Kedy ste sa mohli presťahovať do kúpeného bytu?

13. nov 2023

Ahojte a manželom ideme kúpiť byt momentálne už čakáme na schválenie hypotéky v banke. Keďže bývame v prenájme chceli by sme to oznámiť majiteľovi bytu že bude odchádzať ale zaujíma ma kedy cca po schválení hypotéky ste sa mohli začať sťahovať? Koľko zhruba trvá ten proces prepisovania na nových majiteľov? My sme si mysleli že to bude do konca decembra ale neviem nie sme si tým istí. Tak ak ste si tým niekto prešiel prosím vás koľko to cca trvalo od schválenie hypotéky po sťahovanie? Ďakujem 😊

patka06
13. nov 2023

Všetko je na dohode a na tom čo máte v zmluve.
Väčšinou prebieha odovzdanie po tom ako predávajúcemu nabehnú peniaze na účet, nečaká sa na zápis do katastra

vulka
13. nov 2023

A to v tom byte nebudete nič prerábať? Nám to trvalo 6 týždňov, kým sme prerobili. Úver nám schválili v decembri a sťahovali sme sa koncom februára.

autor
13. nov 2023

@vulka nie nie prerábať urgentne netreba nič takže to nemusíme riešiť vôbec teraz ,len nám ide o to dokedy povedať majiteľovi bytu v ktorom sme v prenájme že tu budeme aby sa aj on vedel zariadiť potom

tiezjedna
13. nov 2023

Ak nebudete robiť žiadne úpravy, tak sa pozri do zmluvy, ktorú máte uzatvorenú s majiteľom toho bytu, v ktorom bývate. Určite mu to musíte povedať v dostatočnom predstihu.

autor
13. nov 2023

@vulka a aby sme náhodou nepovedali že do konca roka a ešte v januári budeme čakať 😁

autor
13. nov 2023

@tiezjedna no my sme mu už povedali že budeme odchádzať zatiaľ cca do konca decembra budeme v nájme len neviem či sa to stihne 😏

tiezjedna
13. nov 2023

@autorka a čo on na to? Mňa by taký neurčitý termín asi veľmi neuspokojil...

autor
13. nov 2023

@tiezjedna akože zatiaľ nič také ale neviem ako mu máme povedať presný termín keď nevieme koľko to bude trvať... premýšľali sme že to dáme aj do konca januára pre istotu aby sme tam mali dostatočnú časovú rezervu

juja_01
13. nov 2023

Aj v zmluve o kúpe musí byť uvedené kedy je predaj / kúpa bytu dokončená - väčšinou prijatím peňazí za účet na strane kupujúceho ako písali aj baby vyššie.

Naša skúsenosť spred 2 rokov - v stredu nám uvoľnili peniaze z hypo, do piatku ich mal majiteľ na účte. Keďže to bolo už cca týždeň pred sviatkami a pôvodný majiteľ bol veľmi ústretový, dohodli sme sa, že hneď v piatok sa môžeme začať sťahovať, pretože sme tiež chceli stihnúť presunúť veci z podnájmu do konca roka, najmä do Vianoc. Realiťák z toho moc nadšený nebol, lebo chcel všetko podľa postupu, ale ten aj tak nič nezmohol, posledné slovo mal pôvodný majiteľ. My sme za víkend stihli aj omaľovať a v pondelok prišiel pôvodný majiteľ aj s realiťákom a oficiálne sme prevzali zvyšné kľúče a podobné veci.

Je to aj o dohode a komunikácií, ale dôležité je, aby boli peniaze tam kde majú byť. Určite sa nečaká na prepis na katastri, tam sme my oficiálne boli zapísaný až koncom januára.

tiezjedna
13. nov 2023

@autorka ak máte korektné vzťahy, tak sa určite dohodnete👍 Primeraná časová rezerva je dobrý nápad, nikdy nevieš, čo môže nastať. Ja by som sa ju určite snažila mať, aj za cenu zaplatenia jedného nájmu navyše.

vkatush
13. nov 2023

Kamoška kúpili byt v auguste, už s peniazmi, podpisom, prevzatím,... ale nechali si starý podnájom do septembra. A postupne si veci preniesli, byt pripravili úplne tak ako chceli, nemuseli sa plašiť a ani báť, že náhodou pár dní budú "na ulici". Nikdy nevieš, či ti do toho niečo nepríde, niečo sa nenatiahne a nebudete stíhať.
Takže ak ti to financie dovolia, ja by som potiahla nájom do januára a aj majiteľovi by som to tak oznámila, že ešte dovtedy budete využívať, ale byt si pripravíte už v decembri na bývanie.
Príde mi fajn dať vedieť viac ako 2 mesiace dopredu, kedy končíte s nájmom.