Ahojte, viem ze to mozno zavisi od viacero faktorov ale kolko cca vysiel krb v dome v poslednych mesiacoch? Pre prehlad. Dakujem.
Musíš vedieť ako veľkú plochu chces vykurit, či má byť aj funkčný alebo len čisto do obývačky na spríjemnenie večerou... Dobrý faktor je aj ako veľké drevo sa ti dovnútra zmesti.
My si najviac pochvalujeme liatinový, úžasná kúpa.
Večer tam naložíme a ráno su tam ešte uhlíky. Vykuri to krásne, kurinec ním celú zimu nepretržite
Klasický krb na drevo aj s obstavbou stojí od 5000€ vyššie. Samotná krbová vložka, samozrejme, okolo 1000€. Máme pochodené krbové štúdia aktuálne.
Závisí od toho, aký krb a na aký účel.
@katrinka8 podobne vysla konecne cena aj nam, ale teda nelutujem ani den, ze sme do toho isli, lebo v zime skoro stale kurime len v nom lebo vykuri dom rychlo a teda je to prijemne teplo 🙂 treba si zvazit, ze ci liatinovy alebo ocelovy, pri liatinovych vlozkach moze byt problem to, ze ked su zohriate tak su velmi citlive na vlhko, cize moze sa stat keby sa nedavalo dost presusene drevo, zeby aj praskla, my mame od Deltaka aj vlozku aj celu obostavbu a fajn 🙂
@beatta7 - my si ideme dať dizajnové akumulačné krbové kachle (Bože, to je názov inak...) . Nebudeme nimi primárne kúriť, keďže musíme už spĺňať A0 triedu. Ale syn je alergik a toto sálavé teplo, ktoré nevysušuje vzduch, je lepšie zdravotne ako obyčajný teplovzdušný krb. Kebyže má človek 7+ tisíc na normálny kachľovy akumulačný krb s obstavbou, tak asi by sme ten dali. Ale zase tieto akumulačné kachle sú teraz už ozaj kadejaké a dajú sa nájsť rôzne zaujímavé dizajny. A ani to nezaberá veľa miesta.
Kachle boli druha varianta najma kvoli cene.. bolo by fajn keby nam to vedelo vykurit najma obyvacku s kuchynou a vecer v spalni by sme ked tak prikurili... alebo mal muz napad s prieduchmi, no to su zas vydavky naviac..
Ale teda necakala som cenu 5000 + 😶
Pošli fotku ako si to predstavujete
Ja by som neinvestovala, robiť si kotoľňu v obývačke za tie peniaze, plus to nie je len špina, prach, smrad, ale aj nosenie/rúbanie dreva, zakurovanie. A ako nejaký záložný zdroj ked budete mať chuť na teplo z dreva postačia nejaké pekné kachle za pár stovák.
@katrinka8 no my sme do tohto isli najma z dovodu ze je to aj pocitovo ine teplo, ze proste je to prijemnejsie a mam rada tu atmosferu aku dokaze krb v zime urobit, podla mna nebudes lutovat toto rozhodnutie 🙂
@marsmykkok kotolnu v obyvacke? mame krb, ale zeby sme mali doma spinu, prach, smrad a neviem co vsetko, co popisujes to vobec, je to aj o tom vediet obsluhovat krb, vediet rozkurovat a tak podobne, my sme viac do krbu investovali aj preto lebo sme si proste chceli byt isty, ze to bude dobre urobene a bezpecne, lebo to neni sranda pri takychto veciach
Krbové kachle akumulačné sa nenahrejú síce tak rýchlo ako teplovzdušný krb (tam je to vlastne okamžite, ako začne drevo horieť), ale zase sálavé teplo sa uvoľňuje postupne a aj bez prikladania dlhšie vydrží. Do krbu treba prikladať, keď vyhasne, prestane hriať. Krbové kachle hrejú ešte niekoľko hodín po tom, ako už drevo nehorí. Dá sa nimi vykúriť v pohode obývačka s kuchyňou. Závisí od domu, materiálov atď. a aj od typu kachlí/krbu, čo viac a ako vyhrejú.
@beatta7 - no my musíme mať tento typ kúrenia ako alternatívu, práve aby dom spĺňal nové normy A0.
@katrinka8 Tak ako kachle môžu byť akumulačné, tak aj krb, tam ide o typ obostavby ako sa urobí, toto je podľa mňa zakaždým dobré konzultovať ale s krbárom, ktorý s takýmito vecami ozaj robí, že čo by bolo vhodné. My sme si tiež nemysleli že budeme kúriť v krbe často, ale dnes je realita úplne iná. Kúrime v ňom stále keď sme doma. Už si ani neviem predstaviť žeby sme ho nemali a najmä teraz keď s cenou plynu je to také diskutabilné.
Záleží od toho, čo konkrétne by v tej cene bolo. Ak máš hotový komín, aj miesto na krb a kupovala by si len samotný krb, zoženieš aj lacnejší. Ak si chceš nechať všetko vybudovať, spraviť komín, vymurovať krb, obložiť nejakým drahým kameňom, všetko si nechať robiť firmou na zákazku, tak sa nedoplatíš. My sme robili krb cca pred 5 rokmi, mali sme starý komín, ktorý sme dávali vyfrézovať a vyvložkovať, to nám, samozrejme, robili profíci, na cenu už si absolútne nespomínam. Všetko ostatné robil môj muž sám: vyrezal parkety, položil dlažbu, za budúci krb dal na stenu izolačnú dosku. Keď sme to všetko mali, kúpili sme hotový krb. Bola to taká skladačka, pozostávajúca z niekoľkých dielov. Stál vtedy okolo 1800,-€. Teraz som ho pozerala, je stále v ponuke, dá sa kúpiť v priemere asi za 2400,-€. Som maximálne spokojná. Vyzerá nádherne, kúri fantasticky. Žiadne problémy s ťahom, žiadny dym, či prach... To teplo a atmosféra sú úžasné. Máme presne takýto (fotka je z netu):
@bubbinaa - áno, tie akumulačné krby sú na podobnom princípe ako akumulačné kachle. Ale to je už úplne cena niekde inde ako pri klasickom teplovzdušnom krbe zase.
My nebudeme mať plyn, neviem vlastne, či našťastie či nanešťastie v dnešnej divnej dobe 🙈 , Musíme mať rekuperáciu, fotovoltaiku a teda tie kachle - to nám presne vyrátal projektant, že a ako musí byť, aby bola tá trieda splnená. Kachle nám zase radili v krbovom štúdiu, že čo a ako.
@h2 Tak v takomto prípade áno, treba si zvážiť do čoho ozaj sa pustiť, lebo ja si neviem predstaviť čeliť problémom ako tí naši známi. Kopa peňazí u nich tým pádom išla do ľuftu a zbytočne v konečnom dôsledku.
@katrinka8 To síce áno, je to drahšie, ale teda je to investícia, ktorá sa za mňa oplatí. Krb nedáva človek robiť každý rok predsa 🙂 No v dnešnej dobe, podľa toho čo sa deje, buď aj rada 😀
@beatta7 od tejto firmy, co si pisala maju aj nasi krb, co si davali robit priblizne pred dvomi rokmi a teda je to parada, najma na Vianoce, tak atmosfera, to teplo, to je jedna basen 😍
@katrinka8 aha, tak to viac menej len preto hej? ale ono podla mna potom prides nato postupne, ze je to teplo prijemne, ze ked budete doma budete len v nom kurit, u nas je to tak 🙂
@pupavocka101 to mas pravdu je to super, mna tesilo aj to, ze ta stavba netrvala dlho, ze vlastne to bola zalezitost dvoch dni a vybavene 🙂
My mame hoxter, cena na kluc s obstavbou 7000eur 🙈
@katrinka8 tak ked sme doma, tak my v nom kurime, je to lepsie, ale chapem, ze kazdy ma svoju predstavu, svoje zvyky, hlavne je aby teda dobre sluzil, to je zaklad, ci uz na pravidelne kurenie alebo obcasne, stale je potrebne aby to bolo bezpecne, tak nech dobre sluzi 🙂
@lianka123 no my mame Deltako a stalo nas to komplet okolo 5 tisic, ale nelutujem ani cent, co sme do toho dali 🙂 hadam ani ty 🙂
@katrinka8 Poradíš, prosím, aké krbové kachle ste si vybrali? Tiež rozmýšľame nad kachľami, komín máme, len tie kachle vybrať... čo sa týka alergie, je to ok pre syna? Či ešte ste nekúrili? Aj ja mám alergiu, mám z toho trochu obavy. Ďakujem.
@bambulockaaa - no my ideme kúpiť Hein Harmony a práve tie akumulačné by mali byť dobré pre alergikov, lebo nevysušujú vzduch. Ešte sme nekúrili, akurát finišujeme so stavbou, mali by sme sa o cca mesiac-dva sťahovať.
My sme za náš dali 8000€ 🙄 Ale v zime je to na nezaplatenie 👌🏼👌🏼
@katrinka8 Dakujem, tie su velmi pekne, tiez som ich pozerala. Drzim palce, nech vam ide hladko stahovanie a nech sa vam dobre byva! 🙂
@bambulockaaa - ďakujem veľmi pekne. Tiež prajem všetko dobré 🙂
Aký? My sme kupovali dva, liatinový stal 700-800€,. Krb s pecou na varenie vyšiel 500€. Ale predtým sme kupovali svokrovcom obyčajný v Merkury do 200€