Čo všetko robíte pri veľkom upratovaní?

20. júl 2022

Baby, čo všetko upratujete a robíte pri veľkom,generálnom upratovaní ? A ako často to robíte ? A ako ste to robili popri malých deťoch ?

kkovacovak
20. júl 2022

Čo znamená veľké upratovanie? Ja upratujem priebežne všetko. Pod veľkým upratovaním si predstavujem umývanie okien a napr prehadzovanie zimných a letných vecí v skrini a následne utiranie vo vnútri skrine. Všetko ostatné robím pravidelne týždenne keď je treba. Prach, vysávanie, umývanie podlahy, linky, dverí, wc, kúpeľňa, periny atď. To je ale klasické bežné upratovanie. Popri deťoch rovnako ako keď som nemal deti 🤷‍♀️

viestta
20. júl 2022

Vždy len jednu izbu v jeden deň, a od podlahy po strop, vrátane okien, a vytriedenia skrin. Deti daj otcovi na celý deň a ty si v pokoji upratuj. A veľké upratovanie robím na jar a na jeseň, postupne miestnosť po miestnosti.

autor
20. júl 2022

@kkovacovak tak normálne upratovanie pre mňa znamená vysávať,umývať,utierať prach,periny a veľké znamená že všetko,okná, skrine vytriedit, utierať aj tam kde bežné neutriem a tak.

kkovacovak
20. júl 2022

Okná a skrine asi 2x do roka práve keď sa striedajú ročné obdobia. Ostatné robím s malými obmenami týždenne.

reanda
20. júl 2022

vysavam a utieram prach aj na miestach, kde to bezne nerobim - pod nabytkom, za nabytkom, hore na skriniach, upratujem vnutrajsky skrin a polic, triedim veci, v kupelni umyvam obklad komplet steny, za prackou, v kuchyni dokladne linku, chladnicku, prach pod chladnickou.. je toho dost, hlavne tych roznych veci, co sa vsade nazbieraju a treba to potriedit a zaradit nejak do systemu 😀 .. aj hracky napr. .. urcite nestiham cely byt naraz, to si musim rozdelit..
ako casto - ked citim, ze uz treba, ale vacsinou teda aj klasicky pred nejakymi sviatkami, ako su vianoce, velka noc - na sviatky mam rada proste cisto, alebo pri zmene sezon..
pri malych detoch som to robila s nervami 😀

autor
20. júl 2022

@kkovacovak a keď máš deti, tak ti pomáhajú (tak im prirodzene pomáhať, napr 2rocny chce pomáhať a narobí viac roboty ako pomôže) alebo robíš keď spia alebo ti ich stráži niekto ? Tak som to myslela

autor
20. júl 2022

@reanda veď to, že pri malých deťoch to si dáko neviem predstaviť.

reanda
20. júl 2022

robila som tak, ze kolko som stihla, kym nezacali byt vyslovene uz urevane, medzitym sa proste nejak zahrali, pozerali telku.. varovat mi nemal kto..

kkovacovak
20. júl 2022

Samozrejme najradšej som doma sama keď upratujem. Ani neviem či by som do veľkého upratovania zapájala deti. Skôr by som dieťaťu dala napr utierať dvere. Alebo také niečo kde neurobí veľa škody ale má danú úlohu a vie že pomáha 🙂

panelacikova
20. júl 2022

ja upratujem priebežne. tam, kde je špina a neporiadok, upracem, keď mám čas. napríklad teraz som pár dní sama doma, tak postupne pozerám, kde je aký bordel (hlavne skrinky napríklad), vyberám, pretriedim, premyjem, uložím. pomaličky. nešarpem sa. nie som otrok domácnosti. no a okná? tie som umývala minulý rok v lete. už by sa patrilo 😀 asi sa do nich pustím, ale musím ráno, potom mi tu od 12 až do večera svieti slnko a momentálne to nie je med lízať pretŕčať sa na ňom 🙂

ruzasipova
20. júl 2022

2x do roka. Na skriniach, pod postelou, vymena sezonnych veci a vyhadzovanie, co sa dlho nepouzivalo a okna. A robim to aj a detmi, co sa da (maju svoju handricku), inak ich dam s niekym von.

viestta
20. júl 2022

Však daj deti otcovi a ty upratuj. Alebo zober deti a chlap nech umýva okná. Deti zvyknú mať dvoch rodičov, prečo nezapojis aj toho druhého? Mužíček, zvesis mi záclony a ber deti a doobeda sa nevracajte. Ako sa zabavíte je na tebe, ja mam rande s handrou a vedrom. Pusu na čelo každému a môžeš santit.

nwnw
20. júl 2022

Okna umyvam, ked je jedno v skolke a druhe spi.
Take obrovske upratovanie 2x rocne,aleto aj vytiedim veci na vyhodenie. V lete sa snazim robit aj take, ze vylozim von spacaky oprat/vyvetrat, vsetky veci v skriniach a vakuovych vreciach,vytriedim topanky, sportovu vystroj cistim...
Pri detoch ako kedy.. niekedy im dam spongie a handry a nech si cistia odrazadla, sanky, boby, lyze... To zaberie 😁. Bezne veci ako obliecky robim pri nich. Vysavanie nie ani umyvavanie podlah.. to sa pojlhraju s tatom

mikadooo
20. júl 2022

Nerobím. Som rada že stíham klasicky upratať. Neštandardné veci robím, keď mi to napadne a keď mám čas, nemám nejaké intervaly.

elizabet173
20. júl 2022

malé deti daj na starosť mužovi, pošli ich k babke a povedz mu, nech sa neopovážia vrátiť skôr, ako o 19.00 večer. Vtedy poumývaš obloky, vyhádžeš všetko z linky a urobíš práce, ktoré sa pri malých deťoch realizujú ťažko. Všetko ostatné stíhaš priebežne, každý deň niečo a len udržuješ.

andrejka1974
20. júl 2022

Ja ho nerobím vôbec upracem to co je nutné a pri malých deťoch sa nedalo nič okná sa umývajú možno raz za rok keď už sú fakt špinavé takže netreba sa zaťažovať upratovaním aj tak pri deťoch je to 10 minut rovnako

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mandzula
20. júl 2022

Ja nemam ziadny upratovaci plan. Co treba a na co mam chut, to robim a vzdy mam poriadok.

autor
20. júl 2022

@boldo87 ako často ? Lebo napr kuchynskú linku alebo oblečenie nemám čas triediť keď robím bežné upratovanie

snezienkaaa82
20. júl 2022

Akurát dnes som sa zamýšľala, že ako co naplanpvat. Vždy hlavne pred Vianocami som sa šla pretrhnúť. Teraz upratovanie skríň a upratovanie ostatných úložných priestorov, plus vnútro kuchynskej Linky a špajze robím v lete. Je viac svetla, všetko sa vyvezra.
Ostatné priebežne.

autor
20. júl 2022

@viestta viem že deti majú dvoch rodičov. Len som to chcela stihnúť cez pracovný týždeň kým je muž v robote. Ale tvoj nápad že každý deň jedna izba je fajny, lebo to nezozerie toľko času v ten deň a aj deti to vydržia keď sa im 2 bodky nebudem plne venovať. Lebo my sme ko deti vždy celý dom za jeden deň generálne popratali ale to sme boli väčšie.

viestta
20. júl 2022

Jeden deň neznamená je ten týždeň zabitý upratovaním. Ú mňa ako vychádza, jeden týždeň niečo, ďalší zas, potom aj tri týždne pauza kým dôjde na ďalšiu. Taka kúpeľňa je za hodinku, tej netreba celý deň. Taka kuchyňa, ta vyjde aj na tri dni, keď to chcem naozaj dôkladne. V konecnom dôsledku stačí 2x v roku vygruntovat dôkladne, po zvyšok roka len bežný udržiavali poriadok. Najviac roboty ušetríš, keď sa naučí celá rodina, že každá vec ma svoje miesto a na to miesto sa po použití vráti. Potom sa nekopi kopa bezprizornych veci kade tade a aj upratovanie ide rýchlejšie. Druhá vec je, nedrzat doma zbytočnosti, pracholapace a nemilosrdne sa zbavovať toho co naozaj nepotrebujem.

saxana000
20. júl 2022

Zaviest minimalius.nevystavovat somariny neskreckivat bordel..je na Tebe ci to das po kazdej izbe alebo po cinnostiach.teda.jeden den kupelna alebo jeden den vsetky okna.
Mne sa najlepsie gruntuje cez leto vtedy si poziciavam aj tepovac periem vsetky paplony a podusky lebo mi krasne z rana do vecera vyschnu.jadme ze.prezvachlem aj v pripade nudze ak mala pocilala.alebo ogrcala ale cez to leto yo je taky moj standart.skrine vyhadzem vzdy po sezone ked menim zimne veci za letne bundy a topanky cistim a poperiem hned ked sa otepli.okna podla potreby niekedy 2x za 3 mesiace niekedy ich necham aj pol.roka lebo aj tak byme pri druzstve velky efekt to aj tak nema.sporak.rura vzdy po velkom vareni nastriekat utriet..proste stale nieco a kazdy tyzden spravim akoby jednu horsiu robotu z velkeho upratovania a tak mam stale doma relativne cisto.
Nikdy som nechapala zenu co cely rok na vsetko kaslu a potom raz za rok pred hodami dva tyzdne v kuse upratuju

autor
20. júl 2022

@viestta jaaj, ja som pochopila že to všetko v jeden týždeň robíš. Ja mám také v hlave že ak sa to nepoprace naraz, že sa mi nánosu z tých nepoprtanych izieb, tak najradšej by som všetko naraz porobila