Je možná zmena dispozície bytu?

14. júl 2024

Byt je veľký 4 izbový ale chceme meniť dispozíciu. Tie malé 9 metrové izby pri sebe zbúrať priečku a mať veľkú izbu..nieje to problém je to nenosna priečka v paneláku si už tak upravili izby. Do veľkej obývačky premiestniť kuchyňu dá sa to? Rozvody do obývačky je reálne ťahať cez tú izbu s loggiou?

babovka2321
14. júl 2024

Nepoviem ako, ale da sa to urcite, v nasom okoli boli presne tieto typy bytov (3 aj 4 izbove) a videla som uz rekonstrukciu s kuchynou v spalni (s balkonom) aj v obyvacke (spojena obyvacka s kuchynou).

226lenka
14. júl 2024

Bude sa to dať, ale budeš potrebovať povolenie od statika na búranie tej priečky, aj keď je to nenosná. A povolenie na zmenu dispozície od správcu,ktorá bytovku spravuje.

viestta
14. júl 2024

Teoreticky ano, ale pocitaj s tym, ze odpad z kuchyne musi ist samospadom alebo to budes riesit odpadovym cerpadlom pod stropom.
Jadnoduchsie budete mat premiestnit kuchynu do tej izby s balkonom. V KE na KVP ma kopa bytov kuchynu prave tam, kde je balkon. Aj nasi a nevieme si to vynachvalit.

kp7333
14. júl 2024

A nebolo by jednoduchsie spojit kuchynu s tymi 2 devatmetrovymi izbami a spravit z toho kuchynoobyvacku? Vyhli by ste sa tahaniu rozvodov.

viestta
14. júl 2024

@kp7333 nie, pretoze medzi kuchynou a tymi dvoma izbami mas nosnu stenu

kp7333
14. júl 2024

@viestta aj do nosnej steny sa da vyrezat otvor, ktory sa vystuzi ocelovym nosnikom. Robili sme tak, treba na to samozrejme vykresy od architekta/ statika a stavebne povolenie.

viestta
14. júl 2024

@kp7333 teoreticky ano, prakticky to nemusi odsuhlasit statik. prakticky to moze odsuhlasit statik, nemusi odsuhlasit spravca, prakticky to moze odsuhlasit aj statik, aj spravca a nemusi to odsuhlasit stavebny urad, lebo na takuto zmenu uz nestaci len ohlaska na SU.

viestta
14. júl 2024

@kp7333 a este doplnim, ani premiestnenim kuchyne do tej "dvojizby" nevyriesi vedenie odpadu z kuchyne. Tak ci tak musi riesit bud samospad alebo odpadove cerpadlo

sevrin
14. júl 2024

@viestta presne tak a moc by som neodporúčal presunúť kuchyňu na opačný koniec bytu. Podobne to má riešené suseda o poschodie vyššie a to čerpadlo jej tam hučí furt, niekedy už nervy z nej mám.

Aktuálne ten byt na obrázku je riešený dobre, kuchyňa, kúpeľňa a hajzel sú na jednej strane, takže odpad je tam ľahko poriešený. Max tak, že by som kuchyňu dal do tej izby s balkónom, ale načo.
Ja by som ani tú priečku nebúral. Ak budú mať dve deti, každé bude mať vlastnú celu a v puberte sa nezožerú zažíva v tej jednej izbe.

kp7333
14. júl 2024

@viestta ale ja som nemyslela presuvat kuchynu. Kuchyna by zostala na svojom mieste, z 2 malych izieb by som spravila obyvacku, stavebnym otvorom v nosnej priecke by som ju prepojila s kuchynou.

kp7333
14. júl 2024

@viestta ano, papierovo je to komplikovanejsie, treba ist cez stavebne povolenie, ale pride mi to logickejsie.

pralinka86
14. júl 2024

A co budes mat namiesto kuchyne? Ta ma tiez len 9m, cize si moc asi nepomozes... Asi by som nechala tie 2 male izby oddelene.. ci to budu detske, pracovna, izba pre navstevy, vzdy ostane sukromie zachovane, kde sa da zavrieť

viestta
14. júl 2024

@sevrin presne to co pises, nic lepsie sa mi nemohlo stat, ze sme mali s bratom oddelene izby. Dnes ako dospela ocenujem aj to, ze spalna bola vedla kupelne a daleko od nasich izieb. A kuchyna pri balkone? Sama vyhoda. Ci uz s pradlom na susenie nebolo treba chodit cez nikoho izbu, v kychnyi na stole sa hned suche skladalo a kazdy dostal svoju kopku na odlozenie. Balkonova zahrada v lete ma tiez svoje vyhody, smetniky odjakziva byvaju na balkone, nenosi sa spina z balkona do izby... Za toto by si ten, kto to vymyslel zasluzi velku pochvalu.

autor
14. júl 2024

@viestta ani som nemyslela premiestniť kuchyňu do izby s loggiu ale asi je to najlepšie riešenie máš pravdu. Veľká kuchyňa s loggiou je výhoda a naproti pri wc izba na spálňu bude stačiť miesto na posteľ aj na skriňu.

viestta
14. júl 2024

A aj najlacnejsie riesenie, odpad z kuchyne aj vodu vies viest cez kupelnu v primurovke za vanou a este budes mat aj policku na kozmetiku.