Drevené parkety a ich povrchová úprava

777januska777
27. okt 2021

Ahojte baby, viem, že tento portál je skôr o iných veciach, ale zaujímajú ma názory a skúsenosti na drevené parkety a ich povrchovú úpravu. Tie co mate drevene parkety je lepší lak alebo olej pri menších deťoch?

denden77
27. okt 2021

@777januska777 ja mam nelakovane, len by sa mali prebehnut raz - dva krat do roka olejom.. milujem ich.. ale trosku sa o ne pri potomkovi zacinam bat 😭😂😂

777januska777
autor
27. okt 2021

@denden77 ved to sa bojím, hlavne nehôd s cikanim.

denden77
27. okt 2021

@777januska777 do tohto stadia sme este neprisli, tak neviem posudit 😁 mam ich v obyvacke, spalni a v detskej.. v detskej som na ne natiahla koberec, kym nevyrastie 🤷‍♀️😊

uriva
27. okt 2021

Tiež máme olejované - a keď sme si mali vybrať, tak ak ti tam niečo spadne, napučí, čokoľvek - tak olejované zbrúsiš daný kúsok a naolejuješ. S lakovanými keď to spravíš, tak budeš mať vyšúchané viditeľné miesto, musíš zbrúsiť kompletka celú miestnosť a znova nalakovať.

oli18
27. okt 2021

My máme lakované lesklým lakom a umývam ich s vodou. Po 29 rokoch používania sú stále krásne.

@uriva Neviem, čo máš na mysli, že spadne na lakované parkety, že ich musíš celé zbrúsiť a znova nalakovať🙂. Daj príklad.

elizabet173
27. okt 2021

@uriva tiež máme nalakované asi dvadsať rokov, sú stále rovnaké, tiež ich umývam vodou, nikde nie je poškodenie

kkovacovak
27. okt 2021

@777januska777 máme lakované, minulý rok celé prebrúsené. Za mňa to pôsobí tak luxusnejšie. Už sa mi párkrát stalo že sa mi na ne niečo vylialo alebo padlo a pohoda. Dávam na ne pozor, zbytočne často ich neumývam a používam na ne špeciálne prípravky keďže pán čo nám ich brúsil nás upozornil nech sa to neumýva čisto vodou alebo prípravkami na ostatné podlahy. V detskej je po celom strede miestnosti koberec aby sa zamedzilo nejakému poškodeniu.

77daniela77
28. okt 2021

Mame v dome v niektorych izbach naolejovane a v inych nalakovane.Odporucam jednoznacne nalakovat,tie naolejovane su hnusne.

simca06022011
28. okt 2021

Vsetko záleží od kvality parkiet ale treba hľadieť aj na udrzbu. Ja mam olejovane v dome, okrem úžasnej ceny 😂 sa takmer neumyvaju na mokro, nepouzije na ne clovek hocijaký cistic, su haklive na kadeco, mne sa napr znicili pod stolickou atd. V byte sme mali ten stary typ 40rocny zrenovovany - tj lakovane parkety. A tie mali menej problémov ale pocit ked sa na to človek postavi bol skor ako na plavacke ako na dreve, ked to porovnam... My mame 4+r tieto oeljovane a problem nemaju. Umyvam ich málo, mam mikrovlaknovy mop, marseilskym mydlom, nemokria sa teda, len vysavam ich väčšinou. Zatial sa este neolejovali opakovane. Kedze sa nemokria tak ich neodmastnujem. Napr v jednej kúpeľno mame drevene parkety takéto a bude sa to trhat von asi, je to termizovane drevo, nevydulo ho, ale povrch je citlivý, voda mu neprospieva vobec.
Plus nie jenjednonako a kto ich poklada...

777januska777
autor
28. okt 2021

@77daniela77 prečo sú naolejovane hnusne? Zaspinili sa rýchlo alebo aký problém?

77daniela77
28. okt 2021

@777januska777 Ano,su nepekne,my mame dubove podlahy a tie lakovane su u nas jednoznacne krajsie a lepsie.Lakovane mame aj v kuchyni a nemaju chybu.Nesetrili sme na nicom,takze sme pouzili len vysokokvalitne materialy.

simca06022011
28. okt 2021

Lepene, drevené parkety. Foto jedno z detskej a druhe z chodby. Lepsie vidiet ako stokrat čítať (trochu naju sytejsiu farbu ale svieti mi sem slnko😁). Ja ti odporucam ist tam kde to predavaju a chytit, vidieť... A este mam iný druh termo jasen od slov.firmy a to je katastrofa. Pôvodne to bolo v celom dome (teraz uz iba v tej jednej kúpeľni) a museli sme to vytrhat. Treba si dobre vybrať dodávateľa. Ja osobne by som nemenila. Pocit ked napr chodíte bosi po dreve a po laku je uplne iny. Samozrejme zalezi od použitia a udrzby... Ale to ti ani kameň nevydrzi ak sa zle staráš. Aj lakovane ak napr vytopis obývačku sa vyduju ak zmyva niekto na úplne mokro a agresívnym cisticmi tsk aj tie lakovane sa poskodia. Mne sa na lakovane parkety vylialo par "nepríjemných" veci a veľký problém to ošetriť cize to istalo tak... (ten vonny olej co sa daval do zasuvky elektrickej, odlakovac...). Vsetky majú + a -.

uriva
28. okt 2021

@oli18 Nám to takto vysvetľovali v dvoch predajniach, že keď zničíš tú lakovanú vrstvu - napr. dieťaťu niečo spadne a bude tam dierka a chceš ju opraviť, alebo sa ti časom na nejakom mieste zošúcha, tak máš smolu.
Ale tiež ak osa tu píše vyššie - my sme si teda dali extra záležať na výrobcovi, refenciách a kvalite. Áno, stáli, ale ja na olejované dubové nemôžem krivého slova povedať. Máme ich pár rokov, deti ich teda nešetria a sú ako nové tiež.

oli18
28. okt 2021

@uriva my máme možno posledné, vyrobené v Preglejke Žarnovica 🙂. Bol to známy komunistický podnik, vyrábali na vývoz, bolo ťažké ich zohnať. Vtedy sa lakovalo, neolejovalo. Iste sú aj tvoje krásne, o tom nepochybujem. Zase to nie je celkom pravda, že takto sa opravujú nejaké škrabance. Hoci pár ich máme, ale nijak sme ich neriešili, lebo sú maličké.

lucialux999
7. apr 2023

@uriva prosim ta od koho máte podlahu? Dakujem