ahojte, byvam v bytovke prvýkrat 3 mesiace. Lastovičky si začali robiť na všetkých oknách hniezda a cele okna su od hovien. Čo robiť? Hniezdo rozbiť nechcem, a asi ani nemôžem či?
Riesit to so spravcom bytovky teraz uz jedine pockat kym odletia v oktobri/novembri zaplatit firmu ktora namontuje protihroty na fasadu.zhodit ho je trestne a ak ta niekto uvidi mozes vyfasovat 10 000 pokutu.mozes si pomoct aj sama alobalom do rohov alebo sacikmi ale vyzera to jak u kolotocarov. A nie vzdy ich to odradi.Ochranari robia problemy ale je dokazane ze trus moze obsahovat plostice na zaklade tohoto vzneste navrh a rieste to hned ked tie potvory odletia
neviem co s tym teraz, ale do buducna si tam namontuj take podlozky, ktore budu ten trus zachytavat a nebudes to ma na okne. Rozbijat by si nemala, su to velke pomocnicky a je ich stale menej. Aj ked chapem, ze moze to byt svojim sposobom otravne.
Nechcem strašiť, ale my sme rozbíjali hniezda keď lastovičky odleteli (na viacerých poschodiach v paneláku) a v niektorých hniezdach boli ploštice, museli vystriekať celý vchod.
Niekedy stačí nastriekať dezodorant. Bude im smrdieť a odletia preč.
@anonymkaaaaaaa aj u nás si každý rok začnú stavať... zastavíme to už v začiatkoch a zavesím tam farebné papieriky aby ich to odplašilo....
@anonymkaaaaaaa kym nie je postavene, tak sa vraj moze odstranit. Niekedy pochopia a odletia. Nam pred rokmi nepomahalo nicovate nic - sprej, alobal CDcko, maketa dravca, plasenie. Az specialne hroty proti lastovickam, ktore sme nalepili a tie drzia uz 10 rokov. odvtedy sme s lastovickami problem nemali. Ono je sice fakt, ze su uzitocne atd., ale nad mojim oknom, kde spinia, pistia a nechavaju okolo seba svojich parazitov - to teda nie. Tie hroty sme nalepili tam, kde ich vyslovene mat nechceme - nad oknami, inde nie, takze casti stien pod strechou a dokonca jednu celu stranu domu, kde nemame okna, maju volnu. Tam ale ist nechcu.
@66simonka66 to vážne 😲 ja som to už niekde počula no našťastie nemám osobnú skúsenosť aj nám začali teraz lietať a balkón aj ja som nešťastná kôli exkrementom no teraz som sa normálne zľakla
@kvietok2891 ja tiež lastovičky lastovičky, nechajme ich ale keď sa zhadzovali hniezda a videla som to tak som ostala v šoku, od vtedy už lastovičky nechcem ani vidieť. 😁 (Aj keď viem že sú užitočné.) Nech si ale hniezda radšej stávajú inde. Skoro som odpadla keď sme zhodili hniezdo a trochu hniezda spadlo aj do izby a tie malé svine ploštice sa začali rozliezať. 😭😭😭😭
@kvietok2891 a keď prišli vystriekať byt, tak hovoril pán že sa to často stáva, že niekedy sú zamorené celé vchody, my sme to našťastie stihli včas.
No... Nemala by si... Lastovičiek je všeobecne málo. Tvoju situáciu niektorí riešia kompromisne napríklad takto https://bit.ly/3vNPCQX