Esenciálne oleje na rozvoňanie domácnosti

27. sep 2024

Ahojte, poraďte prosím nejaké fakt dobré esenciálne oleje, ktoré rozvoňajú domácnosť. Doterru prosím nie, to mi príde fakt veľa peňazí.. ďakujem 🙂

babushkaem
27. sep 2024

ja kupujem v DMke

autor
27. sep 2024

@babushkaem Tie dmkovské? a dávate do difuzera či do tych lampičiek na sviečku ?

babushkaem
27. sep 2024

aj aj, sviecku uz nepouzivam, iba difuzer, ale pred par rokmi som aj do tych lampiciek davala.. pisu na nich ze su naturalne, tak hadam.. :D

katka700
27. sep 2024

Ak máš rada citrusy, pomarančový, mandarinkovy, citrónový. Ale nečakaj ekrazit typu parfém do prania/aviváž. Chvíľu to vonia krásne ale po hodine už skoro nič necítiť.
Ak máš rada vôňu "lesa" kosodrevinovy alebo jedľovy.
Aj levanduľa a klinčekovy väčšine ľudí voňajú pekne.
Väčšina esenciálnych olejov má silnú rastlinnú alebo medicinsku vôňu čo nie každému vyhovuje.
Ak máš doma domáce zvieratá alebo deti mladšie ako 2 roky, musíš vygooglit ci im olej ktorý plánuješ kúpiť nemôže uškodiť.

refly
27. sep 2024

Ak to chcete pouzivat, tak lampa na sviecku je lepsia. Olej pri dlhodobom posobeni rozoziera konkretne druhy plastu, takze Vam to difuzer po case znici. Toto sa stalo mne a ked som patrala preco sa mi rozdrolila priehradka, kde sa to malo kvapkat, tak som zistila ze je to jednoducho zakladna chemia a olej degraduje plast (mozte si aj precitat akukolvek diskusiu, kde sa zeny stazuju ze im olej do prania poleptal pracku. Ten isty princip)
A ak mate nahodou zvieratko, tak vela tychto olejov je pre zvierata toxicka. Aj ked su prirodne a neviem ake. Jednoducho rozne substancie su pre rozne druhy jedovate (macku alebo psa viete zabit aj cesnakom alebo cibulou, ak toho zozeru dostatok). Takze lampa je este ok, ale nemoze sa to rozprskavat do luftu difuzerom, lebo im to popada na srst, pooblizuju sa a moze im to ublizit. Vzdy si spomeniem na jednu story, ako zena okupala v esencialnom oleji 2 macky a obidve zdochli, takze fakt velky pozor.

lindusss2016
27. sep 2024

@refly toto neviem, odkial mas take infosky a storky. Ja som aromaterapeutka, difuzery mam tri, ktore pouzivam denne uz roky, nikde mi nic nevyzralo 🙈 a macku sice nekupem, ale mam psa epileptika, ktoreho kupem len v levandulovom oleji a pomaha mu to aj na kozu a srst, aj na nervovu sustavu mu to robi dobre. Olejmi liecim seba, svoje deti a desiatky svojich klientov. Samozrejme treba pouzivat 100% esencialne oleje ziskane parnou destilaciou, nie len nieco, co ma na flaske napisane, ze sa jedna o prirodny produkt

Autorka: nie, v DM naozaj oleje nekupuj. Daju sa vsak zohnat aj kvalitne oleje za ceny lepsie ako ma doterra 😉

lindusss2016
27. sep 2024

Este dodam, ze tie lampicky so svieckou nie su vhodne, vacsinou je nadobka na vodu prilis mala, voda sa v nej zohreje na vysoku teplotu a tym padom prehrieva aj esencialny olej, ktory potom straca svoj ucinok.

refly
28. sep 2024

@lindusss2016 Neviem čo mám na to povedať... difúzer sa mi rozpadol, je tu tisíc tém s tými prekliatymi olejmi ako to leptá plasty. Alebo si jednoducho stačí vygoogliť ze oleje rozkladajú produkty z ropy. Plastov je veľa druhov, niektorým to ublíži, niektorým nie. Obyčajná, základná chémia.
Rovnako ako aj stou toxicitou pre zvieratá... Jedno rýchle vyhľadanie Vám úkáže sto výsledkov že veľa olejov je pre zvieratá nebezpečných. Tiež si nie som zrovna istá, či pes - zviera s extrémne citlivým čuchom, ocení niečo tak silne zapáchajúce ako esenciálny olej...
A s mojím názorom na nieto pseudo liečby Vás nebudem zaťažovať vôbec.

lindusss2016
28. sep 2024

@refly zvierata sa bezne liecia prirodnymi produktmi, len staci vediet, ktory olej je pre nich vhodny a ktory nie. Ale to iste plati pre ludi predsa. Esencialne oleje sa pred aplikaciou na kozu riedia!!! U deti a zvierat je to riedenie este jemnejsie, opat prizvukujem, ze treba to vediet. Isteze esencialne oleje nepatria do ruk laikom a treba sa vzdy poradit s aromaterapeutom. Samozrejme, ze existuju aj nekvalitne difuzery a aj nekvalitne oleje. Ale pri spravnom pouzivani kvalitnych vyrobkov sa nic nerozpadne. Bylinami sa ludstvo lieci uz tisice rokov, nazvat to pseudo liecbou, je celkom trufale 🤷

refly
28. sep 2024

@lindusss2016 Vy ste sa ma pýtali odkiaľ mám zdroj, ja sa Vás môžem opýtať to isté. Ani jedna štúdia nepotvrdila účinnosť aromaterapie a FDA (ústav kontrolu liekov) to nerozoznáva ako liečbu na nič. Nie je to o nič účinnejšie ako placebo a potvrdili to všetky výskumy a štúdia.
Áno, ľudstvo sa takto lieči tisíce rokov... čo mali robiť, keď nič iné nemali? A topiaci sa aj slamky chytá. Už som to na tejto stránke písala asi sto krát, ale pred modernou medicínou mali deti 60% úmrtnosť. To je na margo efektivity prírodnej medicíny. Neurazí, ale.....

A neuveriteľné že to píšem v tej istej diskusii tretí krát, ale... To leptanie nemá nič spoločné s kvalitou. Je to chémia. Niektoré substancie fungujú ako rozpúšťadlá. Voda rozpustí soľ, sliny rozpustia škroby, olej rozpúšťa petrochemikálie.
Tiež je veľmi trúfalé tvrdiť že levanduľový smrad pomáha na nervovú sústavu psa. Akým spôsobom sa to prejavuje? Ako môžete vedieť že sa psovi polepšila nervová sústava? Vám to ten pes povie? Alebo veterinár padol na riť že ešte nevidel takú nádhernú nervovú sústavu u psa?
A radiť sa s "aromaterapeutom" je asi posledná vec, čo v živote potrebujem. Samozrejme že mi voľačo poradí, keď od toho závisí jeho príjem. Ľudia predajú aj vzduch vo fľaši, keď sa nájde trulo, čo to kúpi.

Ako pozrite sa... nestojím sa o hádanie o vašej "medicíne". Pani sa pýtala či je lepšie A alebo B. Ja som jej povedala aby si dávala majzla, aby si neotrávila zviera, ak nejaké má, lebo veľa olejov je pre zver škodlivá. Toto je dokázateľný a ľahko dohľadateľný fakt, nie osobný názor (narozdiel od účinnosti aromaterapie, lol) a úprimne nechápem načo máte potrebu robiť diablovho advokáta. Veterinári neodporúčajú používanie olejov na zvieratá. Ak má zviera zdravotný problém, je najlepšie ísť vererinárovi a nie... páliť sviečky a podobné kraviny. Veľa ľudí to bude aj tak skúšať, ale priznajme si na rovinu... je to kvôli tomu že vet je drahý a ľudom viac -voní- idea kúpiť olej v drogérii ale za 3€ a mať vyriešené.
Ak vy tomu veríte a robí Vám to radosť a ešte aj vytiahnete mincu od pár slaboduchých... no, užívajte. Ale nie je úplne super odporúčať ako liečbu a čo i len naznačovať že sa to vyrovná klasickej medicíne, lebo nikdy neviete ktorý idiot sa bude na to spoliehať, odďalovať skutočnú liečbu, alebo nechcene ublíži zvieraťu.

beata_k
28. sep 2024

@lindusss2016 A aka znacka je teda dobra? Na prevovanie bytu. Kvspkam to na tu keramicku vec, ale dost slabe mi to pride.