Indukčná varná doska

25. apr 2022

Ahojte žienky.
Rekonštruujeme dom a ako splnený sen si robím kuchyňu na mieru 🤭
Keďže od malička doteraz som vždy varila len na plynových sporakoch, s partnerom sme sa dohodli (rozumej povedala som si a on súhlasil 😂❤) že si dáme indukčnú varnú dosku.
Ale je ich toľko 🙈 recenzie sú kadejaké a tak ma zaujímajú vaše skúsenosti, čo áno čo nie 🙈
Preferované značky máme Gorenje, Bosch, Samsung.
Mala by obsahovať funkciu powerboost, detskú poistku, časovač, pripojenie 400V. Nemala by byť hlučná 🙈 lebo veľa recenzii čo som čítala tak písali že sú veľmi hlučné niektoré. Čo sa dizajnu týka mala by byť dotyková, skosené hrany a čierna.
Ak viete poradiť, prosím poraďte, napíšte skúsenosť. Ak niektorá značka ponúkne dobré funkcie nebránim sa ani inej značke.
Ďakujem ❤

veronika3110
25. apr 2022

my mame Nikola Tesla Libra… je to so zabudovaným digestorom na doske, vzduch ťahá dole…

wade
25. apr 2022

Indukcia uplne najlepsia. Hlavne údržba je skvelá keďže na ploche priamo nikdy nič neprihori. Ja mám doma Miele a ma jednu super funkciu - senzor teploty jedla pri prazeni. Vie vyvinúť ohromnú teplotu (varím veľa vo woku) ale nikdy tam nič neprihori. Raz som tam nechal palacinku 20 minút a bola krásne do zlata 🙂 Miele s tým prišlo pred 3ma rokmi a ta doska bola ukrutne drahá ale už by to mali mat aj ine značky. Tu funkciu by som vymenil za všetky ostatné 🙂

zuuziiik
25. apr 2022

Ahoj, ja mám Bosch PIF 675FC1E, varím na nej už rok a som naozaj veľmi spokojná. Myslím že spĺňa všetky kritériá, ktoré si písala. Je dotyková, má skosené hrany, čierna, ma powerboost, detská poistka aj časovač tak isto a nie je hlučná. Ale musíš rátať s tým, že počuť ju je 🙂

viki_a_ben
25. apr 2022

Ja mám z Ikea (vyrába pre nich aj Siemens, asi aj Whirlpool), má všetky vymenované funkcie, pre mňa bol dôležitý rozmer (chceli sme veľkú s piatimi "horákmi"), samozrejme aj cena hrala svoju rolu (mne príde cena nad 1000€ absolútne neadekvátna za domáci spotrebič). Má Bridgezone aj Multi-flex zone, ktorú využívam dosť často (najmä na malý hrnček na prevarenie vody do fľašky pre synčeka). Na čo si treba dať pozor?
1) Určite na odporúčané minimálne priemery hrncov, kamarátke nedokáže malú rajnicu detekovať a nespustí indukciu.
2) Na hrnce, a tým nemyslím len určenie na indukciu, ale aj ich kvalitu (naša doska praskla a v servise nám odporučili nepoužívať Delimano, že majú s tým zlú skúsenosť, radšej Tefal, ktoré sme síce mali tiež, ale neboli na indukciu 🤦🏻‍♀️), servis nám dosku vymenil (aj keď to bolo také kadejaké na začiatku). Ikea má aj predĺženú záruku, myslím.
S odstupom času hodnotím rozhodnutie vymeniť plynovú dosku za indukciu veľmi pozitívne, rýchle varenie aj čistenie (najmä ak je aj tvoj muž domáci kuchár a treba po ňom tú dosku upratovať 😂).

veselo_neveselo
25. apr 2022

Pokial vyberies z takych tych overenejsich znaciek, tak sa nemas coho bat, a doska bude fungovat uplne super. Funkcie co chces maju asi vsetky v strednej triede.

oliolijanka
25. apr 2022

Len nezabudnut citat aj co je malym pismom napisane v navode ak vobec, ze aj WHO upozornuje, ze nie je vylucene, ze indukcia je nebezpecna (okrem ineho) pre deti a tehotne zeny a pri vareni treba dodrziavat minimalne 30cm vzdialenost od indukcnej dosky. Tak si to vyskusaj pri sporaku, ako stojis 30cm od sporaka a miesas.

S elektrickou(neindukcnou) doskou taky problem nemas. Plus mozes skladovat pod doskou predmety z vodivych kovov(pribor, hrnce). Tiez nepotrebujes 400W, ani nove hrnce alebo podlozky.

oliolijanka
25. apr 2022

Nechcem sa tu pustat do debaty o (ne-)skodlivosti indukcnej dosky, iba upozornujem, ze je tu tato tema a nazory odbornikov sa lisia.
Nech sa kazdy zariadi podla seba.

tyrkysova_kobyla
25. apr 2022

@oliolijanka preco je nebezpecna?

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aalt
25. apr 2022

@oliolijanka pises bludy, spodok indukcnej dosky je z kovu, takze pod tym mozes kludne mat pribor. Indukcna doska je na inom principe ako pises.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
enoula
25. apr 2022

Indukcia ma ešte velku vyhodu oproti obyc elektrickej a to je teplota "horakov" po dovarení. Obyc elektricka ma ich oveľa horucejsie a to je tiez dost nebezpečné, hlavne pre deti...
No ale ešte k teme, super je ze ma časovač na kazdom tom horaku, ale niektore maju nastavenie, ze ked omylom vypnes celu indukciu, vzapeti zapnes, tak si pamata ktory horak bol zapnuty, na akom stupni, aj casovac ci tam bol. Ale neviem ci sa to da vopred pred kúpou nejak zistit. Nie je to nejaka extra vec, ale prakticka

aalt
25. apr 2022

@oliolijanka mobil vysiela elektromagneticke ziarenie. Fotony. To mozes porovnavat tak s mikrovlnkou. Ano mobilom by si ohrievala vodu velmi dlho. Indukcna doska nic take nerobi. Je to elektromagnet, cize "ziari" magnetickym polom. Ako keby si pod tym hrncom behala silnym magnetom. Ale pekelne rychlo. V principe nieco ako magneticka rezonancia v nemocnici, len asi tak milionkrat slabsia. Nestras tu niecim, comu aleze vobec nerozumies.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaela_koc
25. apr 2022

och niekto sa pytal "aka induckna doska je dobra" a zvrhlo sa to tu 🙂 možeme si povedať o škodllivosti wifi, mikrovlky a pod, ale škoda slov. taká alobalová čiapka je tiež fajn počas dňa. :D a ocot na Chemtrails! 🙂) Každopádne ja mam všetky spotrebiče MORA a max spokojnosť. Davali aj po registrácii záruku + 3 roky (kasická je 2, čiže 5). Ale to je subjektívne. Choď na nepríkad na heureka.sk, pozri čo potrebuješ a čítaj recenzie.

oliolijanka
25. apr 2022

@michaela_koc To je pravda. Hovorit cloveku, ktory detom ohrieva jedlo v mikrovlnke, o skodlivosti indukcie, je blbost.
Mazem vsetko😀

aalt
25. apr 2022

@oliolijanka diskusie sa vedu aj o gulatosti zeme a chemtrails. Holka sa pytala na funkcie indukcnej dosky a Ty zacnes strasit rakovinou deti z elektromagnetickeho ziarenia, ktore s indukciou ani nic nema. A mna budes posielat k mladym technikom... Aj to s pribornikom je iba vymysel. Zo spodu dosky je plech a v nom ventilatory. Hocico pod tym bude rovnako teple ci pribor, alebo tanier. Nic take v prirucke ani nie je. Ani "bezpecna" vzdialenost. Ak tehulka nema opasok s kovovou prackou, tak jej indukcia urcite nic nespravi. A ak ma, tak ho proste ohreje. Ale len ak ho na tu dosku naozaj prilozi.

michaela_koc
25. apr 2022

@oliolijanka maž všetko :D ja som bola tehotná a mala som indukciu 🙂 dieta nesvieti, nebliká, je celkom normál :D

oliolijanka
25. apr 2022

@michaela_koc Nezmazen😛
Niekomu to hadam pomoze.

oliolijanka
25. apr 2022

@aalt Citaj s porozumenim, to uz boli vsetko tvoje domnenky. Citaj este raz moje prve dva prispevky.

michaela_koc
25. apr 2022

@oliolijanka každopadne alobal všetko vyrieši. Hlinikova čiapka na hlavu, obaliť sa celá. Wifi, indukcia a 5g to majú spočítane 🙂

oliolijanka
25. apr 2022

@michaela_koc Nestrapnuj sa😊

michaela_koc
25. apr 2022

@oliolijanka ok, už nebudem 🙂 každopadne aj počas tehotenstva som mala induciu a mam zdravé, super dieťa. odpájam sa od debaty. autorke príspevku som snáď poradila

aalt
25. apr 2022

My mame Electrolux, ale funkcie co pises ma myslim 90% dosiek. Manzelka chcela co najviac "urovni" vykonu, mame 14 a casovac. A spojenie platni, ak by nahodou, to neviem ci uz pouzila. Este si chvali aj "pauzu" na docasne stiahnutie teploty jednym tlacitkom, stlacenim stiahne a tym istym opat nastavi naspat.