Elektrický bojler na ohrev vody

17. jún 2024

Ahojte, je tu niekto,kto má doma el.bojler na ohrev vody? Zaujímalo by ma, či ho máte zapnutý nonstop a ak nie, aký režim zapínania/vypínania používate. Presťahovali sme sa a je tu veľmi starý bojler. Keď pozerám spotrebu elektriny,je dosť vysoká. Myslíte že je to tým,že bojler je starý? Alebo tým, že je nonstop zapnutý? Ďakujem

madeincssr
17. jún 2024

Elektricky bojler je vseobecne velky spotrebic el. energie. Ma termostat (starsie typy napr. otocne koliesko), kde si nastavujes aku najhorucejsiu vodu (ked pustis iba teplu) potrebujes. Termostat spina el. vyhrevne teleso tak, aby voda v bojleri mala pozadovanu teplotu. Bojler ma slusnu tepelnu izolaciu a ked vodu neminas, nemal by spinat casto (niektore maju kontrolku, ked je vyhrevne teleso zapnute). Ja si to nastavujem len na cca 40-45°C (na kolieskach kdesi okolo prvej bodky, este menej ako je znacka "E" (Economy)) , aby teplotny spad voci okolitej teplote bol co najmensi a bojler casto nedohrieval. Ale ked je vas v domacnosti viac, bojler mate mensi a viaceri po sebe sa budete sprchovat, moze vam tepla voda dojst (posledni budu musiet pockat). Treba si to odsledovat. Bojler by som celkom vypinal (stiahnul kolieskom uplne), iba keby doma nik nebol 2-3 tyzdne.

martinmmartin
17. jún 2024

Suhlasim s recnikom nadomnou , este pridam ze technika elektrickych boilerov sa za poslednych 85 rokov vobec nezmenila. Je to spirala ktora ohrieva vodu podla toho aka teplota je nastavena. Cize stary a novy bojler nemusi byt vobec tema.
Jediny a zasadny rozdiel je v izolacii - ako lahko sa dokaze teplo z vody co stoji v bojleri dostat do kontaktu s okolim a vychladnut.
Cize ty si mozes vysledovat aku spotrebu mate za tyzden , potom omotat bojler starsou dekou a porovnat.

egonsk
17. jún 2024

kup si merac spotreby a aspon tyzden meraj, ptom vyhodnot, ci je to vela, alebo malo. Ja mam 80L bojler, ma to 1.2kW spirali, takze dost pomaly zogrieva, ale celkom mi to staci. Nechal som na nom prednadstavenu teplotu or vyrobcu, ktora je myslim 65'c, aby som nemal problemy legionelou. Niektore elektronicky riadene maju automaticke nicenie bakterie raz tyzdenne vthriatim na vysoku teplotu, potom mozu bezat na 40-45'c ako pise madeincssr v prvom prispevku, ale ak taky nemas, je to hazard so zdravym, preto to urcite neriskuj.
Od 80L bojlera s 65'c vodou po zriedeni mas raz tolko vody, cize postaci aj na 3 clenov sprchnutie... Ekonomicky najvyhodnejsie je mat plynovy kotol 24kw s vnutornym zasobnikom 60L napriklad a ten ti stihne dohtievat aj teplu vodu ktora sa vo velkom bude minat, takze nepocitis problem ani pri velkom minani. Takztiez spotreba plynu na dohriatie za den je mensia a cenovo je to fakt odost vyhodnejsie.
Zial takych kotlov je uz ako safranu....

vev82
17. jún 2024

Ja mam starsi bojler a mam ho zapnuty cca od 10:00 do 19:00 a potom vypinam. Rok fungujem takto a za elektriku som mala dokonca preplatok

bibina32
17. jún 2024

My máme el. bojler pustený od jari do jesene stále. V zime, keď začneme kúriť drevom, tak to manžel prepne a vodu nám ohrieva kotol.

jarka_black
25. jún 2024

Treba bojler aj rúrky zatepliť. TÚV udržiavať na 55°C + raz za týždeň na 70°C. Šetriť vodou.

madeincssr
25. jún 2024

@jarka_black len sa pytam (nevyryvam): 55°C je nejako spocitatelne (exaktne dokazatelne) optimum, kompromis medzi "slabsim zohrievanim" (mensimi stratami cez izolaciu do okolia z dovodu mensieho teplotneho rozdielu) a optimalnym riedenim studenou na bezne domace pouzitia TUV? Tam mali klasicke bojlery (s otocnym kolieskom termostatu) znacku "E"?

egonsk
25. jún 2024

@madeincssr 55'C je podla starej normy prijatelna teplota na vstupe do bytovky... z toho to bolo zauzivane. A ano, vzniklo to ako prienik medzi stratami a nakladmi. Vyzaduje to vsak pohybujucu sa vodu koli legionele a aj v tyzdennom rozpeti ist nad 62'c

simsalabim
25. jún 2024

@madeincssr ja som davnejsie citala rozhovor s nejakym odbornikom a tiez odporucal to, co pise
@jarka_black . Kvoli dezinfekcii, hlavne kvoli legionelle, je dobre nemat teplotu iba 45 stupnov a naozaj raz za tyzden vodu dobre zahriat. Netusim, kde som to citala, ale clanok bol tak presvedcivy, vymenoval tolko zdravotnych rizik zo slabo zohriatej vody, ze som hned prestavila nastavenia kotla.

jarka_black
25. jún 2024

@madeincssr Len kvôli tomu, že človek potrebuje aj dosť teplú vodu. Či 50 alebo 55, je to jedno. Taktiež závisí od objemu bojlera - čím menší, tým teplejšiu vodu treba držať.
Nulové straty by mal bojler vtedy, ak by bola voda s teplotou okolitého vzduchu.

egonsk
25. jún 2024

@simsalabim ja som kedysi skusil znizit teplotu na 50'c a o nejaky tyzden mi tiekla taka vajcovka z vodovodu, ze by mi aj kupele ju zavideli (smrad). Hned som to nastavil na max co kotol zvladol a na druhy den bolo vsetko OK. Zial teraz mam uz el.bojler, ale odvtedy mam nastavene tiez 65'C na el.bojleri a je klud.

jarka_black
25. jún 2024

Dozateplenie bojlera sa dá vypočítať a navrhnúť hrúbku tepelnej izolácie.

simsalabim
25. jún 2024

@egonsk no my sme nastastie mali vodu OK aj pri nizkej teplote.