Elektrická varná doska

14. jún 2022

Dobrý deň veľmi sa do týchto veci nevyznám, dnes som čítala ze plyn pojde hore o 150 percent, oplatí sa za týchto okolností kúpiť elektrickú varnú dosku? Nebudeme potom zasa veľa platiť elektrinu?
Ďakujem za odpovede

vikusjk
14. jún 2022

Elektricka sa podla mna neoplati ani dnes. Oplati sa indukcna.

autor
14. jún 2022

@vikusjk možno sa zasmejete ale aký je medzi tým rozdiel ?

zuzanaete
14. jún 2022

Elektricka zohrieva celu danu plochu, aj ked je tam polozeny mensi hrniec. Indukcia zohrieva iba plochu presne pod hrcom. Vyhody - neplytva sa energia na nevyuzivanu cast a bezproblemova udrzba. Pri indukcii nie je horuce okolie hrnca, takze ked aj nieco vykypi, tak sa to nezacne hned pripalovat a staci jednoducho pretriet.

aalt
14. jún 2022

@zuzanaete nie tak celkom ... elektricka ohrieva platnu pod hrncom a ta platna nasledne ohrieva hrniec. Indukcia ohrieva priamo hrniec.

pukina
14. jún 2022

@vikusjk az taky mega rozdiel v cene za spotrebovanu elektrinu tam nebude, to by na tom musela varit cele dni a noci nonstop. Za mna sa indukcna oplati len ak zariadujes novy byt/dom kompletne, nie ak chces vymienat elektriku za plyn. V takom pripade musis pri indukcii kupovat aj nove hrnce. Ja mam sklokeramicku dosku, varim kazdy den a platime za elektrinu celkovo asi 25€ mesacne a to mame pustenych mimo toho xy inych spotrebicov

cubo2
14. jún 2022

Indukčná je určite najlepšia, ale kvôli šetreniu na plyne je to úplne zbytočné, veď varenie na plyne má malú spotrebu, tí čo kúria plynom v starých nezateplených domoch budú mať problém

cubo2
14. jún 2022

@aalt áno tak je to. Indukčná indukuje elektrický prúd v dne hrnca, ktoré sa tým zahrieva.

vikusjk
15. jún 2022

Nasla som v rychlosti jeden clanok, ktory pekne popisuje rozdiely, nech sa paci:
https://www.alza.sk/rozdiel-medzi-sklokeramicko...

vikusjk
15. jún 2022

@pukina ja som si pri vymene linky v byte vymenila plyn za indukciu, podla mna to ma zmysel v hocijakom stadiu, preco len novy byt/dom... Co sa spotreby tyka, nemerala som to, ale je o tom mnozstvo clankov a asi nebudu vsetky vymyslene. Hrnce potrebujes nove len vtedy, ak pouzivas take lacne hlinikove riady, na ktore nechyti magnet. Inak ja co som mala sadu takych poctivych smaltovanych hrncov, tu pouzivam v pohode aj na indukciu. Panvice som mala take za 2€ z ikei, tie som vyhodila a jedine tie som si kupovala take, co su vhodne aj na indukciu. Staci zobrat magnet a vyskusat na hrncoch doma, ci chyti. Ak chyti, hrniec pojde aj na indukcii. Nie je to az take strasne 😉