Ahojte, poraďte prosím nejaký dobrý čistič na granitový drez. Máme sivý drez Blanco a sú na ňom biele fľaky ktoré neviem vyčistiť ničím.
@kris_tin257 aj ja mam Blanco taky svetly pieskovy, cistim ho tak raz za stvrtrok savom proti plesni, take s rozprasovacom, nastriekam, necham posobit a potom dobre umyjem. Ale smradu je z toho jak fras, takze dokoran okno...
@babovka2321 prosim vies mi poradit konkretnu znacku octoveho cistica? lebo mne vodny kamen z takehoto drezu ide dole velmi tazko, ale mozno som len nenarazila na tu spravnu znacku :D
@viky173 zvycajne pouzivam z dmka ich denkmit, ale podla mna vsetky, co som mala, funguju podobne. Nastriekam a necham tak chvilu, zotriem, oplachnem a mam po kameni 😁
Mne na bezovy funguje sypky prasok na biele pradlo denkmit, horuca vida a nechat cez noc posobit. Niekto dava aj tabl. do umyvacky, zubne tabletky, na vodny kamen...
Ja mám Blanco taký pieskovy umyvam ho bielym domestosom nič iné nezaberá. Nalejem nechám pôsobiť a umyjem a všetko je prec
Savo
@babovka2321 no takto to vyzerá a to som to včera čistila keď uschne voda tak mám fľaky 😕
@jjanulienka
@beata_k
@vikusjk bože baby, žiadny Domestos ani Savo preboha 😳🤦
@babovka2321 ten som práve kupovala z DM a nezaberá mi vôbec
@kris_tin257 ono to bude tou kvalitou drezu...
Ja mam schock crystadur cierny a nie je na nom vidno nic.
@vikusjk
@beata_k pretože je to kuchynský drez. Používa sa v kuchyni, na prípravu jedál, je v kontakte s potravinami, chémia tam nemá čo robiť. A po ďalšie, je to 80% drvená žula, prírodný materiál, zvyšných 20% tvorí zdravotne nezávadný silikón, teflón, akrylát, .. je to materiál, ktorý výrobca garantuje ako 100%ne hygienicky a zdravotne nezávadný. Povrch drezu je "uzatvorený", to, čo sa na ňom usádza, tie zafarbenia, to je iba vodný kameň a následné nečistoty sa usádzajú doň. Odstrániš vodný kameň=odstrániš zafarbenie drezu. A na vodný jameň stačí ozaj citrodeko, príp. ocot, prírod. látky, aby sa uvoľnil. Čo však veľa ľudí nevie, že je nutné zaliať to vriacou vodou, resp. vodou nad 60 stupňov Celzia, iba vtedy sa kameň rozpúšťa. Ak sa to robí pravidelne, raz týždenne, stačí nechať pôsobiť pol hodinku. Ak sú tam dlhšie tie usadeniny, kľudne aj cez noc, tak aby tam aspoň 2-3cm stála tá voda vo vaničke..Inak na stránke blanco.sk je super popísané čistenie aj granitového drezu 😉
a už len doplním, tým používaním Sava, Domestosu a pod., tou chémiou si práve poškodzujete ten povrch drezu, tá chémia ho narúša, rozožiera..a teda potom sa to žiaľ už nedá zvrátiť a drez vám ostane škaredý, lebo ten povrch sa akoby vyžerie. Treba sa pri kúpe informovať, ak neviete, ako sa o taký drez starať 🙂
Obyčajný ocot 👌 Ale teda ja to robím denne, spracem kuchyňu, streknem na drez ocot zriedený vodou a umyjem. Neostávajú mi tak žiadne fľaky po vodnom kameni.
@kris_tin257 ja čistím s cifom občas.. ale mám čierny
@sinnovea1 Tak neviem, ako ty, ale ja v dreze jedlo nepripravujem. Ak aj nieco umyvam, nedavam to do drezu, ale len pod tecucou vodou a nasledne davam uz bokom. A taktiez po pouziti sava ho poriadne umyjem a oplachnem.
Ale kazdopadne je to jedno, kazdy robi tak, ako uzna za vhodne 😉 Ja nemam s drezom absolutne ziadny problem, ako vravim, mam ho osmy rok a je krasny, cisty, bez zaslych skvrn.
My máme taký bledúčko hnedý a skúšala som X vecí a ver, či never zázrak na čistenie grantového drezu (ani tie originál čistiace prostriedky, ktoré sú mega predražené nečistili tak dobre) je červený Domestos na WC. Treba čistiť v rukaviciach, stačí pár kvapiek a drez je ako nový.
Ešte doplním - nenaruší sa ním nič, granit je veľmi odolný materiál. Ten Domestos nám odporučil priamo predajca tých drezov.
@kris_tin257 biele flaky - vodny kamen alebo nieco ine? Ja mam cierny a mega tvrdu vodu doma, cistim len octovym cisticom a raz za cas premastim olejom a je krasny :D