Koľko bodových svetiel máte v strope?

28. feb 2024

Ahojte, koľko bodových svetiel máte v izbách v strope? Dokážu vám vysvietiť celú izbu?

viestta
28. feb 2024

Nie je dolezity pocet ale svietivost a uhol, do ktoreho svietia. Podla toho sa vybera pocet a urcuju rozostupy pri bodovkach.

autor
28. feb 2024

@viestta do jednej izby mi dali 6 bodoviek, do druhej 8. Vybrala som si také, čo sa vedia natočiť. Otázka znie, či potrebujem ešte aj centrálne svetlo/luster.

eliska13
28. feb 2024

Ako veľká izba?dali ich po okrajoch, do stredu?
My máme v detskej izbe podhľad v strede a v ňom 8 bodoviek a iná lampa tam nie je.V kuchyni po obvode a lampu mam

viestta
28. feb 2024

To za su natacacie nehovori nic o tom ci dostatocne osvietia celu plochu. A centralne svetlo je vec vkusu a poziadaviek, pretoze centralne svetlo sluzi na nieco ine ako len na osvetlenie miestnosti

veronikavaneska
28. feb 2024

Ahoj my má len bodové v 17m2 izbe tri. V 50m2 desať. V 33m2 izbe 6ks a uuuplne to stačí 👍

egonsk
28. feb 2024

kedysi kamosov tatko v ich byte spravil take osvetlenie ako sa normami odporuca pre dany typ priestoru - normalne behal luxmetrom po kazdej miestnosti v byte, potom vyhodnotil svetelnost v kazdom kute a nasledne khpil a porobil vsade osvetlenie aby olo optimalne. Zdalo sa mi to vtedy velmi podivne, ale teraz "na stare kolena" si myslim, ze to bol vyborny napad, lebo ten kamarat nemal problemy pri ziadnej cinnosti (spanok v spalni, pozeranie tv v obyvacke, ucenie sa v prqcovnit, varenie v kuchyni, atd..).
No a teraz k tym svetlam - v kuchyni nad linkou dal bodove svetla (na tu dobu silne pokrokova myslienka a nekrestansky drahe to bolo), v obyvacke luster s viacero rozptylovymi ziarovkami ... ale pracovnu, halu a zvysne mal velmi pekne vyriesene, co som videl podobne iba v luxusnom hoteli v zahranici raz - strop bol biely a okolo celeho stropu po kraji spraveny soklik, kde bolo osvetlenie, ktore svietilo na ten biely strop a to vlastne odrazom osvetlovalo miestnost. Uzastny rozptil svetla to robilo a nebol najmensi problem tam citat noviny, robit s mikrosuciastkami, atd... a netahalo to oci.
Podobne funguju aj take velikanske LED stvorce ktore sa aktualne predavaju, ale zial farebne podanie a smerovanie ani ked pouzijes 4ks na strop je stale dost slabe 😔

4stanka4
28. feb 2024

My máme v izbách po 4ks a v obyvacke+ jedálni 9ks. Nemáme natáčacie a svietia tak ze pri nich mozezls operovat 😀

kvietok2012
28. feb 2024

Kuchyna -7ks, detska-8ks, obyvacka 6ks plus stropne svietidlo, chodba 3ks, druha chodba 6ks.

fido69
28. feb 2024

@viestta Si fakt inteligentná. Nečakal by som tak presnú odpoveď na MK. Teda pokiaľ nepracuješ vo svetelnom štúdiu. 😉