Chceme kúpiť sporák priateľ chce plynový ja chcem elektrický tak rozmýšľame ze bude kombinovaný aké máte vy co myslite ktoré sú najlepšie?
@ardnaxela1989 este dodam, ze mam 13-rocnu MORU a nevymenila by som ju za ziadny vstavany spotrebic
Ako sa hovorí, záleží od okolností.
Klasická elektrická (sklokeramická) doska je nezmysel, ale nad indukčným už má zmysel uvažovať. Najmä ak máte pasívny alebo skoro pasívny dom - horiaci plyn produkuje splodiny a uberá kyslík, takže to treba viac vetrať, a naviac veľa tepla ide mimo hrncov a tak sa dobre izolovaný dom zbytočne prehrieva. Zase plyn dáva pocit ohňa a (ale len pri hrncoch s tenkým dnom) dá sa asi rýchlejšie regulovať.
Kombinovaná plynovo-indukčná varná doska možno môže byť dobrým kompromisom, ale čo pozerám obrázky, tak skoro všetky majú také tie maličké roštíky nad plynovým horákom, na tom sa podľa mňa nedá rozumne robiť, človek drgne do hrnca a všetko sa mu rozsype.
vrch plyn, spodok-rura-elektricka, plynova rura nemusi piect rovnomerne v case, raz je silnejsi, raz slabsi, pocitit sa to da hlvne pri tej rure, nebudes sa moct spolahnut na cas pecenia...
@ardnaxela1989 My sme mali u rodicov indukciu, u babky klasicky stary elektricky sporak, teraz mame v byte plyn a do domu davame indukciu. Nie som s plynom spokojna, pre mna ma len nevyhody. Jednu jedinu vyhodu v plyne vidim ked chcem robit nieco na woku, ale to si vem vynahradit na vonkajsom grile, cize za mna jednoznacne vyhrava indukcia.
Je to ale individualne, porovnavat moze ten kto varil (nie jedenkrat skusil, ale pravidelne varil) na vsetkych druhoch, potom sa da povedat co vyhovovalo. Tak ako ja hovorim za seba, ze som skusila 3 druhy a najlepsia je pre mna jednoznacne indukcia.
Mala som plynove horaky,mam indukciu a chcem zase plyn.Ruru jedine elektricku.
Indukcia. Uplne naj
My mame teraz plyn, ale uz mame kupenu indukciu do novej kuchyne. Teraz na plyne sice rychlo uvarim, ale cistenie varnej dosky je dost narocne, na tie mriezky sa stale nieco nalepi a potom po nej hrnce klzaju....vzdy ked varim, tak som v strese ci na mna ten hrniec nedrbne... Mojej mame sa stalo, ze piekla na panvici hranolky a panvica sa jej sama smykla dole na zem..nastastie bola na opacnom konci kuchyne v tom case..inak si neviem ani predstavit, ako to mohlo dopadnut...
Dalej, co sa tyka plynu, tak hrnce obharaju, proste niekedy potrebujes silnejsi plyn, niekedy slabsi, a teda obharaju a potom ich cistim len s kovovou dratenkou a trvaaaa to dlho. Je to dost nebezpecne podla mna..jedine, ze si typ, ze po kazdom vareni hodinu drhnes cely sporak a nemas tam nikdy nic pripalene a vzdy ho dokonale drhnes.
Urcite chod do indukcie....budes mat pokoj.
@surama S tým zošmykovaním - to sú také tie tenké mriežky? Lebo my máme hrubé liatinové rošty (podobné ako na tomto: https://www.ngroup.sk/ngroup/eshop/6-1-PLYNOVE-...) a z toho sa nič nezošmykuje. Ale strašne ma iritovalo, že tie rošty na horákoch bližšie k človeku sú "malé", takže hrozí, že väčšie hrnce beztak spadnú (ale už som si na to nejako zvykol) - to je mám dojem problém všetkých vstavaných plynových dosiek, ktoré majú ovládacie prvky vpredu a nie na boku...
@hefo My mame take, ako v tom linku, co si posielal, ale dole nalavo mame ten najvacsi, a dole napravo najmensi, hore su dve take stredne rovnake a ovladanie mame dole. A aj tak sa smykaju hrnce. A to ma plynova doska asi 3 roky a hrnce, co mame, tak mozu mat tiez tak 3-4 roky. U mna je toto najvacsia nevyhoda, ze je to take nepevne a potom sa to tazko cisti.
Ja som varila na všetkých troch, najhoršia je sklo keramika,och🙈
V byte sme mali plyn-neznasam čistenie plynového sporáka!!!-do domu som vybrala indukciu, som MAXIMÁLNE spokojná 👍 varí sa mi výborne a to čistenie 👌
@ardnaxela1989 ja by som sla do elektriky uz len. Rura elektricka a varna doska indukcia. Varila som takmer 2/3 zivota na plyne. Poslednych 10r varim na indukcii. Na plyne u rodicov a svokrovcov a neda sa to porovnat. Plyn je pomaly, horsie regulovatelny, horsie cistitelny. Ja som stale nervozna u rodicov ze to tak dlho trva kym sa zohreje ci uvari. My mame doma indukciu a nemame ani rychlovarnu konvicu ani mikrovlnku. Navyse ten plyn pri detoch je nebezpecny ked chcu pomahat. Na indukcii mame detsku poistku. Casovac klasicky a casovac ktory ti vypne varnu dosku (na kazdu varnu plochu osobitne). Ja to velmi vyuzivam. Ked nieco vyvrie tak len utriem a varim dalej, nemusim vypinat.
@ardnaxela1989 ja mam kombinovany a som spokojna