Ahojte, kupili sme krasny bungalov, pod lesom. Kupili sme ho v letnych mesiacoch, kedy sme riesili kde vychadza, zapada slnko. Dom sa kupal v slnecnych lucoch.
Vobec nam nenapadlo ako to bude v zime. Od novembra tu nieje slnko. Netrufam si povedat, kedy opat bude.. mozno marec?
Som z toho nestastna, dom stal nemale peniaze, cele nas to stalo nervy a stres.
Pohlad z okna ma totalne irituje, ako vsetci pod nami to slnko maju len my nie..
Ma niekto podobnu skusenost? Da sa s tym naucit zit? Ja uz zvazujem predaj domu...(co samozrejme nieje len tak..)
Veru. My byvame medzi horami. Rano kym je slnko hore je uz 9. A poobede niekedy uz o stvrtej za horami. Strasne deprimujuce ☹ neviem ci si zvykneme. Ale tak…
O to viac si uzivam ked som u mamy. Tu v lete este o osmej slnko svieti. To je teda obrovsky rozdiel.
@anel000 cely dom je v tieni alebo na dom svieti a nieco na dome napr. balkón ti tieni, aby slnko prenikalo do izieb
My máme tak chalupu pod lesom.
Kuchyňa a obývačka totál tma, tam je svetlejšie len nejak máj-august a aj to len nejak do 12 stej.
Čo sme si pri kúpe absolútne neuvedomili.
Vadilo mi to veľmi keď sme chodili na víkendy, vstávať do tmy, hoci vonku je svetlo.
Prišiel covid-ostali sme na chalupe a zvykla som si
Vymenili sme nábytok za svetlý aby to trošku presvetlilo.
Do podkrovia sme urobili väčší otvor-aby svetlo z podkrovných strešných okien aspoň trošku presvetlilo kuchyňu.
Je to i tak na figu, ale na menšiu ako predtým 😁
Mne by to vadilo. Mnoho ľudí na to zabudne pri kúpe a pritom je to dosť dôležité. Ja by som tomu dala nejaký čas a ak by som bola stále nespokojná, predala by som. Nechcela by som prežiť život na mieste, kde som nespokojná.
My mame obyvacku a spalnu orientovanu na SV, velke francuzske okna skoro cez celu stenu Svieti v lete cca.do 11.00-11.30. Som sa obavala, ze ako to bude,,ci nebudeme mat tmu,sero, no v pohode. Tma tam nie je. Detske izby tiez.z.francuzkym oknom mame na JZ a tam je moc.teplo. neviem si predstavit byt tam v lete. Aj ked mame vonkajsie.zaluzie,,tak,pecie ( ked su stiahnute urobia total tmu v izbe).
Ahoj, my takto bývame asi 13 rokov ,severný svah..áno u susedou vidíme svietiť slniečko a my nemáme, ale sme tu spokojny.. Aj tak sa dá...
Moj by take asi riesil. Mne staci,ze mam elektrinu a svetlo. ;D Vobec by mi to nevadilo.
tak zalezi aku mas pracu. ja som napriklad v praci od 8 do 16 a od novembra do marca nemam sancu stihnut doma ziadne svetlo. nebyt materskej tak ani neviem ci tu v tom case slnko svieti.
Kupit infrasaunu a v tych nudnych zimnych mesiacoch sa casto saunovat
Za posledne 3 roky slnko svieti cez zimu velmi malo. Takze ak bude stale zamracene je to vlastne jedno 🤷🏻♀️
Raz som byval v prenajatom byte kde tiez cez zimu cele mesiace slnko nezasvietilo pre horu. A o 200 metrov dalej kde koncil tien pekne svietilo. Bolo to dost nanic. A potom uplne iny pocit v byte kde svietilo slnko pocas celeho roka...
Je to normalne, aj my mame kopec, a v zime cast ludi je bez slnka.. myslim, ze je to normalne. ja mam cely dom aj s oknami na juh otoceny, som na spodku, kde proste slnko svieti aj v zime (ak by svietilo) ale AJ TAK MAM TMU. Tuto zimu je takmer stale tma, bud prsi alebo snezi, alebo je hmla... zakur v krbe, zapni si sviecky, svetla (ja som normalne pred mesiacom menila ziarovky z tych zltych "ponurych" na riadne ziarive, nech mam svetlo) a rob nieco na odreagovanie sa🙂 Dom nie je na vine naozaj.. vcera bolo slnko u nas po dlheeeej dobe...
O tom, ze po 14tej slnko nevidim ani nehovorim... proste zajde za kopec oproti uz a dovi...
A co majú povedať ľudia za polárnym kruhom? Nikdy sme neriešili ci mame v byte slnko alebo nie
@anel000 No veru toto bolo prvé čo sme riešili keď sme kupovali pozemok. Tiež sme pod horou a obďaleč ešte stoja bytovky tak sme riešili ako to bude v zime a dobre sme počítali. Nám pekne svieti, keď je slnko v zime tak mame doma 26 stupňov.
Už s tým nič nenarobíš jedine sa zmierit so situáciou.
Zasa, teraz mame JZ - obyvacka, kuchyna a v zime zatienujem. Slnko svieti nizko a rovno do oci 🙃😅.
Nasi maju tiez tmavy dom, oproti velky kopec. Ked v BB mi na kopci vyjde slnko o pol 5, tak u noch o pol 7 este sa dobre spi, v auguste slnko vidim rano o pol 9 😅. No a poznat to potom, ze v dome je prijemnych 20 stupnov, v byte mame 30, a to len vdaka tomu, ze nevetram cez den a zatiahnute, co to ide...
Len pre info, výborná funkcia "Peakfinder" aplikácie aj webu je zobrazenie dráhy Slnka, aj pre ľubovoľný dátum (vľavo dole a ikona kalendára). Určite je takých stránok viac, ja mám v mobile toto z dôvodu "hmm hento na obzore je čo za kopec".
Ako sa hovorí, človek si zvykne aj na šibenicu.
Otázka ale je, či to chces.
Či pracuješ z domu alebo či máš malé deti alebo plánuješ deti a tak v zime budeš 8 - 15 doma.
Slnovrat bol 22.12. takze v marci by uz malo na vas svietit, mozno aj koncom februara ...