Je riad z umývačky riadu po umytí naozaj čistý?

fruitys
8. okt 2024

Ahojte,

chcem sa spýtať tých, čo máte doma umývačku riadu, nakoľko ste s ňou v rodine spokojní.
Je riad po umytí naozaj čistý? Necítiť na ňom zvyšky čistiaceho prostriedku, prípadne sú s tým nejaké iné problémy?
U nás je voči tomu nedôvera, že to nie je také ako keď sa riad umyje ručne a podobne. Tak sa vás pýtam, tých, čo to doma máte 🙂

doriiis
8. okt 2024

Áno je čistý,suchý a nic necítiť
Nie sú problémy,ale ja napr do umývačky nedávam hrnce,panvice a drevený riad

cookie29
8. okt 2024

Ano je, ak udrziavas aj umyvacku samozrejme. Pretoze aj tu treba obcas vycistit, filtre, tesnenia a podobne, doplnit sol a roztok aj ked pouzivas komplet tablety. Ak niekto neudrziava, tak samozrejme riad nie je cisty...
Ale teda ja kludne davam aj hrnce a panvice, ziadne problem.

la_dolce_vita
8. okt 2024

Jednoznacne lepsie umytie ako rucne. V tak teplej vode sa to ani rucne neda. Moja skusenost ale je, ze podmienkou je kvalitna umyvacka aj tablety.

deti95060810
8. okt 2024

nedávam len hrcne väčšieho objemu -9 l a viac, lebo sa mi nezmestia...
tam vidím rozdiel ručne umytý a v umývačke.
kúp uvidíš, budeš spokojný

vanilkovazmrzka
8. okt 2024

Je umyty lepsie ako rucne.

hygienka
8. okt 2024

Treba používať vhodné prostriedky. My používame finish gél zelený alebo DM prášok. Kapsule jar neznesiem. Mne za nimi strašne pachne riad.

jankalukasova
8. okt 2024

Pri správnom používaní je riad čistý... Ja mám dokonca zlý pocit, keď je niečo umyté "len ručne".

maca1984
8. okt 2024

Je umytý a určite lepšie ako ručne. Pri ručnom umývaní si určite nepustíš 70 stup. vodu , napr.
Používam len Finish kapsule, a na rýchlejší program (hodinový ) Somat gel.
Myčka mi pravidelne sama v appke ukáže, že je treba ju vyčistiť - na to používam Finish čistiaci prostriedok určený na to.
Toto čo používam sa mi najviac osvedčilo, poskúšala som toho habadej. Umývačku máme Bosch.

fruitys
autor
8. okt 2024

Ďakujem za odpovede 🙂 Zatiaľ sú celkom pozitívne. A čo sa týka finančnej stránky, ak spočítate celkové náklady na chod umývačky, koľko vás to asi vychádza pri porovnaní s ručným umytím? Z toho, čo som pozeral, ako dobrá značka vyzerá napr. Bosch.

majamat
8. okt 2024

aj ja suhlasim, ze je lepsie umyty ak sa pouzije spravna. ak naplacas vela riadu, nespravne ho navrstvis, ci sa ti pretoci ( plastove nadoby su lahke, pbcas to urobia ) potom je myty dobre. mala som dokonca palstove misy na cesto, ked som ich zacala davat o umyvacky, zliezol z nich povlak, o ktorom som ani nevedela, ze tam je. normalne sa mi ukazali skrabance od metliciek slahaca.

kristie571
8. okt 2024

@fruitys Ak mas riadne ulozeny riad v umyvacke, nie tak nahadzany, ze je nerealne aby sa riadne oplachol, umyl, ak mas dobré tablety a riadne udrziavanu umyvacku /cistenu, lebo ano, aj umyvacka sa musi cistit, na to poniektori zabudaju/ tak riad z nej mas krasne cisty, leskly, a dovolim si tvrdit, pri urcitych pouzitych tabletach aj vonavy😅 ale nie je to taky pocit ze tam ostal pripravok na cistenie, ale ze je to ciste🙂)
Ja skor mam niekedy pocit, ze nejake dozy ci nejaky mastnejsi riad, sa mi nie vzdy podari dobre rucne umyt. Pripadne na to pouzijem mozno 2x viac vody nez by pouzila mycka.
Umyvacku mame uz dlhe roky a sme velmi spokojni.🙂

deti95060810
8. okt 2024

keby som rátala kolko ma vyjde umytie riadu ručne a koľko v umývačke tak jasné že si tu umývačlu ani len nekúpim... len tu ide aj o pohodlie človeka....
aj prať veci by som dokázala v lavoŕi, no ale v práčke je to rýchlejšie a bez námahy.. 😉
všetko niečo stojí.

fruitys
autor
8. okt 2024

@deti95060810 no hovorí sa, že s umývačkou človek ušetrí, tak teraz nerozumiem :D Áno, je to veľká úľava.

aalt
8. okt 2024

A co tam davate ak nie hrnce a panvice? Do umyvacky ide uplne vsetko okrem dreva a teda panvic ak maju specialny povrch. Davame tam aj plechy, plastove dozy, proste vsetko. Financnu stranku neriesim. Tablety nieco stoja (cca do 30 centov na cyklus, nekupujem tie uplne najlacnejsie), ale nechce sa mi davkovat prasok a lestidlo - to by asi vyslo trochu lacnejsie. Sol ide tak ci tak. Vody to minie myslim menej ako rucne. Len si urcite kup klasicku "velku" 60-tku. A teda hlavne ide o cas. Nalozis a vylozis, maximalne trochu utries. Ano, chvilu pockas. Neumyje fakt iba pripecene, pripalene, ale aj to tam davame - ide to potom dole lahsie. Mame spominany Bosch, za mna je na nej fajn udrzba, ked raz za cas vycistim tie filtre, ze sa lahko cistia. Pred tym sme mali Electrolux, tam to nebolo az take, ale dalo sa.

biba_18
8. okt 2024

ušetríš vodu a aj prostriedky na umývanie. nehovoriac o čase a zdravých rukách a chrbte ...

luciaruz
8. okt 2024

Umývačka je velky šetrič vody, to je fakt☝🏼

minenkak
8. okt 2024

@fruitys práve že umývačka šetri vodu, ručne umývanie spotrebuje o moc viac vody.Inak v umývačke aj ten riad dezinfikujes,v rukách nikdy nezvládnes umývať pri šesťdesiatich alebo sedemdesiatich stupňoch

deti95060810
8. okt 2024

voda sa neušetrí. samozrejme závisí od toho ako umývaš riad ručne.... ak pod tečúcou vodou ...😉

minenkak
8. okt 2024

@deti95060810 a ako sa umýva riad?

deti95060810
8. okt 2024

@minenkak neumývaš ručne?

viestta
8. okt 2024

Zijem uz viac ako 25 rokov v domacnostiach s umyvackou. Uspora vody je jednoznacna, dnes mas umyvacky co umyju kopu riadu s 9 litrami vody, tolko ti z kohutika vytecie za par minut. Chemia do umyvacky niekoho stoji velke peniaze, ale my roky ficime na najlacnejsich praskoch do umyvaciek, a tam vychadza jeden cyklus na par centov, 2 kila soli su na 4 mesiace a flasa lestidla na viac ako pol roka, O case ani nehovorim.
Ked sa nahodou nejaky riad neumyl tak to bolo chybou ukladania, nas otec bol v tomto expert, dokazal to tam nahadzat piate cez deviate, pusta poloprazdnu mycku, lebo "uz tam nic nevoslo" a riady ostavali spinave. Ostatnym sa toto nestavalo.

minenkak
8. okt 2024
viestta
8. okt 2024

@deti95060810 vies aku spotrebu na jeden cyklus ma tvoja umyvacka? Nasa stara mala 11, ta nova 9. V deviatich litroch vody vsetok riad po obede neumyjem ani omylom, aj keby som ho umyvala v škopku

lenicka298
8. okt 2024

@fruitys ja som tiež váhala nad umyvackou, lebo rada umývam riad 😄 ale keď sa robila nová linka, tak som sa dala nahovoriť. Mame 40tku, lebo sme len traja, a cely den v robote/škôlke, takže kým ju naplnim. Niekedy ju nepoužijem aj týžden, lebo ako píšem, rada umývam ručne 😀 No cez víkend, po oslave je to super všetko napchat a bez roboty je to umyté. Aj všetky mastné misky, dosky na krájanie tam dávam cielene, pretože to lepsie umyje, vydenzifikuje. Moja použije 10l na umytie. Keď to prepocitam, je to rozhodne lacnejšie ako ručne. Pretože umývam pod tečúcou vodou, a to nemám šancu umyť v takom malom množstve vody. A aj jari miniem viac ako je v jednej kapsule. A šetrenie času... takže za mňa umývačka áno 😊

la_dolce_vita
8. okt 2024

Tiez davam uplne vsetko do nej, drevo / dosky, varechy, samozrejme hrnce, dokonca aj panvice /tu je treba kupit vhodne do umyvacky. Pohare rucne tak krasne vylestit nehrozi.

kiki68
8. okt 2024

Ano, je cisty, rucne tak neumyjes. Clovek by nevydrzal taku teplotu cely cas vs pracu

luxus10
8. okt 2024

vyborne umyva hlavne mastny plastovy riad, ktory v rukach tak nedokazem umyt...okrem vsetkych ostatnych veci...vyssia teplota umyvania, co rukami neznesies, a ten cas...neznasam riad umyty rucne...

to je ake keby si sa pytal na rozdiel medzi pranim v rukach a v pracke....
odporucam bosch 4. serie...
@fruitys

katulienkax
8. okt 2024

@fruitys ale ja zas neumyvam v umyvacke 2 taniere ako niektori. Niektori pustaju zakazdym, ale ja tak kazde 2 dni, ked sa nazbiera, ale my nevarime kazdy den, mozno keby ze stale vyvaram na obed vecer, tak bezi kazdy den. Stravujeme sa na obed v skole a v robote, takze vtedy nemam ziaden riad na obed. a deti maju oblubenu lyzicku, tanierik a salku, tak to umyjem rucne.

mateson2004
8. okt 2024

To fakt niekto v dnešnej dobe rieši ,či kúpiť umývačku? Teda pokial to nie je osoba čo žije sama a živí sa donáškou. Mňa by šlak trafil bez nej .

luxus10
8. okt 2024

@fruitys a este k tym tabletam, vyskusaj viacere, a zistis, ktore su najlepsie, zavisi od zn. a typu umyvka, ktore maju ako nastavene cykly v jednotlivych programoch...napr. mne tbl. jar smrdia este aj po umyti, ale moze to byt inou dlzkou oplachu, ako maju ine oumyvky, pri ktorych si tablety jar ludia chvalia...