Skúste poradiť, je lepšie bungalov alebo poschodový (1podložie). nejaké plusy, mínusy.
Doteraz sme boli rozhodnutý pre bungalov, ale mužovi sa zrazu zapáčila idea poschodového.
Chodenie po schodoch moze plus aj minus 😂 Mne vyhovuje poschodie aj preto, ze mozem v noci mat bez obav okna dokoran, no vo vyssom veku su schody asi minus. Na prizemii je v lete prijemne chladnejsie ako na poschodi. Na poschodi sa horsie montuju vselijake zabrany proti vtakom, horsie sa zhadzuje osie hniezdo a podobne...
Pozemok ešte neni kúpený ale prioritne hľadáme väčší, keďže dom by sme chceli mať v zadnej časti a aj rozmerovo pozeráme tak nech majú aj šírku dobrú, takže zmestiť by sa zmestil aj bungalov. Akurát švagor stavia poschodový a odvtedy je tým aj muž posadnutý, lebo je to super využitý priestor a aj nejake € to vraj ušetrí.... Mne sa práveže tá predstava schody a staroba vôbec nepáči.. a celkovo mám pocit, že poschodový by nebol tak priestranný, bolo by to ako keby izba natlačená na izbe.. No proste sa mi hnusí celá tá predstava.
Podla mna su uz poschodove domy prezitok, ak samozrejme nie je velmi maly pozemok alebo velmi velka rodina. Nasi postavili takmer 20 rokov dozadu poschodovy, a odkedy sme s bratom odisli, horne poschodie uz takmer nevyuzivaju, len spalnu a tu si casom chcu tiez presunut dole, kde je dalsia izba.
lepší bungalov. Nikdy nevieš čo sa stane, a schody môžu byť problémov. TAkto máš všetko poruke
starala som sa o imobilnú babku, sama som mala zlomenú nohu, ktorej liečenie trvalo takmer dva roky, chlapa som mala po autonehode pár týždňov takmer imobilného (našťastie nie všetko naraz) - za mňa je najideálnejšie bezbariérové bývanie aj vtedy, ak to človek vyslovene nepotrebuje. Kým si fit, tak nejaký schod hore-dole je v pohode, ale akonáhle sa čosi stane, aj keď len krátkodobo, tak budeš vďačná za každý ušetrený krok a sprchový kút 😀
zalezi od vasich preferencii.. Tu neexistuje jedna univerzalne spravna odpoved..
Ja som chcela poschodovy, mam poschodovy. Paci sa mi, ako je nocna cast uplne oddelena od dennej a v podstate nemame chodby..
Muz zase chcel pasivny dom a tam je kompaktny tvar vyhodnejsi, tak je spokojny aj on..
Na starobu planujeme tento dom predat a kupime si malinky bungalov.. 😁
A este chcem poznamenat, ze bungalov sa automaticky nerovna bezbarierovy dom..
za mňa bungalov - aj keď ho nemáme... kvôli pozemku.
máme odtiaľto https://www.prodom.sk/
To sa jednoznačne nedá povedať. Je to o preferenciách. Nám viac vyhovuje bungalov. Plánujeme dostavať a bývať v ňom natrvalo (ak sa nič teda výnimočne nestane). Rodičia majú poschodový dom, zatiaľ využívajú obe poschodia, ale plánujú tiež neskôr presťahovať všetko dole. Jednak vykurovanie a jednak schody, naozaj často dosť problém pre starších ľudí, ktorým potom toto obmedzuje prístup do vrchných poschodí.
My mame poschodovy a teda radsej by som uz sla do bungalovu, aj ked sa mi hrozne nepacia😂 lebo neviem, ako to soravime s malym dietatom a schodmi, kedze izby su len hore, resp spalnu mame dole a detske izby hore🙈🙈
Určite bungalov 😇 nemenila by som za nič, odporúčam aspoň 4i keď máte možnosť a ste mladí..susedia majú 3i s garážou a dosť ľutujú tu jednu izbu čo nemajú, v garáži im všetko hnije lebo im nespravili poriadne odkvapy..(garáž si viete vždy dostavať dodatočne aj mimo domu)
Ja to beriem z toho hladiska, ze mame male deti. Bungalov by som brala prave pre toto. Ze by mali izby na prizemi a tym padom by som ich mala lepsie na ociach. Keby nebola ina moznost, tak poschodovy s tym, ze spacia cast by bola hore a dole by bola jedna izba ktora by sluzila ako herna pre deti, nech za nimi nemusim behat hore dolu.
Mne sa tie dnesne bezne bungalovy vyslovene nepacia, zbytocne vela pozemku zaberaju a o nulovej architerture ani nehovorim...
Za mna urcite bungalov. My mame poschodovy (2 podlazia) a to je jeden des to behanie po schodoch hore dolu. Ak si nieco rano zabudneme musime vybehnut jedno alebo aj dve poschodia hore a potom dole. Alebo ked v lete nesiem detom vodu alebo nejake pohostenie von na dvor, tak zas so vsetkym sa terigat z kuchyne (1.posch.) dolu...no fakt otras. Este 1.posch. sa podla mna da, lebo zas na druhej strane, mam pocit ze hlavna spina( blato a pod.) Ostava dolu na prizemi ( my mame to pruzemie len technicke izby, ziadne normalne obyvane miestnosti), ze mam teda hore cistejsie, akoby som mala izby rovno na prizemi. Ale asi je to len taky pocit. Ale urcite urcite by som sla do bungalovu. Je to ovela sikovnejsie, praktickejsie. Nehovoriac o rizikach urazov, ked deti sa plasia, strkaju, predbiehaju po schodoch...tiez S uz vobec nehovoriac o starobe a pod. Kedy uz nohy naozaj tak nesluzia, bolia. To naozaj v dochodkovom veku sa uz kazdy taha dolu na prizemiea poschodia su zbytocne.
Pozri s Ana modrú strechu, tma je takýchto diskusii viac a jednoznačná odpoveď neexistuje, je to skôr o tvojich vlastných preferenciách. Pozri napr. https://www.modrastrecha.sk/forum/projekty/je-l...
Cenovo to vyjde podobne. Pretože napr. Poschododovy robíš menšiu základovej dosku a strechu, ale zase vyššie múry a takisto napríklad schody. Cenu by som neriešila, skôr preferencie. 🙂
My teraz staviame uz finisujeme a robime bungalov to je parada nikdy by som nemenila a stavat poschodovy ani nahodou.
My máme poschodový, ale jediná výhoda je, že šetrí miesto na pozemku (nám na krásnej veľkej záhrade záležalo). A možno ešte pekný výhľad. Inak sú tam samé nevýhody, schody, celkovo je taký dom aj drahší na stavbu. Ale ja by som nás poschodový nemenila, ale mne sa to vždy páčilo 🙂 a aspoň dačo má prinúti udržať sa v kondičke na starosť :D ale je to fakt oštara, deti majú izby hore, tak mám aj dole skriňu kde mám veci na prezlecenie, keby sa ušpinia, obleju, precikaju, keby sa ochladí. Tak mám dokonca aj pre seba veci v skrinke dole, lebo človek sa aj bez toho nabehá po schodoch hore dole, stále dáky dôvod. inak poschodový vrhá aj väčší tieň, tak aj to by mohlo niekomu vadiť v ramci pozemku. Napríklad my máme cast záhrady na sever a tam je celú zimu fakt veľký dlhý tien. Výhoda je to jedine v lete, tam je vtedy úžasné.
tak ako pisali, my mame 45 deti10+ budeme prerabat/stavat sa uvidi chatodom, za mna poschodie, dole denna cast + WC s kupelkou, hore nocna cast + satniky, pozemok mam 600 a teraz je tam 100m stary gazdovsky dom. deti male neriesim, vnucata dufam v nedohladne. schody budem samozrejme riesit nejaky normalne nie rebrik do kurina
Ja by som bungalov nechcela ani zadarmo. Roztahané priestory, pol pozemku fuč a po izbách za deň nabehanych 100 jarných kilometrov. Za mňa ani za nič. Keď dom, tak rozhodne poschodový. Oddelená denná a nocna časť, kúpeľne pri izbách, sukromie, za mňa čisté plus. A ze možno o 40 rokov nebudem vládať chodiť po schodoch? No, keď mam na dom, tak snáď už naskriabem aj tých pár stovák na výťah na schody.
My máme poschodový, hore dve izby a kúpelňa s vaňou, dole obývka, kuchyňa, spálňa, kúpelňa so sprchovacím kútom, samostatné wc, technická, v ktorej mám práčku a sušičku, takže to nemám v kúpelniach. Máme tri deti, chalana, staršieho a dve malé baby. Kým bola najmladšia bábo a tak cca do 2,5 roka, mali sme hore spálňu, kde s nami bola malinká, vo vedľajšej izbe chalan a baba spolu, dole bola veľká herňa. Teraz keď sú starší, chalan má izbu sám, baby majú izbu spolu a my sme sa so spálňou presťahovali dole. Čiže teoreticky na starobu, mám všetko dole, spálňa, kúpeľňa so sprchovacím kútom, kuchyňa, obyvka, terasa, dvor a hore izby pre návštevy, resp. keby prídu deti. Ale nie sme k tomz domu priviazaní a keby na to príde, predáme ho a budeme hľadať bývanie, ktoré nám bude viac vyhovovať. Momentálne sme úplne spokojní.
Zijem odmalicka v posch.dome . Co ja by som dala za dom bez schodov 🤣 mne sa pacia domy v tvare L, alebo U😉
každému sa páči niečo iné, záleží od projektu a samozrejme aj od rozlohy pozemku. Sú aj dobré aj k ničomu projekty aj na bungalov, aj na poschodový. Ja milujem podkrovie a tiež mám rada v lete v noci obloky dokorán. Ak máš na prízemí obývačku, kuchyňu, WC, kúpeľňu, plus ešte jednu izbu, nie je problém. Kým si mladá, po schodoch vybehneš, v podstate sa tam ideš prezliecť a večer vyspať. Na staré kolená dáš spálňu do izby na prízemí. Ja na staré kolená plánujem súkromný penzión 😂
Muž sa v robote strašne nudil a vyrobil maketu poschodového, takže cez víkend ho chce poskladať a presvedčiť ma, že sa mi to bude páčiť 😂 pozemok, ktorý máme vyhliadnutý je dosť veľký, takže zmestiť sa zmestí všetko 😅 a projekty nepozeráme/nehľadáme.. Máme vlastný aj na poschodový aj na bungalov a je v pláne drevostavba.
.
Poschodovy je fajn, vo vyššom veku, pri úraze alebo napríklad pri starších rodičoch je lepší bungalov. Pri poschodovom odporúčam urobiť kúpeľňu a jednu izbu ktorá by mohla slúžiť ako spálňa na prízemí.
My 2 roky bývame v poschodovom dome, sťahovali sme sa z bytu s jedným dvojročným dieťaťom......priznávam ze - ešte ten jeden rok kým som bola na MD ked sme išli von som asi 10 krát behala do izieb niečo zobrať, a áno aj mi to občas išlo na nervy, ale maly sa naucil trpezlivosti a ja lepsiemu systemu ako ukladat veci aby boli hned po ruke😅😅....teraz som rada, keď nám príde návšteva, malý spi hore, ma kľud a my možné hulakat do rána....ono v priebehu 2 rokov som bola najprv za NIE, teraz za ÁNO....ked budem stara možno TO bude opäť nie😇😇😇... bungalov mi pripadá ako byt, prosto schodisko v dome ma svoje čaro....okrem toho mi stačí mať tip top 75 m2 a nie 150m2 ved co ak by niekto vbehol do spálne, takto to mam hore a viem, že to je naše súkromie....ps: občas sa tam ukryvam ked chcem mať kľud, dlhšie trvá kým ma nájdu 🙊🙊🙊😇😇😆😆berte to s humorom😆
Bungalov jednoznacne
Ja mam pocit, ze ono sa to asi meni, podla toho v akej zivotnej faze sa nachadzas. Ak si bez deti, je to jedno.
Ak mas male deti, je fajn mat bungalov a vsetko po ruke. Ak su deti starsie, je dobre ked su zavrete hore v izbach a svoje pubertalne hudobne prejavy su od teba co najdalej. A potom zasa staroba a hned je vyhodnejsi bungalov.
My sme byvali aj v poschodovom, teraz mame bungalov.
Mne viac vyhovuje bungalov. Ale navrhli sme si ho tak, ze mame vpredu dennu cast a v zadnej casti nocnu. Navrhli sme si ho podla seba a svojich poziadaviek.
Záleží od pozemku. Ak máte dosť veľký pozemok tak bungalov je super, nebehaš hore, dole, prádlo, podlahy atď. Keď je pozemok menší tak by som poschodový riešila. V oboch prípadoch nájdeš super projekty, pekne 😊