Mam takú otázku dal som si vymenit v byte hlinikove kable za medene,budeme používať elektricky sporak a vzhľadom na to ze sporak bude inde ako bol povodne tak elektrikár mi povedal ze nemusí mať sporak osobitne ten veľký starý istič co sa používal predtým ale stačí keď bude mať istič v rozvodni.
Ale ako som pozeral kabel od sporáka není priamo natiahnutý do rozvodovej skrini ale len do šachty co je za zachodom kde je tiež natiahnutý kabel na led pas ,zásuvky a pod.
Ze to potom bude zapájať cez takzvanú acedurku.
Ja niesom žiadny elektrikár len mam obavy ci je to správne,či náhodou kabel na sporak by nemal byt priamo napojený do rozvojovej skrine
@srdiecko117 elektricky sporak zvycajne je na 380(400)V, musi mat vlastne istenie a prudovy chranic a samozrejme vlastny spravne dimenzovany privod od rozvadzaca.
Ak je to elektricky sporak, ktory je na 220V, musi byt tiez na vlastnom okruhu s chranicom. Ak je to plynovy sporak s iba elektrickou trubou na 220V, moze byt pripojeny do zasuvky na spravne dimenzovanu a prudovym chranicom istenu vetvu, zvycajne zdielanu so zasuvkami nad kuchynskou linkou.
Spravne dimenzovanie znamena aspon 2.5mm2 vodice istene 16A isticom aspon, pokial nie je uvedena vyssia poziadavka.
@egonsk to znamená ze kabel od el.sporaku musí ísť priamo do rozvodovej skrine ak dobre rozumiem
@srdiecko117 Elektrický sporák je vo všeobecnosti zariadenie s najväčším odberom elektrickej energie v domácnosti. Bežné rozvody majú 16A istič na každý okruh. K tomu je prispôsobený aj prierez vodiča, pričom sa počíta súčet prúdového odberu všetkých spotrebičov, ktoré sú v danom okruhu zapojené. Inak by ti ten istič vyhadzovalo. Ak má sporák aj elektrickú rúru, tak hravo prekročí aj 20A odber. Preto sa musí zvlášť k nemu nadimenzovať kábel priamo do rozvádzača a dať tam správne istenie. Ak máš sporák s indukčnými platňami, tak zvyčajne vyžaduje 400V trojfázové napájanie. Asi nemáš takýto rozvod doma a tak aj v tomto prípade sa musí urobiť zvlášť prívod a inštalovať špeciálny trojpólový istič. Ak máš teda elektrický sporák aj s elektrickou rúrou a aspoň troma platničkami, tak áno, zvyčajne by si mal mať natiahnutý extra kábel z rozvádzača. Neviem ako je to teraz v norme, či sa vyžaduje aj zvlášť vypínač, alebo nie, kedysi bol povinný aj ten vypínač. Samozrejme, ak máš iba nejakú dvojplatničku, tak tá môže byť pripojená aj do klasického 16A rozvodu. Teda ak sa bavíme o plnohodnotnom elektrickom sporáku, prípadne aj s elektrickou rúrou, tak tvoj "elektrikár" odflákol svoju robotu. Inak mal by si si zariadiť pre istotu aj revíziu, lebo ak náhodou spôsobíš požiar a obhliadač zistí, že to spôsobila elektroinštalácia a nebudeš mať revíziu, tak ti poisťovňa môže krátiť plnenie.
Z toho co som pochopil ja, tak: Kabel od sporaku moze/nemusi ist "priamo" do rozvadzaca, ale musi byt moznost ho samostatne vypnut. Cize jeho vynutim zapnutim, nesmies vypinat zapinat aj iny spotrebic. Dalej mi bolo povedane, ze vacsina revizakov chce aj vypinac pri spotrebici z dovodu okamziteho nudzoveho vypnutia pri poziari a podobne, akoze nemusis v rychlosti vediet ktory okruh v rozvadzaci vypina sporak a nie vzdy je rozumne vypnut hlavny. Tazke ja mam aj ten, aj ked "schovany" v kuchynskej skrinke.
Takze ten privod by takto nemal ist do "krabicky", v ktorej je rozvod na rozne dalsie spotrebice/zasuvky. V tej "acedurke" moze byt preruseny nejakou svorkovnicou, len by na ten isty okruh (istic) uz nemal ist aj dalsi spotrebic.
Najlepsie sa opytat revizaka, co ti bude robit reviznu spravu. Ide to na jeho triko.
Mne inac v dome spravili v kuchyni samostatny istic skoro na kazdu zasuvku ... to som tiez nechapal ... vsetky vstavane spotrebice maju kazdy svoj samostatny istic, plus zasuvky na kuchynskej linke. Cize 8! isticov iba kuchyna. A pri kuchyni mam komoru, tam je zasuvka opat zvlast istic.
@aalt Ak máš dostatočne nadimenzované rozvody tak áno. V takom prípade nepotrebuješ zvlášť prívod. Ale pochybujem, že má niekto doma bežne okruhy 25A a viac a nemá na nich žiadne iné spotrebiče. Preto sa zvyčajne dáva extra kábel. Ak niekto mal doma sústruh a teraz na ten okruh zapojí sporák, tak budiž 😀
@aalt asi mal kopec kablu a isticov, ktorych sa chcel elektrikar zbavit 😉 .... standartne sa dava istic zvlast na svetelny okruh, zasuvky nad linkou (pocita sa aj pripojenie chladnicky a mikrovlnky a umyvacky), sporak. Pripadne niekto da MW s umyvackou na jeden okruh, aby ked zenska nahodou zapne varnu konvicu a gril, tak nemrsklo isticom... Dolezite je skor dat zvlast prudovy chranic na obvod sporaku a potom zvysok.
@mojemenonikto na 2.5mm 5 zilovom kabli pre 3fazove 400V rozvod prenesies 12kW
@egonsk Ale veď hovorím, keď má dostatočne nadimenzované rozvody, nech sa páči. Týka sa to nielen káblov, ale aj istenia a tiež vonkajšieho prívodu. Takto to však "by default" nemá urobené skoro nikto. 😉
@egonsk asi ... ale naopak ten prudovy chranic mam iba jeden, takze ak vypne ten, tak sa vypne vsetko co cez neho ide - bojim sa, ze vacsina domu. Aj som chvilu riesil, ze si to dam prerobit, a dam viacej prudovych chranicov a kvoli miestu v rozvadzaci niektore okruhy spojim na jeden istic, ale uz ma to preslo a kym nepotrebujem tak to necham tak.
@aalt 🙂 tiez odkladam upravu skrinky uz asi 4 roky... Na kupelnu by mal byt chranic a na kuchynu tiez. Po novom i na cely dom, ale ludia co to maju takto maxialne poprechranovane, tak si obcas uziju zabavy pri cinskych nabijackach a niektorych spotrebicoch, ktore ich precvicia obcas...
@aalt prikladám nejaké fotky aby bolo presnejsie vidieť o com hovorím, ten oranzovy kabel pôjde od sporaku do tej svorkovnice(acedurky) a od svorkovnice do rozvodnovej skrine pôjde ten čierno zelený kabel ,bude na to samostatný istič a nič ine na naň nebude napojený, len mam obavy ci to takto je v poriadku
@srdiecko117 No zalezi od revizaka 😉 Ale myslim ze moze. Nevadi ze je prerusene, to je hadam vzdy. Ja som pre istotu dal este na tu stenu vypinac. Ja to mam na 3 fazy, tu vyzera, ze je iba jedna. Ten cierny kabel predpokladam, ze ma este aj ciernu "zilu", nie len tu modru a zltozelenu.
@aalt áno tu je jedna fáza,a 3 žilový je kabel .takže malo by to byt v poriadku chvalabohu ,to ste ma potesili🙂
@srdiecko117
Musi sa dat vypnut - da sa isticom v rozvadzaci
Nema byt na tom okruhu nic ine - pises, ze nie je.
Prerusene moze byt, len "rozoberatelny" spoj (ta acedurka) musi byt pristupna, co je. Aj keby tam nebola svorkovnica, ale napr. wagosvorky.
Ale hlavne slovo ma servisak 😉 ja som sice elektrikarske skusky mal, ale nerobim s tym, som itckar, takze tak ...
to sa akoze v stupacke s vodovodom a odpadom budu spajat elektricke kable? To revizakovi nadvihne riadne obocie 😁😁😁 ... snad tam bude miesto na osadenie vodotesnej krabice. Inak ak dobre vidim, tak hlavny rozvod tam je uz vymeneny za plastovy? To sa niekto paradne nabalil.... kratka zivotnost, samy problem.
@egonsk To s tou sachtou to napadlo aj mna, ale nechce sa mi hladat ake su na to normy. Viem ze su vzdialenosti pre umyvadla, vane a podobne, sachta neviem. Ale "vodotesna" krabicka urcite, pri vytopeni je sachta vacsinou prva kade steka voda. Inac v starej sachte sme mali nejake krabicky aj my. Uz nepamatam, co bolo cez ne zapojene. Pri prerabke som do sachty uz nedaval ziadnu elektriku.
Mne pred cca 3 rokmi elektrikar hovoril, ze elektricky sporak sa musi dat samostatne vypnut. Nesmie byt za tym poslednym vypinacom sucasne zapojeny s inymi spotrebicmi. Ze je to potrebne na revizne merania. Cize musi mat samostatny vypinac, alebo samostatny istic. Ja mam nakoniec oboje. Cize je na samostatnom elektrickom okruhu so samostatnym isticom a kabel od sporaka konci na stene na vypinaci. Mam ho sice v kuchynskej skrinke, ale aj tak som nechcel ten "klasicky" skaredy a chvilu mi trvalo najst nejaky normalny.