk/katalog/kotly-na-drevo/kombin...
Česky Atmos
https://www.atmos.eu/produkt/kombi-kotle-na-dre...
Rakusky KWB
https://www.kwb.net/de-ch/produkte/holzheizunge...
Sada s akumulacnymi nadrzami,riadiacimi jednotkami+prislusenstvo sa pohybuje niekde okolo 15-20k €.
Aktualne kurime kachlovou pecou a v celom dome su el.radiatory prepojene s termostatom na vyrovnanie teploty,ked sa nekuri.V kupelni je el.podlahovka.Nezijeme na Slovensku a instalacia
kombikotla+rozvody radiatorov, by nas vysla komplet okolo 50k fr.Pri svojpomocnej instalacii mozno 30k.
Preto sa mi do toho, moc nechce ist.
Tie kotle su super,par negativnych recenzii bolo
na sondy,ktore meraju splodiny a musel prist technik.Cize staci prilozit,zle vysusene drevo a uz mas problemy.
Mna celkom oslovila interierova klimatizacia s modulom kurenia.
https://klima-vertrieb.de/klima/kompaktklimager...
Vies lokalne vykurit miestnost,nepotrebujes technika,staci navrtat dve diery do steny.
Je to v podstate male tepelne cerpadlo.
Ma vyssiu tepelnu ucinnost,ako kotol na pelety a je to bez roboty.
Aktualne, nas stoji kurenie cca.2000fr rocne,co v prepocte znamena,ze investicia do noveho systemu(Kotol na pelety)
je ekonomicky,nie velmi vyhodna,preto zvazujem kupu, dvoch modulov klimatizacie od Remko.
Neviem ci som ti pomohol,ale treba skutocne zvazit,vsetky +a minusy.
Skus sa poradit s kurenarom,najlepsie s dvoma,nech si urobis vlastny nazor.