Klimatizácia v paneláku

challanger
1. sep 2024

Ahojte,
Prosím vás mate niekto skúsenosť s klimatizáciou s vnútornou a vonkajsiou jednotkou v paneláku ? Klimu by sme chceli namontovat na balkon, a kondenz vyviesť do zbernej nádoby. U nás na paneláku ešte nikto nemá ale na okolitých majú nainštalované. Správca nám povedal, že ju namontovať nemôžeme, že balkón a fasáda je majetok všetkých vlastníkov a musia s tým súhlasiť minimálne polovica vlastníkov v celom paneláku. Bohužiaľ mame teply byt, a aj keď máme vnútorné zaluzie zakryté mame tieto dni v byte cca 31 stupňov. Nechcem mať problémy so susedmi, ale správca to iste vravel aj o satelitoch aj zasklenie balkóna, že to spadá pod rovnakú petíciu a to nikto nerieši a ľudia si to robia. Samozrejme klímu by sme využívali cez deň, keď je väčšina ľudí v práci, aby hluk niekomu nevadil.

biba_18
1. sep 2024

aj balkón? fasáda áno, ja mám balkón napr. napísaný na byt… každopádne myslíš že by susedia boli proti ak by si mala klimu na svojom balkone?

celo
1. sep 2024

@challanger opytal by som sa nejakeho pravnika s tym nech sa pozrie aj na vasu zmluvu. To co hovori vas "spravca" znie dost obmedzujuco. A ak s aukaze ze mal pravdu, pozbieral by som si podpisy. Ak by ani to neslo tak by som menil byvanie kompletne.

hanaxxx
1. sep 2024

Ked s tym musia suhlasit, tak obehaj pozbierat podpisy. Trvalo mi to dve hodiny u nas. A mame naozaj tichu klimu, to uz nie je to, co dakedy, ze to huci ostosest, vyberies si co najtichsiu. Ak mate 3-4 iz byt, zvazte ci si nedat dovnutra dve jednotky, my sme si dali len jednu a teraz lutujeme, lebo kuchyna a obyvacka a chodby ok, ale v spalnach mame vecer 27, nizsie to nestiahneme.

patka06
1. sep 2024

Na Google je o tom viac tém
Balkón je súčasťou stavebnej konštrukcie bytového domu a zároveň ide o otvorený priestor, preto nenapĺňa definíciu príslušenstva bytu v zmysle Občianskeho zákonníka.

V zmysle § 2 ods. 4 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov „Spoločnými časťami domu sa na účely tohto zákona rozumejú časti domu nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie a zvislé nosné konštrukcie.“

Súčasné znenie zákona priamo neobsahuje vo výpočte spoločných častí domu balkóny, lodžie ani terasy, avšak výpočet spoločných častí je len demonštratívny, a teda nie je konečný. Spoločnými časťami domu môžu byť aj iné časti domu než tie, ktoré sú výslovne uvedené v zákone. V zmysle aktuálnej právnej úpravy je balkón/loggiu potrebné vnímať ako spoločnú časť bytového domu.

sima234
1. sep 2024

Podľa nejakého zákona balkón nie je tvojím vlastníctvom, ale môžeš ho užívať. Takže musíš zberať podpisy obzvlášť ak máte spravenu fasádu na paneláku.

cyberk
1. sep 2024

Ano.. podla zakona by si mala mat podpisy od nadpolovicnej vacsiny, ak si chces tu vonkajsiu jednotku pripevnit z vonka na balkon, ale z mojej skusenosti ti poviem, ze keby viem skor, aki debili u nas byvaju, tak to formalne uz neriesim :D long story short - dali sme si to aj tak z vonka, jedna starenka sa nam tu vyhrazala policiou a blbostami, presiel rok a nikto nic neriesil, novy zastupca spravcu (predtym bola ta starenka xD) ma tiez takto uchytenu jednotku a uz nikto si nepyta podpisy na tieto veci :D
... ak mate mladych (do 50r) obyvatelov bytovky, tak to chod, tak ako sa ma riesit, ak mate starych ako my, tak necakaj, ze budu mat dostatok rozumu, aby vedeli, ze panelak nepadne, ked si tam tu vonkajsiu jednotku nainstalujete :D

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
1. sep 2024

Nezabudnite na jednu záležitosť - balkón a loggia. Balkón je súčasť stavebnej konštrukcie (vysunutý priestor) a ide v podstate o spoločný priestor. Ale to predsa neplatí pri logii. Logia je predsa súčasť bytovej jednotky.

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cyberk
1. sep 2024

no u nas bolo to, ze 2ja zastupcovia spravcu z bytovky mali ist s nami obehat byty, (museli overit pravost podpisov) :D avsak ani ti dvaja zastupcovia s tym nesuhlasili a tak s nami nechceli ist, nepekne nas poslali do pecka :D potom sme pisali spravcovi a on nam povedal, ze teda ked nie su ochotni to s nami pobehat, tak si to mozeme nainstalovat von aj tak.... po tyzdni, ked uz to bolo spravene nam napisal, ze sa mu stazovala ta starenka a ze si to mame dat do vnutra balkona, na to sme mu napisali, ze evidujeme jeho ziadost, ale nedame. Inak sme s tym spravcom kamarati, ale je to taky popleta :D
ale vsak ak to chces dat do vnutra balkona, to je tvoj priestor tam nepotrebujes podpisy ziadne ;) my sme to tak nechceli lebo viem aka sauna je na balkne, ked je klima pustena, je to lepsie z vonka ;)

diefca
1. sep 2024

@challanger uz som pocula aj to, ze mali vonkajsiu jednotku polozenu na balkone na zemi a nebolo ju vidno. Kondenz isiel do zbernej nadoby.

liz_lemon
1. sep 2024

@melanta loggia nie je sucast bytu

tom_i
1. sep 2024

@challanger šak normálne obeháš susedov, dáš si podpísať súhlas, jednu kópiu pre teba, jednu pre správcu... U nás to tak robili a nik nemal problém až na 1 susedu, ale tak jej vadí vždy všetko... Za 2 dni to mali vyzbierané. Len treba dbať na to, aby to podpísal vlastník nie najomca

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luliu
1. sep 2024

@challanger ak si dáte klímu dovnútra balkóna, nie zvonka, povolenie od susedov nepotrebujete. Ak zvonka na fasádu balkóna, tak to musí odsúhlasiť susedia

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tajka14
1. sep 2024

My máme novostavbu bytovky a mame vizual od projektanta ako ma vyzerať bytovka.je zákaz vešať klimatizáciu jednotku na obvodný mur bytovky.kazdy si ma dat na nožičky na balkón klimu.niektori si ale dali hore namontovať a bytové družstvo sa do toho obulo a rieši sa to zw na svoje náklady to musia dať dolu na balkón len položiť.a nebude nám platiť záruka na fasádu pretože už ju porušili.

krkavcia_mater
1. sep 2024

@cyberk my mame mladehp zastupcu vlastnikov tak 45rokov.. a isiel nas v zuboch rozniest. Lebo on ma klimu na loggii,.tak musime mat vsetci. A nahuckal.proti nam vsetkych susedov, ze narusime estetiku. Hlavne, ze satelity byt mozu

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
avanka
1. sep 2024

@challanger aj my ideme dávať klímu a umiestnená vonkajšia jednotka bude z vnútornej strany lodgie. A nie, nepotrebujeme súhlas,ani od bytového družstva, ani od vlastníkov,nakoľko lodgia je náš majetok. U nás ju tak má viacero ľudí.

@hanaxxx my si dávame tichucku klímu,ktorú nie je počuť ani v noci. A akurát zvažujeme, že pridáme ešte 1 vnútornú jednotku. Dávame do obývačky a kuchyne a chceme ešte do detskej. Máme veľmi teplý a slnečný byt,východ je obývačka s kuchyňou a západ detská so spalnou.

avanka
1. sep 2024

@challanger a akú ste vybrali? Lebo klímy strednej triedy,samozrejme drahšie ani počuť nie je. Moji rodičia majú Toshiba,je tichucka. My sme sa rozhodovali medzi toshibou a daikinom,nakoniec vyhral daikin,vnútorná jednotka má len 17 dcb

cyberk
1. sep 2024

@krkavcia_mater choreee 🙈tak toho bude tazke zosadit z tronu 😢

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hrabovo
1. sep 2024

Je potrebný súhlas nadpolovicnej väčšiny. Ú nás to tak je a nikdy žiadny problém, kto čo chcel, to sa mu schválilo (zasklenie, klíma). Jedinej veci co nerozumiem, je ze potrebujem ohlásiť túto vec aj na obecný úrad, s presným zakreslenim, kde klíma bude z vonkajšej strany domu umiestnená. Tomu fakt nerozumiem co s tým oni majú. Véd keď majitelia domu súhlasia, tak v tom nevidím žiadny problém. Rodinné domy toto ohlasovať nemusia. Ja to tiež budem riešiť na jeseň, nech mam na leto vystarane.

snowflakenel
1. sep 2024

My.mame,aj,ludia.v.okoli. nikto sa na nic nepytal. Aj,z.bytoveho druzstva vedia, ze si davaju ludia montovat klimu. Nikto nic

zitulina
1. sep 2024

Mi máme Daikin,vôbec neni počuť.

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
avanka
1. sep 2024

@challanger priamo z bytového družstva.
Rodičia dávali medzi svoje 2 okná na fasádu,tam už súhlas potrebovali.
Aké máte nacenenie?

fairyy
1. sep 2024

este ked som davala v byte robit klimatizaciu, tak stacilo aby bola na balkone a nepotrebovala som podpisy a tusim len ohlasovacku som davala ako aj na zasklenie balkona ...inymi slovami mi prisiel papier do 30 dni, ze mam pravo vykonat pozadovanu zmenu najblizsie dva roky... spravca u nas bol tiez proti aj zopar starych ludi v bytovke, ale nikto nic nemohol ja som papier mala z uradu, ze mozem, takze sa aj na hlavu mohli stavat