Indukcia verzus sklokeramika

dominika1922
13. okt 2022

Ahojte, včera sme boli vyberať spotrebiče a zasekli sme sa na varnej doske. Išli sme tam s tým že indukcia a zrazu muž to zmenil na sklokeramiku. Ja ju mam aj teraz doma a som viacmenej spokojná. Mam len jeden problém a to taky že pri jednom mužovom varení tam ostala pripálenina a nejde dole. A tu sa dostávam k pointe, bola som v tom že toto sa na indukcii stať nemôže ale keďže píšu že detekcia zostatkového tepla tak to ako mi aj predavačka povedala, je to iste ako sklokeramika a tiež sa môže pripáliť. Takže aké to má vlastne výhody okrem rýchleho zovretia vody napríklad? Budem vďačná za radu a pripájam foto čo sme vybrali (sklokeramika mora) a potenciálna indukcia. A ešte by ma zaujímal váš názor na ten rámček okolo dosky. Ďakujem

rusalinka
13. okt 2022

Mala som 7 rokov indukciu... ťažšie sa mi zvykalo po plyne, ale keď som si zvykla, tak to bolo super. Nemala som ani jedno pripálenie, ani jedno vyvretie.
Teraz mám 2,5 roka sklokeramiku a každé jedno varenie ofrflem. Takto to zhrniem, za mňa:
1. indukcia - žiadne pripálenie, keramika - úplne bežne
2. indukcia - žiadne vyvretie, keramika - úplne bežne
3. indukcia - žiadne pripálenie na samotnej doske, keramika - úplne bežne
4. indukcia - ihneď reagovanie na zníženie/zvýšenie teploty, keramika - musím čakať, buď to ide pomaly, alebo strašne rýchlo všetko
5. indukcia - nespomínam si, ako to bolo zo zvyškovým teplom, skôr asi nie, keramika - určite ho má - toto ale ani neviem, či je dobré alebo nie 😀
... a tak no. Mám v pláne vrátiť sa k indukcii 🙂

nelca84
13. okt 2022

@dominika1922 na indukcii varis mnohonasobne rychlejsie, nielen vodu, rozpalis panvicu v priebehu par sekund napr... ja by som indukciu nevymenila za nic, nepotrebujem stat pri sporaku pol dna.

trinity_77
13. okt 2022

@dominika1922 ja som mala sklokeramiku rok a stačilo mi, všetko strašne dlho trvalo, dlho to bolo potom horuce, musela som dávať pozor aby som tam nenechala hrniec, aby sa mi nič hrozné tam nepripalilo a pod.. A o tom čisteni ani nehovorím

zuzanaete
13. okt 2022

Pre mna je indukcia bezudrzbova. Ked mi aj vykypi, tak oen hned pretriem a varim dalej. Ziadne pripaleniny. Co si sa pytala na ten ramik okolo dosky, tak za mna nie. Ti je akurat tak zberac spiny. Odporucam iba hladku dosku, co sa lahko pretrie.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fem
13. okt 2022

predavacka hovori, podl toho, akosa tvarite, ked psychologicky vidi, ze vahate, kned sa prikloni k inej alternative, len aby predala. Chudaci starsi ludia, oni su tak zmateni. Im ide o predaj, odbornost a objektivny nazor velmi necakaj.
Preco chcete ist do horsieho vlastne?
Urcite sa to neda porovnat.

dominika1922
autor
13. okt 2022

@fem ja sama som predavačka takže tomuto rozumiem😀 každopádne do horšieho.. s indukciou nemám vôbec skúsenosti nikdy som ju ani len u niekoho neskúšala použiť. So sklokeramikou už som zohratá aj keď väčšina dlhšie trvá.

dominika1922
autor
13. okt 2022

@rusalinka ešte sa spýtam, neviem ako varíte ryžu alebo cestoviny vy ale ja tak že nechám zovrieť, vypnem q ona už sama na tom zostatkovom teple dôjde. Je to na indukcii teda iný spôsob varenia týchto veci ?

tt247
13. okt 2022

Za mňa jednoznačne indukcia. Mala som aj aj, a teda na indukcii je oproti sklokeramike luxusné varenie.

zuzanaete
13. okt 2022

@dominika1922 Ked vypnes indukciu, tak velmi rychlo vychladne, takze nic by sa nedovarilo. Najdes si nove casy a silu, pri akych budes co varit. Napr. ryzu varim 13 min na 3.

dominika1922
autor
13. okt 2022

@zuzanaete aha a tie stupne, aj to býva v návode vysvetlené? Keď je človek zvyknutý na 4 stupne tak toto je fakt ťažké zvyknúť si na nové 😃

rusalinka
13. okt 2022

@dominika1922 ako píše @zuzanaete, to zostatkové teplo tam nie je. Ale neviem ako teda je teraz, ale ja som mala tuším 9 stupňov a dalo sa to krásne regulovať. A veľmi rýchlo prídeš sama na to, ako si to nastaviť.

aliaray1
13. okt 2022

@dominika1922 okrem toho, ze indukcia je rychlejsia, setris viac el.energiou. Ja umyvam dosku po kazdom vareni sanytolom a plastovou kefou na riad, nasledne vylestim okenou s utierkou. Podstatne je, aby sa nedoskriabala a nepraskla myslim.

zuzanaete
13. okt 2022

@dominika1922 Ako v navode nema byt co vysvetlene. 1 - zohrieva najmenej, 9 - zohrieva najviac. Prinprvych vareniach si odsledujes, kedy co a ako varit. Nie je to ziadna veda.

banalu
13. okt 2022

Varim na indukcii uz nejaky ten piatok, dosku umyvam jarovou vodou nasledne cistou vodou a utriem do sucha. Ziadne kefky, cif ci ine pomocky na drhnutie. Nikdy som nemala pripaleninu taku, ze by nesla dole obycajnou hubkou a jarou 🤷‍♀️ A to mne kazdu chvilu nieco vyvrie, ci zaspinim jedlom dosku 😊
Velke plus je, ze nemame ani rychlovarnu kanvicu, lebo v cajniku na indukcii to zovrie rychlejsie 🤷‍♀️😊
Sklokeramiku by som si nedala ani omylom, dlho to na nej trva, to zostatkove teplo tam zostava ovela dlhsie, toe pripaleniny co nejdu dole len brutal chemiou a pomaly drotenkou 🫣
varila som na vsetkom co sa ponuka a jednoznacna volba je indukcia.

aleskandra
2. okt 2024

Nad inym ako indukciou ani neuvazuj !!! 👌
To sa neda porovnat ani
Staci, ze.sme boli na chate, kde bola sklokeramika a mala som len zbytocne nervy, ako to vsetko neskutocne dlho trva 🤦‍♀️
Plus setrí ti to elekt.energiu 🙂

fido69
2. okt 2024

@dominika1922 @zuzanaete
Rámik varnej dosky má svoje opodstatnenie. Ak hrncom buchneš zvrchu alebo z boku do okraja varnej dosky bez rámika, tak sklo nevydrží. Preto sú tam tie hliníkové lišty. Varná doska bez líšt je vyrobená pre zapustenie do pracovnej dosky. 😉

yoxinka
2. okt 2024

Ako … indukcia nie je žiadna raketová veda, nerozumiem, čo riešiš. Máš tam stupne, odsleduješ si, čo koľko trvá a akom stupni a ako ti to vyhovuje a podľa toho varíš. Načo návody??? Okydze sa, utreš, keď dovaríš, umyješ. Varím na indukcii 15 rokov a pohoda. Svokra mala sklokeramiku, ja som u nich furt nadávala pri varení, ona nechápala, čo pindám. Potom varila u mňa a pochopila. Po mesiaci menila sklokeramiku za indukciu.

fido69
2. okt 2024

@dominika1922 @zuzanaete
Zostatkové teplo existuje aj pri indukcii, len v inej podobe. Je akumulované v dne hrnca, ktoré musí byť kovové alebo sendvičové. Takže ryžu robím úplne rovnako ako aj na sklokeramike. 😉