Dvojgeneračný dom

jahodiss
24. mar 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor ohľadom spolužitia v dome, ktoré má dve samostatné jednotky. Žiaľ, situácia je už s nehnuteľnosťami taká aká je, všetko je predražené a nechcem sa zadĺžiť na celý život s vysokou čiastkou. Vzťahy mi žiaľ doteraz moc nevychádzali a nemôžem sa spoliehať na princa na bielom koni. Mám malé dieťa a mám potrebu zaobstarať ho do budúcna. Momentálne žijem v podnájme a moja mama vlastní byt. Dostali sme ponuku na kúpu veľkého domu s tým, že mama si zaplatí svoju čiastku a ja si zoberiem hypotéku na tú ďalšiu. Na liste vlastníctva budeme samozrejme my dve. S mamou mám dobré vzťahy, samozrejme občas sú tam nezhody, no myslím, že problém by to nebol. Taktiež som jedináčik čiže raz sa budem musieť o moju mamu v budúcnosti na staré kolená postarať. Ide o to, že si beriem aj priateľa, ktorý mi bude samozrejme platiť nájom. S mamou majú taktiež dobrý vzťah. Máte niekto podobnú skúsenosť v takomto spolužití? Byt riešiť nechcem nakoľko vnímam viac negatív ako tých pozitívnych vecí. Hypotéku si beriem na 105 tisíc, čo je v dnešnej dobe celkom "fajn". Na západe Slovenska by som za takúto čiastku nekúpila už nič. 😏

pribinak
24. mar 2022

@jahodiss nie. Radšej sa zadlzim ale budem mat svätý kľud

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jahodiss
autor
24. mar 2022

@vlcik1 žiaľ na partnera sa spoliehať na 100% nemôžem. Mám zachviľu 30 rokov a. nehnuteľnosti idú stále hore. Úprimne neviem čo robiť, no spoliehať sa na mužov už nemôžem.

jahodiss
autor
24. mar 2022

@pribinak zadĺžiť sa sama? S malým dieťaťom? Ide o to, že priateľa mám 2 roky, mám zachviľu 30 rokov a nehnuteľnosti idú stále hore. Žiaľ nie som si na 100% istá priateľom s ktorým som a preto musím konať. 😏

h2
24. mar 2022

@jahodiss Priateľ má na to aký názor? Mám pocit, že ti na ňom nejako extra nezáleží, zrejme si sa v mužoch sklamala. Ja rozhodne nie som zástancom spoločného bývania s rodičmi, ale v tvojej situácii by som asi do toho išla. Záleží aj na tom, ako ste na tom s priateľom a čo on na to.

abbey1
24. mar 2022

@jahodiss My sme od svadby žili s mojim otcom. Vzťahy sme mali veľmi dobré. Občas hromy blesky, ako v každom vzťahu. Otecko bol už starší muž, aj doma dožil. Bolo to vzájomné super ore neho i naše deti.
Úprimne nechápem úplne to automatické: Len preč od rodiny!
Prečo? Ak sú obe strany vyrovnané, vzťahy dobré, nevidím dôvod od rodičov utekať.

beata_k
24. mar 2022

@jahodiss Od priatela by som najom neziadala. To ti ma platit hypo a nic nie je jeho? Ja by som takto byvat nechcela .... na jednom dvore. A starat sa o dvojgeneracny dom zhltne vela penazi. To nie len hypo, ale aj vykurit to treba atd.

jahodiss
autor
24. mar 2022

@h2 úprimne tiež som si nikdy nepredstavovala bývanie s mamou. No situácia taká aká je ma do toho dotlačila. S priateľom som len 2 roky. V poslednú dobu začal strečkovať a začala som si ním byť veľmi neistá. Ľúbime sa veľmi a verí, že nám tam bude spolu dobre. Samozrejme má pochybnosti tak ako ja, či si budeme spolu všetci dobre vychádzať ale chce ísť do toho. Už len preto, lebo v byte bývať nechce a domy stoja už okolo 200k, čiže v našom prípade je žiaľ nereálne aby sme si zaobstarali svoj vlastný a platili hypo 700e mesačne na 30 rokov. Je to extrémne veľa a doba bude ešte ťažká. Preto sa chceme uskromniť a nemať tak veľké zadĺženie. 🤷🏻‍♀️ Moja mamina je fakt super. Tiež je to skôr osoba, ktorá potrebuje svoj kľud a svoj počítač. V domácnosti má dobré nápady a ako píšem vyššie, rozumieme sú s ňou dobre.

jahodiss
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jahodiss
autor
24. mar 2022

@beata_k a to tam má bývať zadarmo? Tak ako platíme spoločne bývanie v podnájme 550e a tiež tu nie je nič jeho, môže platiť aj tam, nie? Priateľ sám súhlasil, že nechce byť zainteresovaný v hypotéke ani v dome. Taktiež mi sám navrhol, že mi bude pomáhať s hypotékou. Plánuje si ma zevraj vziať. 😅 Čiže po sobáši a nedajbože v budúcom rozvode mu budem musieť samozrejme niečo vyplatiť. Zas pozor, ja som až moc férový človek, v živote by som ho neobrala o niečo čo mu právom patrí. Určite si to časom právne ošetríme, až sa náhodou zoberieme.

ha_space
24. mar 2022

Priatel ti bude plati najom - cize tvoju hypoteku - a nebude nic vlastnit? To preco preboha do toho ide? Keby mala zena platit chlapovi najom - jeho hypoteku, tak jej tu budu nadavat aka je hlupa.

A inak autorka, ty sa spoliehas, ze svoju hypoteku pokryjes, pretoze ti priatel bude platit najom? A ked sa na teba vyserie? Co to musi byt za debila, ktory chce platit hypoteku cudziemu cloveku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zalka
24. mar 2022

@jahodiss ja by som do toho šla, ... stanovte si hned na začiatku jasné pravidlá. A ak to nebude fungovať, stále viete dom predať, a poriešiť sa samostatne.

jahodiss
autor
24. mar 2022

@ha_space absolútne sa naňho nespolieham. Písala som to už vyššie. Dom má 30 rokov a nie sú tam zatiaľ vysoké požiadavky na rekonštrukciu. Ja mám plat dobrý, priateľ žiaľ nie. Momentálne si viem platiť už tretí mesiac nájom 550, čiže tých 400 určite zvládnem aj sama. Jednoducho tam ide s nami žiť s tým, že si mi bude platiť svoje náklady na bývanie. Až sa zoberieme, nemám problém v prípade rozvodu mu nejakú čiastku vyplatiť.

jahodiss
autor
24. mar 2022

@elizabet173 😅 čize tam má zadarmo bývať? Ja teda neviem, no aj svojej mame platí skoro 200e za bývanie. Čo je natom? Ze raz bude rodičovský dom písaný na naňho? Nebude, majú katastrofálne vzťahy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ha_space
24. mar 2022

@jahodiss Ak dom nadobudnes pred manzelstvom, tak bude tvoj. Jemu budes musiet vyplatit len polovicu splatenej casti hypoteky. Pocas manzelstva, a hlavne pocas materskej, bude tu hypoteku platit prevazne on. Neviem aku nejaku ciastku mu chces dat. Svoje naklady na byvanie nech si plati, ale preco by ti mal platit najom? Tym ti vlastne pokryva cast tvojej hypoteky a nic nevlastni. A to, ze ty mu nemas problem vyplatit, to je take, ze len slovo.

Ty by si sla do bytu k partnerovi, byt by mal na hypo, jedinym vlastnikom by bol on a ty by si mu platila najom? V pripade rozchodu bez manzelstva po 10 rokoch by si mala jedno velke hovno a on cely byt.

Ze sa vezmete, to je take, ze to nemusi nastat. Ked ma tak maly plat, kto ta bude zivit a platit ti hypo pocas materskej?

Je to hlupy jedinec. Rodicom sa za najom plati, ale partnerom nie, lebo ti by mali mat byt/dom spolocny. Rodicia si mozu majetky dat komu chcu. Ale partneri, ak hospodaria spolocne, v pripade rozchodu by mali dostat polovicu. On nedostane nic. Ty si taka blba alebo to nechapes?

ha_space
24. mar 2022

@jahodiss Ty si si nasla debila, ktory ti chce financovat tvoj dom, este s malym platom a ty sa nas tu pytas, ci to mas prijat a ci to je vyhodne?

kate211
24. mar 2022

@jahodiss To sa este najde niekto, kto je ochotny platit partnerovi najom, splacat tym hypoteku a nic nevlastnit? Daj mi na neho kontakt, ponuknem mu dalsi financne vyhodny obchod.

jahodiss
autor
24. mar 2022

@elizabet173 a máš s tým problém?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ha_space
24. mar 2022

@elizabet173 Kriste pane :D Najprv chce s chlapom hypoteku a uvazuje nad rozchodom, teraz chce hypoteku uz sama a aby to platit priatel. Asi je problem kupit vlastny byt s vlastnou hypotekou, tak sa snazi nejako zariadit.

kate211
25. mar 2022

@jahodiss Ty si ultra hlupa bytost.

jahodiss
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ha_space
25. mar 2022

@jahodiss Radsej kalkuluj dalej. Raz to mozno vyjde.

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss Ty mas 26, dieta a na vztah si si nasla 19 rocneho chlapca, co plati najom doma rodicom? To ta nenapadlo nic lepsie len mu povedat, ze sa bude mat lepsie, ak najom bude platit tebe? Hej ved mladi neskuseni debili vzdy doplatia na svoju hlupost. Len musis premyslat, ze chlap na to musi mat aj financie a nie len maly plat. Este skoncis s druhym deckom v prenajme a dvoma neschopnymi otcami.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space nie si trochu drzá? Absolútne nepoznáš ani toho už 21 ročného chlapa a ani mňa už ako 28 ročnú. Prešla som si kade čím a áno, prvý vzťah mi nevyšiel nakoľko to bol očami psychologičky patologický ziarlivec, ktorý mi kontroloval nohavičky keď som išla s malou na prechádzku von. To, že som si našla mladšieho absolútne nepoukazuje nato, že by mal byť debilko tak ako sa tu na jeho osobu vyjadrujete. Ja som chcela ísť do hypotéky s ním, no nakoľko bol dom v štádiu riešenia a on súhlasil so spoločnou hypotékou tak sa po určitom čase posral. To, že sa posral som zobrala ako fakt a idem do hypotéky sama nakoľko po tomto incidente sa naňho spoľahnúť nemôžem. Že som riešila v budúcnosti údajný rozchod? V tom prípade sa ani nečudujem, že 90% žien končí na konci vzťahov z hoľou riťou. On mi sám povedal, že do hypotéky ani do domu nechce byť zainteresovaný! To, že tam bude s nami žiť a nebude platiť výdavky za svoje užívanie v dome má byť akože normálne? Lebo tam raz nič nebude vlastniť? Tak v tom prípade som zvedavá, ktorý najomník ho zoberie do bytu a nebude musieť platiť nič, keďže ani to nebude nikdy jeho. Obuli ste sa tu do mňa úplne neprávom a absolútne nečítate s porozumením. Čisté harpie. Serus

kate211
25. mar 2022

@jahodiss Dievca zlate, ty si tu uz toho popisala. Plat nemas ani 1000 eur, 19 rocny partner este menej a ty chces matku donutit predat byt a kupit dvojgeneracny dom. To chces druhykrat dopadnut ako slobodna matka, s nizkym vyzivnym a domom v exekucii?

jahodiss
autor
25. mar 2022

@kate211 sú od toho skoro 2 roky čo som popísala! Ty sa neposúvaš v plate vpred? Stagnuješ? Tak to mi je ľúto. 😁