Dezinfekcia práčky pred prvým praním veci pre novorodenca

8. feb 2023

Ahojte, dezinfikujete nejako práčku predtým ako idete prvý krát oprať veci pre novorodenca? Už som z toho debil niekto mi povie že to treba niekto že je to zbytočné a ak aj ste dezinfikovali tak ako? Ďakujem

martul
8. feb 2023

Mám 3 deti, nikdy som práčku nedezinfikovala.

pribinak
8. feb 2023

Pracku dezinfikujem priebežne, novorodenca doma už nemam

bluemoon24
8. feb 2023

Ja desinfikuju/umyvam pracku kazde cca 3 mesice, protoze zmolky, atd. tam zustavaji, ale specialne kvuli obleceni pro miminko jsem to nedelala

andrea_82
8. feb 2023

nie, nedezifinkovala som pred praním. Veď budeš potom prať aj ďalšie veci priebežne, to budeš dezinfikovať pred každým praním? Predpokladám, že práčku pravidelne čistíš a neperieš v nej neviem aké špinavé veci. Ja dávam čistenie bubna po opraní pracovných vecí z mužovej roboty alebo keď periem pelech pre psa.

basska_b
8. feb 2023

Priebezne robim cistenie pracky... zas on ten novorodenec neni z cukru. Operiem v Lovele na 40 stupnov a 3 deti su s takym obleckom uplne spokojne

tamvtme
8. feb 2023

Pracku cistim priebezne, takze nie, nijak specialne som ju nedezinfikovala...babatkovske veci som ale prala na specialny program s extra plachanim a zehlila

54tinka54
8. feb 2023

Keď chceš dezinfikovať babatkovské veci, tak ich po opraní vyžehli.

simca06022011
8. feb 2023

Práčka.sa.cisti pravidelne, žiadna speci dezinfekcia nie je potrebná kvôli babatkovskym veciam. Vyper, ožehli.
Detský prášok.pouzivaj a keď avivaz tak sensitive a riadne vypláchat. Nevieš či bude na to babo citlivé alebo nie.

mirkava
8. feb 2023

Sú prípravky na dezinfekciu oblečenia. Naliať do odmerky na avivaz a pustiť pracku naprázdno, nejaký kratší program. Ale tiež si nemyslím ze to je neko zvlášť potrebné. Ja to takto zvyknem spraviť keď periem mužove montérky, tiež by som potom nechcela dat prať synove veci.

milanemila
8. feb 2023

Nie nedezinfikujem specialne. Obcas pustim pracku na dlhy program a 90 stupnov, tym sa precisti a niekedy pouzijem aj priamo pripravok na cistenie pracky pri tomto programe. Ked periem postelne pradlo alebo sportove velmi zapotene veci davam sanytol do prania na dezinfekciu. Cca do roka som malej prala zvlast a ked som prala veci 1x, tiez som dala trosku sanytolu. Teraz periem vsetky veci v detskej lovele, lebo nam pekne vonia :D

evelyn246246
8. feb 2023

..ked si myslim, ze som tu citala uz vsetko ..OMG ... normalne to vyper v detskom prasku a ozehli ...

janage
8. feb 2023

Ahoj, súhlasím, že ak chceš dezinfikovať prádlo, tak žehliť.
Ak chceš práčku, je sanytol dezinfekcia na pranie alebo DM má takú aj pre novorodenecké prádlo či ľudí s citlivou pokožkou. Mne ale malo taký divný puch, ten sanytol bol lepší. Používala som to pri praní, keď dcérka mala kožné problémy a nie každá ponožkách sa dala žehliť.

babulkomale
8. feb 2023

To treba robit priebezne predsa. Stale tam peries spinave veci predpokladam.
Na vsetko pod 60 stupnov pridavam dezinfekciu z DM .do prania a pravidelne davam cistic pracky a zapnem funkciu cistenie bubna. Ked ju pracka nema, pustit dlhy program na bavlnu bez predpierky na vysoku teplotu (90).

babulkomale
8. feb 2023

@simca06022011 to by si sa divila co je v pracke za humus. Styridsiatka a prasok ju bakterii nezbavia.

zorkahorka
8. feb 2023

Nie. Pracku cistim 2x do roka. Zehlenim vsetko vyriesis

simca06022011
8. feb 2023

@babulkomale ja viem co je v pracke za humus, preto pisem ze pracka sa cisti pravidelne. Specialne kvoli detskemu pradlu sa naozaj nemusi. A rovnaky ak nie vacsi humus mas v umyvacke, kavovaroch... (tam to ludia dokonca piju, a DOKONCA to nevycistia ani tie speci cistice(viem, rozmontovala som dva krupsy) a niekomu staci, ze neperie na 30-40vsetko... pracku ja osobne cistim teraz tak 2x do roka a je uplne v top stave... (tiez viem, mala som ju rozmontovanu v lete kvoli tesneniu :D a mam ju pomaly 9rokov), kedysi sa cistila hadam 4x do roka, ale uplne zbytocne to pre mna.
A mimochodom vacsinu humusu si tam zanesu gazdinky ak nedodrziavaju davkovanie, a pracie prostreidky sa nerozpustia + studena voda.

Inak co tu malo citam, vsetci pustia vysoku teplotu, cistic a dezinfekciu.. ale v pracke treba cistit filter hlavne.

viestta
8. feb 2023

Staci, ze v nej vyperies jednu davku na 90° a bude dezinfikovana, ked uz to teda povazujes za potrebne

babulkomale
8. feb 2023

@simca06022011 ja som len reagovala na to ze "sa cisti", pretoze s tebou suhlasim a teda zrejme nie kazdy cisti ako tu citame. Vyznelo to akoby sa mali ludia uspokojit tym ze sa ocisti sama pranim. Bakterie nevidno. Cistim pravidelne cisticom na pracky kazdy mesiac a periem v dezinfekcii.

andreatytler
8. feb 2023

Nie ja som ziande dezenfekcie nedavala. Cim menej chemie, tym lepsie. Moja pracka ma program na samocistenie a to zapnem par krat do roka.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vemi23
8. feb 2023

Pracku dezinfikujem. Najorv vyberiem zasobnik usadzaju sa tam zvysky z aviváže, prášku a ked si tam zasvietis nieje to len v zasobniku ale aj v hornej casti nad zasobnikom to cistim kefkou . Zasobnik dam do vane a bud poprasim sodou b, alebo octom a tak vydrhnem. Co sa tyka dvierok tiez prejdem zahyby kde je guma ako aj vnutri kde sa davaju saty. Potom dam do práčky tu nadobku na ciatenie zapnem program a celu práčku by to malo prečistiť babatko mam este len v brusku, ale cistim aj napriek tomu ze este nieje na svete 🙂 minuke som prala u svokry a ked som vybrala zasobnik des hroza bola tam uz asi aj plesen jednoznacne to treba cistit!

fineta
8. feb 2023

A Vasa mamina/svokra ako robili? Strasne sa teraz vsetko riesi a mnohokrat az prehnane.
Pokial robite udrzbu spotrebicov pravidelne, tak aky je dovod na ovacie kvoli praniu veci pre novorodenca? Aj tak ich, predpokladam, budete zehlit a tym padom je dilema vyriesena.
Potom pozor aj na uzkostlivy pristup k hygiene dietata, pretoze tie deticky, ktorym nedovolia maminy ani pieskovisko a zahryznut sa do jablka zo stromu na babickinom dvore byvaju najviac chore.

sim_icek
8. feb 2023

Ja som použila z dmky prostriedok priamo určený na čistenie a dezinfekciu práčky plus som tam priliala trocha octu a zapla práčku na 3,5h program na 90°. A robím to inak bežne raz za polroka takéto až extrémne čistenie.
Dá sa použiť aj ocot+sóda bikarbóna+ niekto dáva aj kys.citronovu (skúšala som raz aj ja keď som nemala ten čistič z dmky)