Ahojte, donedávna som ešte dokonca aj ja bola presvedčená, že chodiť na veľké nákupy je výhodné, hlavne ekonomicky. No dospela som k záveru, že veľmi veľa vecí sa nespotrebovalo, jednoducho sa plytvalo. Vždy som nakupovala do zásoby jogurty, maslo, smotany, nejaké syry, a proste aby bola chladnička plná. No často sa mi stalo, že som to nestihla spotrebovať, alebo sa to nestihlo zjesť. Teraz nakupujem len to, čo spotrebujem. V mraziaku mám nejaké mäso, zeleninu, hríby, ale nič nejako vo veľkom množstve. Myslíte, že je to zlé, že nemám doma kartón mlieka, 10 kg múky, cukru, alebo 50 ks toaleťáku? Ako to máte vy, dospela niektorá z vás k rovnakému záveru? Často vidím, ako deti otvoria chladničku a zavrú. Vždy som mala pocit, že MUSI byť plná všakovakých výrobkov. Teraz je tam maslo, šunka, syr, zelenina a deti sa stále tvária, že je prázdna. Ide mi to na nervy. Pritom na raňajky sa predsa môže striedať maslo, šunka, vajíčka, džem, mlieko a cereálie a podobne. Viem, že každému vyhovuje to svoje, ale dajte mi nádej, že deti tým neutrpia žiadnu traumu :D :D keď nebudú mať v chladničke 4 druhy jogurtov, klobásky, tresku, syry od výmyslu sveta a podobne. A teda aj manžel sa občas tvári, že však je chladnička prázdna. Mám trocha výčitky, že som to zredukovala. Som ich asi rozmaznala. Znamená to, že som zlá gazdinka? Lebo dobrá je taká, čo má plnú špajzu, mrazák, pivnicu a všetky poličky v kuchyni.
Načo robiť neviem aké veľké nákupy. Obchody sú na každom kroku, všade majú všetko
Chcem čerstvé. Potrpim si skôr na kvalitu potravín ako na prepchatý byt - komoru
Ja nemam velke zasoby odjakziva. Nemam to kde skladovat a obchody este stale su otvorene a dobre zasobene. Ja som nemala 100 toaletakov, 20 kil muky a 20 litrov oleja ani v casoch ked bola panika, ci uz kvoli kovidu alebo vojne na Ukrajine alebo narastu cien. Jednoducho by som ich nemala kde dat.
Do zasoby sa predsa nakupuju trvanlive potraviny, nie jogurty a syry a kazive veci.
Nerobím, žiadne zásoby, v podstate som ani nikdy nerobila a je to podľa mňa ok.
Potraviny sú dnes dostupné, ľahko kúpim to čo treba, to na čo máme chuť.
V mrazáku mám minimum, tiež som rozmýšľala,že ho zruším. Odkladám tam len načaté balenie marazenej zeleniny. ak náhodou kúpim väčší kus mäsa a nespotrebujem ho naraz. Občas nejaké "zvyšky" čo nestihneme zjesť : ryža, halušky, parené buchty a pod.
Podľa mňa tieto ,,zásoby,, sú dnes už trošku od veci
Aspoň ja mám v okruhu pár metrov asi 10 obchodov nepreháňam proste
A presne ako hovoríš zbytočne jedlo neznášam vyhadzovať všetko by sa malo spotrebovať vždy sa tak snažíme
Ja mám preto o starosť menej mám týždenný jedálniček podľa ,ktorého sa riadime / nakupujeme čiže presne to výjde včera dokonca tak ,že už nebolo mlieko ale aspoň viem ,že robím nákup do fakt prázdnej chladničky a teší ma ,že sa nič nevyhodilo
@syslik81 hej som minule povedala mužovi, že problém nie je málo vecí v chladničke, ale že je veľkááááá, no ale kam dám potom hrnce keď varím na viac dní. Možno aj ja ju vymením, fakt mi to ide na nervy, že sa furt tvária, že však tu nič nie je.
@vanilkovazmrzka tak zasa keď boli v akcii, a majú trvanlivosť aspoň 3 týždne, tak sme kúpili. U nás sa ich zjedlo dosť, ale veru aj ostali. Ja som ale často mala aj múku po záruke a tak.
Mila autorka, ked niekto pinda, ze mu v chladnicke nieco chyba, treba mu dat do ruky tasku, nech ide dokupit. Neuveris ako rychlo sa uspokoja s tym co uz doma je.
ja robim zasoby trvanlivych veci a polotovary ale 10 kg muky nemam tu velmi nepouzivam
ak si v meste a si na rodicovskej tak by som nerobila ale ako zamestnana zena (s narocnou pracou) a na dedine s vyberovymi stravnikmi (intolerancie a pod) proste zasoby musim mat
ale kazda rodina je ina 😉
@viestta len oni si vzdychnú, zavrú a idú do izby. A ja mám pocit, že vlastne hladujú, ale pritom sú len leniví zjavne.
Podľa mna tie “veľké zásoby” sa uchytili z čias minulých keď sa slo do obchodu raz za mesiac a inak sa nakupovalo v miestnych potravinách. Alebo ešte vidím zmysel kebyže bývam niekde na Teriho chate. Neje dôvod na veľké zásoby dnes keď je všetko všade a stále je otvorené a aj akciu ma stále nejaký reťazec…
Mame nakupene vzdy na tyzden presne co sa bude varit a co sa zje. V piatok je chladnicka vykradnuta. Samozrejme mam v skrinke muku, cestoviny, 2-3 konzervy atd, v mraznicke by sa coto naslo mozno tak na dalsi tyzden. Ziadne velke zasoby presne z dovodu ze sa potom dojedalo aby sa nepokazilo alebo sa vyhadzovali veci po zaruke. Jasne ak je nieco vyrazne v akcii tak sa kupi viac kusov ale 2-3ks nie 20 ako volakedy...
Nerobím žiadne zásoby a včera sa mi to vypomstilo, lebo som potrebovala múku na koláč🙂
Ale ako píšes, keď boli v chladničke mliečne ryže, tvaroh, syry, šunky veľa veci sa nezjedlo nemám chuť, potom, a potom sa to vyhodilo aj zelenina...
Jediné čo kupujem kartón je mlieko.
Ja mám zo všetkého po jednom kukuricu, hrášok, tuniak 3 balenie iba ryžu mám viac druhov, cestoviny...obchod mám blízko.
Ja osobne sa vo velkych zasobach stracam, utekaju mi datumy spotreby, pricom vyhadzovanie potravin neznasam. Doteraz sme byvali na dedine, kde sme boli viac-menej odkazani na jeden velky nakup tyzdenne s tym, ze sa dopredu planovalo, co sa kedy bude varit. Teraz byvam v meste, kde mam v pesom dosahu x obchodov, takze nakupujem len to, co aktualne potrebujem, v chladnicke mam niekedy dokopy 5 veci a konecne som spokojna, ze vsetko spotrebujem a nejem nieco, na co vlastne nemam chut, len preto, ze tomu konci zaruka.
No vidis, ked sa vratia do izby nie su ani hladni a este aj lenivi. Ja by som toto neriesila, nie som otrok. Ked mne chyba prasok do peciva, vybehnem si do obchodu. Ked niekomu chyba akurat visnovy jogurt ked je v chladnicke 15 dalsich, tak nech zdvihne rit a ide si ho kupit. Ja som nakupila, kvoli mne hladom neumrie. Bodka. Vybavene. Viac neriesim.
Ja uprimne neznasam kazdodenne nakupovanie a moj muz je presne ten typ, neviem ho niekedy prinutit na vacsi nakup. Jednoducho potrebujem mat doma zasoby na varenie, ze kuknem a vyberiem z coho budem varit. Nie na pol roka, ale aspon zakladne suroviny typu cibula, zemiaky, cestoviny, ryza, muka, vajicka a proste chapete co myslim.. Nie to, co sa rychlo kazi. Lenze teraz pol roka na pn som nechodila nikde a uz ma fakt nebavilo mat len premyslene na 2 -3 dni co presne ma kupit. Chystam sa, ze ked zase zacnem naplno fungovat a dennodenne poctivo varit, tak toto rusime a bude sa nakupovat normalne 😁 lebo inak sa varit neda 🤷♀️
kupit dozicky ..prehodit z hrnca do nich a mas hned mietso aj na varene jedlo
Je pravda, že sme na dedine a je tu len jednota, predrazena. Preto som si robila vacsie zasoby v meste, ale ked ako pisem,mam furt vycitky, že deťom niečo chýba. Ale ženy ukľudnili ste ma trocha, lebo aj tu často krát ženy odporúčajú, keď niekto má teda menej financií, nakúp si zásoby hneď po výplate a budeš mať z čoho variť a bla bla.. Ale inak aj v tých nákupných košíkoch, keď to vidím, ach. No proste občas mám tendenciu skĺznuť zasa do starých koľají.
Máme malú chladničku. Zásoby trvanlivých potravín som nikdy nerobila .. kupujeme tak, aby sa zjedli do 2-3 dní.. v špajzi mám "zásoby" také, že po kile múky, väčšinou 2-3 balíky cestovín, pár fliaš zavaranín, balenie minerálky, ryža ...
@lelelienka tak ryžu, cestovinu, muku a také mam, ale zas po kile napriklad. Vzdy také, čo sa napríklad na jedno varenie spotrebuje. Akože pojdeš zasa na systém vačších zásob?
detom nic nechyba..cim das vian na vyber tym menej chcu .. bud sa zje co je alebo smola..upec kolac a vybavene .. jogurty na tyzdne sa tiez daju kupit a netreba na mesiac ..kolko x aj ja idem do chladnicky len preto ze som pazrava a mam na daco chut ale kedze neviem na co hned ju aj zavriem ...
@autorka ako moze byt muka po zaruke? Resp vyhodila si ju len preto, ze na obale bol nejaky datum? 😅 pokial v nej nie su zvieratka, tak muka je podla mna nieco, co vydrzi roky.
A pokial ide o nakupovanie v zlavach, to je vzdy take no… kupis viac, polovicu pokazenu vyhodis, defacto zaplatis viac za to, co si realne spotrebovala. Pokial nebyvas na lazoch, ale v meste, kde je obchod do 10 minut od domu, nevidim dovod nakupovat kvantna kazivych veci, len aby bolo. Nie je treba mat v chladnicke vlastnu Jednotu ;)
@syslik81 máš asi pravdu, ale mám takú svokru, čo ked navari, len preklada, do mensich mensich a mensich, a potom len umyva a umyva a umyva. Toto je pre mna nepochopitelne, stara skola, robi to aj moja mama. Ale viem co myslis.
@autor kupovat zasoby po vyplate mi pripomina kupovat zasoby po socialnych davkach. Kto vie hospodarit, na vyplatny termin rozhodne odkazany nie je, takze sa pekne drz zdraveho rozumu a rob podla seba.🙂 A k tym detom - nadbytok a volba z x moznosti potlaca kreativitu. Ked sme s dcerou este byvali na dedine, dokonca na mieste, kde ani obchod nie je, museli sme velakrat improvizovat, z coho vznikli mnohe zaujimave jedla.🙂
@mandzula presne, to sa mne paci. Ja si dam kludne maslo chlieb a dzem, nuz ale to som ja. Ja by som kludne sla az celkom na doraz, ze bude fakt prazdna ta chladnicka, ale to by uz bolo asi na socialku. Ako nehladovat, ale minut proste vsetko.
ja som velku chladnicku zamenila za malu .. nieje tam nic extra len zakladne suroviny ...na nakup chodim raz do tyzdna ale kedze nemam auto tak len co odnesiem ... malej nic nechyba aj tak ma stale to iste dookola... ale ja ani mc nevarim cez tyzden jem v praci a ona v skole a doma je uz len vecera ... pre pripad lenivosti mam neake polotovary v mrazaku a konzerve ... nikdy som nemala v zasobe mlieko muku a ine hovadiny-obchod je za rohom ak daco omylom zabudnem kupit idem tam ..