Eko čistiace prostriedky

evica17
16. jan 2022

Ahojte
Snazim.sa zit ekologicky. Cize aj.upratovat doma tak aby som nepouzivala.chemikalie.
Viete poradit nejake navody, na vyrobu eko domacich cistocov ? Napr na wc ,praci prasok,jar a ine ?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evica17
autor
16. jan 2022

@beata_k to marseilske mydlo je nejake ekoligicke ?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moonlight1210
16. jan 2022

Napriek tomu, ze na umyvadlo v kuchyni pouzivam ocit, citronovu stavu (al. kyselinu), sodu a trosku jari a prelejem vracou vodou, aj tak ho raz za 4-6 mesiacov presypem Sidom a preplachnem touto chemiou.

V lete, v tom teple a vlhkosti sa mi prvy raz za zivot chytila do sprchoveho kuta plesen, hnusna, cierna, neslo to nicim dole, iba sa z fliacika rozsirovala stale dalej a na dalsie miesta. Tak tam nakonuec zabrala skutocne len intenzivna dvojtyzdnova kura Savom na plesne (aj to len jeden typ, tie ostatne tu potvoru akoby este zivili, ci co).

Ale inak si vystacim so sodou, octom, citronovou stavou/kyselinou a horucou vodou na drvivu vacsinu veci (ak sa robia pravidelne. S naozaj zanedbanymi, zanesenymi vecami je uz vacsi problem).

mauduska
16. jan 2022

ako píšu baby, tak ocot a sóda bikarbóna. Ja ešte odporúčim puer - prášok, ktorý môžeš dať do prania k bielemu, do odtoku na odpchanie, na dezinfekciu a pod. Ja mám rada značku tierra verde a mám od nich aj veci ma pranie, aj na upratovanie, aj do kuchyne (jar). Iné v poho značky sú FeelEco alebo Sonet (myslím že sa to takto píše)

dudka121
16. jan 2022

ja som si objednala taketo handricky....som zatial spokojna...https://raypathecoclean.sk/

mandala77
16. jan 2022

so sódou bicarbonou by som si dávala pozor, upcháva odpad. Na koníku je skupina Natural/Eco rodina, tam tiež vedia poradiť, keď majú skúsenosť. Používam slovenskú značku Chistee, ale na odtoky používam chémiu. Raz som odmontovala jeden odtok v kuchyni a našla tam usadenú sódu, odvtedy si na ňu dávam pozor a vôbec ju neopužívam.

janai1
16. jan 2022

@mandala77 to fakt? Mne majiteľka bytu zakázala používať sifo a ze musím iba sódu zalievať vriacou vodou 🤦‍♀️

mandala77
16. jan 2022

@janai1 zalievaj to tepým octom keď už a potom vriacou vodou. Ja by som tiež neverila, keby som raz odtok neodmontovala.

evica17
autor
16. jan 2022

@mandala77 a pouzivas iba sodu ? Myslus ze to moze byt aj ked dam napr sodu a zalejem octom, ze to vlastne prebehne reakcia ?

evica17
autor
16. jan 2022

@moonlight1210 ocot pouzivam uz davno. A napr sme prisli do bytu, kde bol skleneny sprchovy kut, zaneseny kamenom, asi nikdy neumyvany. Svokra sa toho chytila a savom, ci cim na vodny kamen , to drhla a iba nadavala. Ja som druhu stenu potrela octom , nechala posobit, trochu hubkou vysuchala abolo. Cize podla mna funguje aj na zanesene veci lepsie ako chemia

mandala77
16. jan 2022

@evica17 ja už sódu vôbec nepoužívam. Používala som do odtoku 2 PL sódy, ktoré som zaliala teplým octom cca 2 dcl a vriacou konvicou vody. Ale ako som raz odmontovala odtok v kuchyni a videla tie usadeniny sódy, odvtedy sódu nepoužívam.

evica17
autor
16. jan 2022

@mandala77 vdaka. Tak to robim aj jaako si popisala. Jaze tozreaguje. Ale ocividne nie