Kamera na zvonci

8. aug 2024

Ahojte môže mať suseda v spoločnej chodbe na dverách zvonec na ktorom má aj kameru ? Lebo sníma rovno naše dvere keďže je oproti .Nieje to protizákonné?

mamamasama
8. aug 2024

Môže. Veď to nemá namontované vo vašom byte. V Amerike má každý kameru na zvončeku. Majú sa susedia oproti sťažovať?

ukgirls
8. aug 2024

https://gdpracademy.sk/docs/podlieha-inteligent... docitat to neviem ale skus sa regostrovat a dohladat odpoved

ukgirls
8. aug 2024

@mamamasama nezijes v amerike na slovensku kakolvek kamera kt snima inu osobu musi mat povolenie a v spolocnych priestoroch aj ked len chodba treba suhlas suseda .. inak je to protizakonne... jedine ak by byvali na dome a snimala ciste ich sukromny pozemok

mamamasama
8. aug 2024

@ukgirls žijem 🙈

ukgirls
8. aug 2024

@mamamasama ale autorka nie .. takze jej je u ...vies kde .. kde zijes ty ked ju trapi spolocna chodba na sk

hellwant
8. aug 2024

@mamamasama tak ak zijes v USA nekomentuj, ze môze. Na Svk nemôze. Môzes kamerovat svoj pozemok. Ale nesmies napr. verejnu, ci cudziu cestu. V reale sa s tebou malokto bude sudit, - tiez by som neriesil, ze mi niekto kameruje auto zaparkovane vedla cesty od svojich domovych dveri. Ale akonahle sa nieco stane a kamera to zachyti a budes chciet ist s tym na sud, môze to byt osemetne.

klejkaez
8. aug 2024

Môže, úplne v pohode. Nenataca sukromie ale verejné miesta, keby ti vykradli byt, este budes rada.
Pokial nie je co skryvat, neriesim 🙂

hellwant
8. aug 2024

@klejkaez mylis sa nemôze.

ukgirls
8. aug 2024

Problematická je situácia, kedy kukátko mieri priamo na dvere bytu oproti a v prípade otvorenia dverí zaznamenáva aj priestor v tom byte.

To už je možné považovať za zásah do súkromia a je možné sa brániť podaním žaloby v civilnom riadení. V súlade s ustanovením platí, že nikto nesmie zasiahnuť do súkromia iného, ak nemá k tomu zákonný dôvod. Hlavne teda nie je možné bez povolenia tejto osoby narušiť jeho súkromné priestory, sledovať jeho súkromný život či vytvárať o tom zvukový alebo obrazový záznam.

klejkaez
8. aug 2024

@hellwant môže riešilo sa to čerstvo i u nas v bytovke. Nikto nevidi, dovnutra susedom. Ale snimaju iba chodbu 😄🤷🏼‍♀️. Nenarusa sukromie. A viem o viacerých, čo take maju i na nových panelakoch .
Treba sa pýtať právnych hláv osobne. Domovnicka riesila 🙂. Takže vieme

matullienka
8. aug 2024

Viem, že na Sk je to protizákonné, ale ruku na srdce keby ti vykradli byt nebola by to po polícii hneď ďalšia cesta k susede, či nemá náhodou záznam?

hellwant
8. aug 2024

Nasiel som clanok, niekoho sused mal na rohu kameru a snimal aj verejny priestor, odpoved:

Právny základ ochrany práv fyzických osôb pred neoprávneným zasahovaním do ich súkromného života pri spracúvaní ich osobných údajov, práva, povinnosti a zodpovednosť pri spracúvaní osobných údajov fyzických osôb v súčasnosti predstavuje Ústava SR, Obč. zákonník a zákon o ochrane osobných údajov č. 18/2018 Z. z.

Ústava SR ako základný zákon štátu, zaručuje nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia, právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, ako aj právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Obč. zákonník v ust. § 12 stanovuje zákaz vyhotoviť alebo použiť obrazové záznamy, ktoré sa smú vyhotoviť alebo použiť len s privolením dotknutej fyzickej osoby.
Čo sníma kamera

Spracúvanie osobných údajov prostredníctvom kamerových záznamov na osobné alebo domáce účely však už nie je výslovne v Nariadení upravené, neznamená to však, aby takéto spracúvanie nebolo možné.

Tu je potrebné rozlišovať či kamerový systém v tomto konkrétnom prípade monitoruje iba priestory vlastníka nehnuteľnosti za účelom ochrany jeho majetku a jeho osôb alebo sníma aj priestor prístupný verejnosti.
Ak kamerový systém suseda zachytáva iba priestory resp. pozemok iba samotného vlastníka nehnuteľnosti, potom sa na tento kamerový systém nevzťahuje cit. zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov; dôvod je jednoduchý a to ten, že nespracúva osobné údaje v zmysle zákona, lebo monitoruje priestory výlučne osobnej alebo domácej činnosti (§ 3 ods. 5 zákona o ochrane osobných).

Uvádzate, že sused kamerovým systémom sníma aj verejné priestranstvo a susedné domy, čo je z hľadiska ochrany vlastného majetku suseda neprípustné a nezákonné.

simona92101
8. aug 2024

Ale ona nerobi z tej kamery zaznam.my mame takyto zvoncek s kamerou na brane,kamera sa zapne ak niekto zazvoni,vidis na displeji kto tam stoji.otvoris a vypne sa.ziadny zaznam nerobi.
Kamarati byvaju na byte,kvoli dcere ktora nedociahne na kukatko maju displej vedla dveri,ak niekto cudzi zazvoni,vidi na kamere kto tam stoji..
Ludia preboha nic za tym nehladajte🤦‍♀️ ci mate nonstop otvorene dvere na byte?

martul
8. aug 2024

@mamamasama nezmysel, nevieš, nekomentuj.

klejkaez
8. aug 2024

@hellwant ale toto je kamera, čo robí zaznamy nahravky 🤣 to co tu uvadzate.🤦🏼‍♀️.
Vravím, ze mame to potvrdene i pravne. Susedia môžu mat. Kamera na zvončeku je inaaa ludia.
Zapne sa len pri zvoneni do konkretneho bytu.
Opakujem sa čerstvo to susedia riešili a maju to i pravne. Je to uplne v poriadku.
Maj 2024!

hellwant
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona92101
8. aug 2024

Btw,ako vies ze ten zvoncek robi kamerovy zaznam?

hellwant
8. aug 2024

@klejkaez ak nerobi zaznam tak ok, ja som pochopil, ze robi zaznam. Ak robi tak nie.

ukgirls
8. aug 2024

@klejkaez tak asi zalezi od kamery kedze zvoncekove kamery maju snimac pohybu a ked niekto prejde zacne nahravat but na online storage alebo na micro sd kartu ... nieje zvoncek ako zvoncek ..

klejkaez
8. aug 2024

@hellwant kamera so zvoncekom, bezzaznamova. Je resp podobné ako kukatko. Ktoré chýba vtedy vela x.
Je to bezna predajna vec hlavne na byty, to su take male ine 🙂. Opakujem sa u nas sa to podpisovalo, mali viaceri problém s tym. A je to právne maximálne v poriadku, 😄. Mna nezaujímaju clanky.
Keď to tu osobné riešili 🤣

klejkaez
8. aug 2024

@ukgirls ale nie všetky. Tie klasicke su v poriadku.
A opakuje sa , ak nevidno do bytu osobe oproti a do miestnosti, ich sukromia za dverami a jedny maju taku lepsiu , ktora sa spustí, ked pristupime k dveram.
Je to úplne v poriadku. A nepohne s tym ani svaty, ze vam to vadi😏😄🤷🏼‍♀️.
Neviem, opakujem sa stale, riesilo sa to tu pred par mesiacmi s 2 susedmi. A právne sa to zaistilo a môžu to mať. Aj sme podpisovali domovnicke vyhodnotenie😮‍💨☺️

hellwant
8. aug 2024

@klejkaez Prepana, pisem ti , ze ak je to bez zaznamu, ok, a ty sa tu rehoces a tukas na celo. Ja byvam v dome s pozemkom a nie byte 🤣🤣 Takze som si myslel, ze zaznamova. Nikde to nespecifikovala autorka, na domoch ak mas kameru tak zaznamovu kvóli pozemku, aby si mal prehlad, co sa nieco stalo.

jaskolka
8. aug 2024

A nie je to niečo ako moderné "kukatko?" Nemusí ísť k dverám, a pozrie si kto tam stojí.

klejkaez
8. aug 2024

@hellwant reagovala som na zmazanu vašu spravu 😄

rozculena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz