Kde v okolí Bratislavy sa býva najlepšie?

domininka
13. sep 2019

Ahojte,
rozmýšľame nad presťahovaním do domu a v súvislosti s tým by ma zaujímali vaše skúsenosti. Aktuálne bývame v BA v Karlovke, takže všetko po ruke, veľa ihrísk, Líščie údolie, kaviarne...sme tu spokojní, ale predsa nás to láka skúsiť domček. Máme ročnú dcérku a časom plánujeme druhé. Viem si predstaviť, že pri dvoch deťoch môže byť dom so záhradou veľká pomoc, jedno dieťa sa hrá na záhrade a druhé vnútri spinká...kdežto v malom byte sa môžu rušiť čo sa týka spánku, keď chce ísť jedno dieťa vonku musíme ísť všetci...takže v tomto dom super. Ale mám predsa obavy odísť z mesta. Väčšinu vecí treba vybavovať autom. Trošku sa aj bojím, že zostaneme viacmenej doma, lebo tie dediny neponúkajú toľko možností...ja som taký ten typ, že rada stále niekam chodím. Ale bojím sa, že to bude komplikované, keď sa bude treba všade presúvať autom, radšej si to trikrát rozmyslím, či ísť s dvomi deťmi a ešte prerátavať či sa nedostaneme do zápchy...
No a tu nastáva moja otázka -- kde sa vám v okolí BA býva dobre?? Každý ma samozrejme iné nároky, ale už podľa vyššie spomínaného, hľadáme niečo s dobrou občianskou vybavenosťou najlepšie v čo najkratšom dosahu (takže dedina by mala byť dobre rozvinutá). Keďže ma čaká ešte takých predpokladám 4-5 rokov doma, tak ocením, keď je tam toho veľa pre mamičky s deťmi. Zápchy, to je kapitola sama o sebe, ale pokiaľ by to bolo miesto, kde je riešenie aspoň do budúcna je to plus.
Aktuálne máme možnosť kúpiť dom v Ivanke pri Dunaji, mohli by sme sa sťahovať začiatkom budúceho roka. Pokiaľ by sme sa rozhodli, že nie, ďalšia lokalita prichádza do úvahy až tak o rok a pol... Budem vďačná za vaše postrehy aj čo sa týka samotnej Ivanky, ak nejaké máte...
Píšem to na koníka, lebo sú tu maminy, ktorých pohľad ma zaujíma.
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne, asi je z toho cítiť, že nevieme čo chceme, ale je to presne tak, sme nerozhodní 50/50, stále mi behajú po hlave plusy aj mínusy...

borihh
13. sep 2019

My bývame v Rovinke, občianska vybavenosť celkom fajn ale skôr je lepšia vo vedľajšie dedine - v Dunajskej Lužnej, aj keď odtiaľ sú ranné zápchy ešte horšie ako z Rovinky.. Sme spokojní, jediný problém sú tie zápchy, ale ak ma človek pevné nervy, tak sa to dá🙂

sivana09
13. sep 2019

Ahoj, karlovka je super, tiež som tam zila.. a za dediny v okoli ti mozem odporučiť iba zahorie.. stupava, lozorno, zohor. Inam mimo Bratislavy by som určite nešla

luliu
13. sep 2019

Jarovce, Rusovce, ale tam je ta cena vyššia. Mimo by som nešla. Stat v zapche takmer 7 dní v týždni akúkoľvek hodinu, ďakujem neprosím

brankova
13. sep 2019

@domininka mali sme dilemu ako vy, rozmyslali sme Svaty Jur alebo domov na vychod za rodinou. Vyhral vychod, ale kebyze sme z Bratislavy, tak dom v Juri. Blizko priroda, vlak.spojenie fajn, mala komunita a zaroven tam je vsetko.

lili2015
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamcotka
13. sep 2019

Ivanka pri Dunaji je super na byvanie. Ale denno denne dochádzanie do BA za prácou je o hubu ked musis byť načas v práci. Jedine vlakom.

amelie2017
14. sep 2019

Ak si zvyknuta stale niekam chodit a ak mas pracu v BA, velmi by som nad dedinou neuvazovala. Ano, doma budes este zo 5 rokov. Ale potom budes 30 roko pracovat, 15 rokov budes robit detom taxikara, vozit na kruzky, do skoly, zabezpecovat celu logistiku. Kde koho o ktorej vyzdvihnut a kym sa dostanete v zapche domov, dom si ani neuzijete. Uz sok to tu niekomu pisala, ja by som skor volila vikendovu/prazdninovu chatu, kde pojdete vsetci zresetovat ako dom. Kedze nie ste na 100% presvedceny o dedinskom byvani.

jumama
14. sep 2019

Ivanka je na zabitie dochadzanie... jedine ak vlakom, to je super rychle. A stavia sa obchvat, mozno cosi zlepsi.

jana_eyre_2
14. sep 2019

toto kazdy vnima inak a je tu uz par diskusii..

v Bratislave a jej okoli je vsak zvacsa rovnaky druh problemov so zapchami a miestami v skolkach.. u nas to nie je inak..

my byvame uz viac ako 10rokov (sme inak povodom bratislavcania aj s manzelom) v casto kritizovanom chorvatskom grobe - cast cierna voda..

ano, su tu problemy so skolkami a miestami v nich a doprava obcas skolabuje ked rano v pondelok prsi, tak ako v celej BA.. su tu aj ine problemy (ako napr.chcu tu v obytnom priestore stavat pumpu, a aj peticia nepomohla a podobne, alebo chybajuce prechody 😣 ci neustale hadky medzi susedmi na facebooku, vedenie obce, co je stale v kazdom volebnom obdobi vytvara ine problemy ako predchodcovia, vzdy sa niekto nabali a niekto zase snazi) spodna voda tu vsak nie je taky problem ako bolo pred 15timi rokmi a stale sa toho novi ludia boja.. podla mna toto je uplne vsade na zapadom slovensku..

ALE nam sa tu byva dobre.. mame tri deti (7,6,3) mame v okoli skolu, skolku (postavenu pred 3ma rokmi, sice este nie je do 9teho rocnika, ale planuje sa dostavba, vela veci je v rieseni) obchody rozneho druhu, kruzkov je tu snad viac ako na dolnych honoch (mame tu centrum volneho casu, tam su cvicemia rozneho druhu, ale je tu napr.baletna skola, plavarem pre deti do 6r, fitko, cyklochodnik, les...) je tu komunita, mame tu vela znamych (co je vyhoda, ale obcas aj nevyhoda, lebo kuloare tu funguju a obcas sa o sebe dozvies nepekne veci, ludia maju pocit ze ti vidia do obyvacky a niektori by naozaj radi aj videli.. toto mi na dedine naozaj vadi)

co sa teda tyka vozenia na kruzky - ano som rozvazac, ale vramci nasej dlhej dediny - tak by som bola rozvazac aj kdekolvek v bratislave pokial by som nebyvala hned vedla nejakeho centra..
co sa tyka dochadzania do prace - moj muz robi v centre, nema problem nechat auto rano na konci bratislavy a ist elektrickou.. ked sa tam uz nebude dat parkovat kvoli novej park.politike, tak chce zacat vyuzivat vlak zo sv.juru - pracuje v centre Bratislavy, tak cesta by mu trvala cca 30minut, takto elektrickou trva od nas cca 50minut.. (len pre porovnanie, ked som chodila na strednu do race z dolnych honov, tak mi cesta trvala hodinu)
ja si planujem ked sa budem moct vratit do prace (zatial som doma, lebo najmladsieho nevzali do skolky a deti byvaju casto chore ako alergici, mamu nemam a svokra ma.svoje problemy) tak si chcem kvoli detom najst hocico lokalne, alebo v okoli, hlavne nech som blizko nich kym ma potrebuju a potom to zmenim..

vsade su vyhody a nevyhody (my sme napr.casto v bratislave na vylete, lebo milujem mesto som s manzelom mestsky clovek.. a ak by som sa vratila, chcela by som ist prave do karlovky 😂 je uzasne ze mate elektricku a vyzitie blizko raz sa aj vratit planujeme, ked budu deti samostatne, v tomto obdobi zivota nam to vsak takto velmi vyhovuje.. ale obdobia zivota sa neustale menia, nech byvas kdekolvek)

v kazdom pripade - nic nie je navzdy a vsade je nieco negativne, ale aj pozitivne.. byvanie je len o prioritach konkretneho cloveka a kazdy vidi vyhodu v niecom inom..

evitka83
14. sep 2019

@domininka ja byvam s rodinou v Stupave v dome, dostupnost OK. Vsade sa dostanem cca za 20 min autom. Polu cca 35min. Ako zostanes doma izolovana je viac menej na tvojom postoji. Vsetko ma svoje vyhody, nevyhody. Je super mat zahradu, ale dom si vyzaduje vela udrzby, casu a penazi, na musite byt pripraveny. Mne dom vyhovuje, lebo mam dva velke psy, ktore som vzdy chcela. Ale osobne keby som ich nemala, pozeram nejaky priestranny byt v BA s velkometraznou terasou, kde si vies spravit aj svoju mensiu zahradku, aj miesto na hranie pre deti

aveeva72
14. sep 2019

@domininka Ahoj, ja som byvala v karlovke asi 30 rokov a teraz byvam v dedine pri senci...mame 2r dieta...za mna nevymyslaj a ostan tam, kde si...tu v dedine nic nie je, ani posta, len 1 mini obchod, krcma a kostolik. A skolka plus male ihrisko, ale ked to porovnam s komfortom mesta, pre mna jednoznacne vyhrava. Tu na dedinu som prisla, lebo tu muz postavil dom a ked sme sa zoznamili, uz stal...potom sme riesili dieta, tak som sa prisposobila. Ale teraz som zacala opat pracovat a to dochadzanie do BA je o drzku...zabijes strasne vela casu uplne zbytocne. Karlovka je pritom super lokalita, za mna ostante kde ste a nechodte hlavne na senecky smer.

lusyc
14. sep 2019

Ak ste mestské typy, určite ostante v meste. S domom je ozaj veľa starostí. Bývali sme v BA, ale odsťahovali sme sa do MA, presne kvôli vybavenosti. Ešte sme nemali deti, iba psa. Kúpili sme 10 ročný dom za cenu troizbovej novostavby bytu v BA a je nám super. Ja som začala pracovať v MA, teraz som 3.rok na RD, máme 2 deti, všade chodím pešo, všetko vybavím, staršia je už v škôlke, krúžky na dosah. Muž dochádza denne autom do BA, zatiaľ sa nesťažuje, cesta mu trvá rovnako, ako keď cestoval tiež autom, v rámci BA.

maciatkolulu
14. sep 2019

@lusyc to mi chceš povedať, teda pokiaľ muž nerobí niekde na začiatku ba, smer od Záhoria, že nestojí v zápchach? Lebo co ja viem, tak smer zo Záhoria je riadna katastrofa ráno a poobede....

v_alika12
14. sep 2019

A dom v karlovke? Ci nadlimit?

queen_mary
14. sep 2019

My planujeme stahovanie buduci rok, a pozerame nehnutelnosti smerom Jarovce, Rusovce, Devin, Zahorska Bystrica. Dalej by som nerada isla. Pripadne este AT, kittse, pama,..

123xyz
14. sep 2019

@maciatkolulu som zo Zahoria, môj muž tiež chodí denne autom do práce a v zápche nestojí.

evkamotka
14. sep 2019

Ja by som ti poradila pezinok kedze tu byvam, to uz mas komplet mesto so vsetkym a pre deti od baby plavani cez kruzky, zakladne a stredne skoly, kulturne akcie, kino amfik, restiky no ved asi vies. Dochadzanie sa rysuje lepsie kedze sa uz stavia obchvat ale vlakom je to 16-20min. Druha vec ze pk je dost drahy na nehnutelnosti, ci by to uz nebolo nad limit. Ivanka je fajn, skus si rano nazivo zapchy, podla mna fakt riadne ale kde v okoli ba nie su? Je lacnejšia ale za cenu ze je to dedina no... Ja nie som taky typ, vyhovuje mi ze mam na peso vsetko dostupne od prkotin ako galanterie po coffee shop, burgre, detske ihriska, detske cvicenie atd. V ivanke budete stale limitovani ale viete ze chcete ist na dedinu s tym ratate

sivana09
14. sep 2019

Jasne ze zo zahoria nie su zapchy... Akoze je to horsie ako pred 5-10rokmi, to určite.. ale kazdodenna "zapcha" smerom zo zahoria do Bratislavy vyzera tak, ze pri pripajacom pruhu z borov sa zdrzis dve minuty a pri pripajacom pruhu z dubravky/lamaca sa zdrzis tri minuty... Hotovo, presli ste celu zapchu.. jasne ze ak je vynimocna situacia ze silny dazd, havaria, tak to trva dlhsie, ale moja kazdodenna skusenost je taka ako opisujem.. do 20-25min som vzdy v centre Bratislavy

erikavesela
14. sep 2019

@maciatkolulu tak to sa teda riadne mylis...mbe cesta k zimaku rano na 8,00 trva 30 min...a to tu byvame 12 rokov...ked idem na mileticku a idem deti hodit do sky do lamaca, odchadzame o 7,30 a na mileticke sim o 8,10-8,15 aj so zastavenim a odbocenim do skoly v lamaci...

maciatkolulu
14. sep 2019

@sivana09 a to fakt dajme tomu z patronke smer mesto nie je zápcha? Tak to asi nehovoríme o tej istej bratislave😉. Pred pár rokmi bola vždy ráno zápcha od patronke hore na prezidentskej odbočke a koniec zápcha a už to nebýva? Tak super

sivana09
14. sep 2019

@maciatkolulu ty pises o niecom uplne inom.. o zapche vnutri Bratislavy.. ak sa teda bavime naozaj o rovnakej Bratislave.. ja chodim na safko, na nivy, mileticku, aupark, eurovea, atd atd.. naozaj som vsade rano v špičke do 25min

maciatkolulu
14. sep 2019

@sivana09 fakt tak to je super..... no, ale asi sa nebavime o tej istej bratislave, alebo mas hold stastie, tuto trasu mam odjazdenu odkedy mam vodicak, co je uz dobrych par 10rokov , som priamo zo safka....ale ok, ked zvladas, tak je to super, hlavne ak sa teda bavime o rannej spicke od tej 7.30 - 10.30 a smer z akehokolvek vjazdu do centra. Je uplne super, ze ty to davas za 25 min.... Nastastie, ja toto uz neriesim a som fakt rada, ze sa BA takto fajn zmenila k lepsiemu😂😂😂

juliet86
14. sep 2019

no ja keby som sa rozhodla ist mimo ba. tak by som tiez nesla smer senec ivanka rovinka ani za 5svetov 😆 jednoznacne rusovce jarovce. wolfstal kitsee a mooozno zahorska/zahorie. ide aj o to v tomto rozbodovani ze aky mate vztah k zapcham. ja osobne ich neznasam zo srdca. ptoom ci mate 1 alebo 2 auta. ci soferujes. do akej skoly chces aby deti chodili. moja mama robila taxikara nam detom cely zivot. som jej za to vdacna ale netuzim to robit ja takze nasu bytovu situaciu skusim riesit tak aby som nemusela. boze kolko casu mladosti so. ja prezila na mlynskych nivach 🤣🤣🤣

mateson
14. sep 2019

Čo sa týka dochádzania tak Záhorie je určite najlepšia voľba.

domininka
autor
14. sep 2019

Ďakujem vám všetkým za názory. Je to samozrejme aj otázka ceny, Rusovce, Jarovce, Záhorská...tie ceny sú omnoho vyššie a asi nie je ani ľahké nájsť pozemok (nekupujeme hotový dom, ale staviame).
Určite raz ten dom chceme skúsiť, tak rozmýšľam, či nie je dobré ísť teraz...kým ja som doma a manžel podniká, takže nie je viazaný na konkrétny čas, ale samozrejme bola by som rada keby som ho mohla uvidieť doma o 4tej a nie o 6tej ak bude čakať, kým prejdú zápchy. Potom, keď už budú deti v škôlke a škole bude to určite horšie.
Každopádne neberiem to ako naše celoživotné rozhodnutie, pokiaľ by sme boli niekde vyslovene nespokojní, predáme to a ideme ďalej (napríklad aj naspäť do BA)...
Necháme si to ešte prejsť hlavou...ďakujem ešte raz za názory a privítam aj ďalšie ak má niekto 🙂

marci77
14. sep 2019

byvame v Bernolakove, ale teda za 5rokov, co tu byvame sa zapchy riadne predlzili. Pred 4rokmi bolo zdrzanie pri metre cca 20minut v spicke (okolo osmej rano), ale tento tyzden som isla z Bernolakova do Auparku 2hodiny (vyrazila som 8.15 a na mieste som bola 10.15) a ziadne extra nehody neboli, iba odstaveny kamion v pravom pruhu na dialnici .....takze pokym nie je dostavany ten obchvat D4R7 je to tu zufale ..... jedina moznost, ako byt nacas rano v meste je vlak alebo vstavanie o piatej
ale inak sme spokojni, nic nam tu vlastne nechyba, a do BA chodime v case od 10.00-15.00, kedy predpokladame, ze nie je spicka ....ale to sa da samozrejme iba na materskej, potom rozumna volba je vlak

lusyc
15. sep 2019

@maciatkolulu nie, nestojí. Robí na Kramaroch, chodí po dialnici, ale až od Zohora. Chodí na 7.00 6,25 z domu. A nazad ako kedy, 25 minút a ke doma, koľkokrát ani jedlo nestihnem pripraviť. Ale je pravda, že chodí rychlo.

leiladomi
15. sep 2019

@domininka bývame v Ivanke pri Dunaji 3 roky a predtým sme bývali v Bratislave a môžem ti povedať, že tie zápchy su katastrofálne. Ako sme sa nasťahovali ešte sa to ako tak dalo, lebo človek s tým ráta. Ale teraz je to každým rokom horšie a horšie. Vo veľkom sa tu stavia ale infraštruktúru nikto nerieši. Navyše keď sa otvorí logistické centrum, tak to môžeme rovno v autách aj bývať. Ja som momentálne na RD, tak sa to ešte da. Ale manžel napríklad aj keď skončí o 4 domov príde o pol 6 pri najlepšom. Tiež som taký akčný typ a poviem ti keby som sa mohla znovu rozhodnut určite ostanem v Bratislave a kúpime napríklad väčší byt✌️Alebo ako baby píšu pozeraj iný smer Jarovce, Rusovce atď. V Ivanke pre mamičky je tak Inspiro co je ale skoro mimo obce. Ihrísk málo, čiže viac je to o tom ze s kamoškami si na záhrade u jednej potom u druhej alebo musíš chodiť autom. Co sa týka vybavenosti je tu viac menej všetko, ale ak si zvyknutá na kopu aktivít a stále niekde byť podľa mňa to nie je pre teba. Ja som bola zvyknutá chodiť všade pešo od bytu sme mali školu, škôlku, zdrav stredisko, obchody, ihriská všetko do 5 min to na dedine nie je. Treba si to veľmi dobre zvážiť ✌️

maciatkolulu
15. sep 2019

@lusyc píšeš, že chodí na siedmu, to. Nebývajú ešte zapchy😂a nech jazdí podľa pravidiel😉😂

stanzi
15. sep 2019

@maciatkolulu Asi tak. Vzdy ma pobavi, ked mi niekto kto byva v satelite tvrdi ako z jeho smeru zapchy nie su...a potom z neho vypadne ze chodi do prace na 7-mu 😀
@domininka Podla toho co pises mate peknu lokalitu, nestahovala by som sa mimo Ba. Mala som tu cest docasne byvat v Ivanke, a teda dovidenia...zapchy katastrofa, a to bolo par rokov dozadu...Podla mna sa to bude este zhorsovat, kedze sa vsade stale stavia. Obchvat to nespasi.