Generátor ozónu verzus parný čistič

24. jún 2024

Kúpili by ste generátor ozónu, alebo radšej parný čistič?Potrebujem sa zbaviť parazitov, baktérií a nečistôt v dome. Nerada by som špecifikovala dôvod. Kamarátka ma nahovára na ten ozón, ako tým ničí všetky pesticídy na ovocí, vraj to používa na dezinfekciu všetkého a nemusí nič čistiť. Ja som akosi viac naklonená tej pare, ktorá predsa na 100% zničí to, čo potrebujem zničiť, no musím to robiť ručne. Zaujíma ma názor iných. Čo odporúčate vy? Viete poradiť konkrétne značky? Či už jedného, alebo druhého? Ďakujem

maranco
24. jún 2024

* ako tým ničí všetky pesticídy na ovocí *
kamarátka sa nepomýlila? ozón ničí mikroorganizmy, baktérie, vírusy, jednoducho všetko živé a pesticídy sú chemické látky neživé, nemá tam čo ozón "zabiť"

autor
24. jún 2024

@maranco netuším. Ona to kúpila špeciálne na to ovocie a zeleninu. Vraj to dá do vody a zničí to aj pesticídy. Jej malý bol nedávno chorý a dezinfikovala mu tým izbu. Vraj nemusela nič umývať, ani čistiť ručne. Len to zapla v izbe. Nepoznám to zariadenie, tak sa pýtam, aby som nekúpila nejakú blbosť.

viestta
24. jún 2024

@maranco nie, nepomylila sa. To vazne predavaju nejaku chujadu, ktora vraj nici pesticidy v ovoci, a ATB v mase. A vidis, niektori ludia tomu uveria.

maranco
24. jún 2024

V prvom rade ozón je plyn, ak jablko dá do vody tak sa tam ten plyn nedostane aby niečo urobil.
Počas covidu boli rôzny šarlatáni čo predávali generátory ozónov a v skutočnosti nič negenerovali. Alebo mali veľmi slabý výkon na to aby dezinfikovali celú miestnosť.
skús pozrieť https://www.heureka.sk/a/ako-vybrat-generator-o...

viestta
24. jún 2024

Ozon je silne oxidacne cinidlo, pouziva sa (aj) na dezinfekciu. Ale na parazity nezlikviduje, a zial ani spinu neodstrani. Na odstranenie bakterii ti posluzi aj germicidna lampa.
Takze ak cchces odstranit spinu, neostane ti nic ine len umyvat, s parnym cisticom niektore spiny idu dole paradne, ale nie vsetky. A na hmyz treba pouziv vhodny isekticid.

autor
24. jún 2024

Ona má takéto niečo s touto trubičkou. https://www.kaufland.cz/product/396899210/?vid=...

maranco
24. jún 2024

S takým malým výkonom 600mg/h ak chceš dezinfikovať izbu musí bežať pár hodín a po vypnutí ešte hodinu nechodiť do izby kým sa ozón rozpadne. A ten tam má časovač max na 30 minút. Prečítaj si ten článok Ako vybrať generátor ozónu?

autor
24. jún 2024

@maranco prečítala som a zdá sa to byť celkom fajn. Čo myslíš?

autor
24. jún 2024

@viestta a čo myslíš o tom, čo pridal @maranco? Zdá sa to byť v poriadku. To väčšie, nie?

viestta
24. jún 2024

Ja by som ziaden generator ozonu nekupovala. Jednak ti to nezjednodusi upratovanie, spina tam ostane lezat, nech by si pouzila akykolvek silny generator ozonu, jednak s tymi "parazitmi" to nespravi nic. Jedine, co by mohlo zlikvidovat su nejake bakterie a virusy. Ale ozon ti zoxiduje vsetky materialy, s ktorymi pride do styku. Skody sa prejavia neskor. Ak toho ozon nevygeneruje dostatocne mnozstvo neposkodi ani materialy ale ani nic nezlikviduje. Kedze ozon vo vysokych koncentraciach je jedovaty, pochybujem, ze mozu predavat take generatory, ktore by dosiahli ucinnu ale zaroven jedovatu koncentraciu ozonu.
Pekne kup vedro, handru, saponaty a poumyvaj vsetko co je spinave, mozes si pomoct parnym cisticom aby to slo rychlajsie a zaroven aj ciastocne vydenzifukujes tie povrch, na ktore pouzijes paru. A proti chrobaci pouzi prislusny postrek. Ked bude cisto, bude aj po bakteriach aj po chrobaci.