Kachlová pec dymí cez dvierka

jaandorka
9. mar 2021

Kachlová pec nám začala dymiť cez dvierka... aj keď otvoríme len spodné stále nám dymí, komín je čistý, dávali sme 2x kominíček a neprestáva.... prosím o radu.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
palisko
9. mar 2021

@jaandorkahlavne v tých kachliach prestante kúriť, keď dymia ! O aký typ kachlí sa jedná? Aký máte komín - materiál, priemer? Skontrolujte priechodnosť všetkých spalinových ciest a tesnosť, či neprisáva niekde falošný vzduch. Nie je zaseknutá alebo spadnutá komínová klapka na kachliach? Rozoberte dymovod od kachlí do komína a skontrolujte priechodnosť a čistotu dymovodu, cez otvor do komína zrkadielkom jeho čistotu a priechodnosť. Skontroluj ťah komína zapáľ sviečku, daj ku komínovému otvoru a plameň musí skoro až sfúknuť ak komín dobre ťahá. Ak je dobrý ťah komína, hľadajte chybu v kachliach. Predpokladám, že kúrite drevom. Ak nie je suché alebo tie kachle dusíte, môže byť všade plno dechtu. Kominíček to nevyrieši a to čo si napísala že komín je čistý ťažko tomu veriť, nepíšeš že si ho prezrela. Takže typ kachlí a poradíme čo ďalej.

jaandorka
autor
15. mar 2021

@palisko ďakujem za radu, už sme to vyriešili.... Je to 100ročná vysoká kachľová pec, nebola ešte prerábaná okrem šamotovania ,,spojov,,.... asi cca 6x za sto rokov bola ,, preliata ,, vodou - na vrchu je škridľa po bokoch ošamotovaná ktorú sme dali dole naliali tri vedrá vody, vyšlo veľmi veľa popola, pec bola zanesená - nevedomky sme asi mesiac kúrili ,,ľahkým" drevom bola to jelša ...... (nevedeli sme, že sa to môže stať) komín je naozaj čistý aj rúra do komína, verím, že už je všetko ok