Ekologické tablety a leštidlo do umývačky riadu - skúsenosti

lenkakravcova
18. mar 2021

Ahojte,
pozerám po onternete ekologické prípravky do umývačky, tablety a leštidlá. Recenzii som našla celkom málo. Nemáte skúsenosti s nejakými značkami týchto prípravkov? Ktoré sa určite neoplatí kupovať (neumývajú) alebo s čím ste naopak spokojné?
Frosch Bio tablety do umývačky
CIF All in 1 Lemon 70 % Naturally
Ecover All in One tablety

jankapepe
19. mar 2021

@lenkakravcova ja len dúfam že si tie eko prostriedky nedáš zabaliť a doviezť kuriérom cez pol republiky, tak isto dúfam že nebudú mať plastový jednorazový obal a vyrobené nebudú na druhom konci sveta .....
Lebo potom akékoľvek eko označenie nie je na mieste.
PS: porovnaj si zloženie eko a neeko výrobkov, vo väčšine prípadov je aj tak rovnaké.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
autor
19. mar 2021

@jankapepe
Neviem lietať, takže ano, dam si to doniest na pobocku.
Vsetko je vyrobene na druhom konci sveta - aj tie eko aj tie neeko. Tie eko aspon nezabijaju ryby (neobsahuju fosfaty). Cize nie, zlozenie rovnake nemaju.

katren
19. mar 2021

@lenkakravcova ja mam z DM Cif tablety....

ukulela
19. mar 2021

@jankapepe no minomalne ušetrí a menej znecisti odpadovu vodu. Každý malý krok sa ráta. A áno, dnes si aj ja davam nosiť veci kuriérom. Čo už, minimalizujem kontakty.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
autor
19. mar 2021

@katren A umývajú dobre?
Tieto myslíš?
https://www.mojadm.sk/cif-tablety-do-umyvacky-r...
Pozerám práve, že tieto jedny sú z tých čo majú ecolabel asi najhoršie zložením (majú tie fosfáty ☹ )
5-15 %: bieliace činidlá na báze kyslíku, < 5 %: polykarboxyláty, neiónové povrchovo aktívne látky, fosfonáty, enzýmy, parfum

Iné si neskúšala?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
autor
19. mar 2021

@jankapepe Nechápem, čo sa dnes deje s tými komentármi. :/ Pridávam to tu ešte raz, dúfam, že sa to konečne celé odošle 🙂

K zloženiu:
1. Frosch EKO
5 – <15 % bielidlá na báze kyslíka, < 5 % neiónové povrchovo aktívne látky, < 5 % polykarboxyláty, < 5 % enzýmy, parfumy
https://www.alza.sk/maxi/frosch-eko-all-in-1-ci...

2. ECOVER all in 1
30 % citrát sodný, 5 – 15 % bieliaca látka na báze kyslíka, peroxouhličtan sodný, kremičitan sodný, uhličitan sodný, < 5 % neiónové tenzidy, polypeptidy, bieliaci aktivátor, enzýmy, parfum (vôňa citrón; obsah: Limonén), glukozidy, sorbitol , glycerín.
https://www.alza.sk/maxi/ecover-all-in-one-65-k...

Porovnanie s
1. neekologický Finish All in 1:
Menej ako 30% fosfáty, 5-15% uhličitan disodný (kyslíkové bieliace činidlo), viac ako 5% polykarboxyláty, neiónové povrchovo aktívne látky, enzýmy (subtilizín, amyláza), parfum (limonén). Nebezpečné látky: Uhličitan sodný, uhličitan disodný, zmes s peroxidom vodíka (2 : 3).
https://www.alza.sk/maxi/finish-all-in1-max-120...

Myslím, že to zloženie je dosť iné, hlavne oproti tomu Frosch-u 🙂

nana123
19. mar 2021

@lenkakravcova v Lidl predávajú pod nadpisom Eco. Ale netuším či fakt je to Eco ...

nana123
19. mar 2021

@lenkakravcova ešte lestidlo si vyrábam sama. Ocot + kyselina citrónová

evaachesa
19. mar 2021

@jankapepe teda tiež dúfam že aspoň sadne do svojho auta a prejde sa cez pol republiky sama po tie tablety 🤔🙈 pobavilo 😂

evaachesa
19. mar 2021

@nana123 aký pomer dávaš a aký ocot? Ďakujem 🙂

lenkakravcova
autor
20. mar 2021

@nana123 Ďakujem. Tam mi ani nenapadlo niečo také hľadať. 🙂 síce obsahujú tie fosfaty, ale aspoň ten zvyšok zloženia oproti klasickým je lepší. Pozriem sa na ne pri najbližšom nákupe.

nana123
20. mar 2021

@evaachesa nikde som nenašla presný pomer, tak vznikol podľa oka 😁. 2 dcl octu obyčajného plus jeden balík kyseliny citrónovej to je tuším 20g, na foto, jedno ktorá. Som kupovala drahé eko a toto taký istý efekt a ešte máme tvrdú vodu

nana123
20. mar 2021

@lenkakravcova teraz ich mali, majú ich len pri nejakom akciovom týždni, 2.99 e

lenkakravcova
autor
20. mar 2021

@nana123 Ďakujem. 🙂 Vyskúšam aj to leštidlo.

pampusiaci
14. feb 2022

@lenkakravcova Ahoj,mám prvú umývačku riadu a hľadám tiež tablety, ktoré obsahujú čím menej škodlivín. Môžeš mi, prosím, poradiť, ktoré tablety sa Ti osvedčili? Zaujíma ma napríklad Frosch a Ecover, vieš mi poradiť,či obe neobsahujú fosfaty, ropu a chlór? Nevyznám sa až tak v chémii,aby som to vedela úplne rozlúštiť zo zloženia.
Vďaka.

lenkakravcova
autor
14. feb 2022

@pampusiaci Vieš čo my sme nakoniec skončili pri Lidlových tabletách. Obsahujú len fosfáty, ale i tie celkom v malom množstve. Sú inak aj cenovo dostupné, a aj dobre umývajú. Niektoré obsahujú taký jemný piesoček (neviem ako to umyje sklenené vysoké tenké poháre, nám to však zatiaľ nič porcelánové a ani hrubé sklenené poháre nedoškiabalo, takže som spokojná). Oproti ním tie klasické ako Jar alebo Finish sú riadna chemikália.