Chyby pri zariaďovaní domu

29. sep 2024

Ahojte.
Ideme stavať dom. Zaujímalo by ma čo by ste uz nikdy pri zariaďovaní, stavaní tak nespravili a čo naopak bola najlepšia voľba.
Ďakujem ❤️

marianarem
29. sep 2024

Kazdeho majstra by som si najala len na odporucanie, po osobnej skusenosti niekoho, koho poznam a verim jeho nazoru. A radsej by som si na dobreho majstra pockala aj dlhsie, nez rychlo najat neovereneho.
Co sa nam osvedcilo, tak vela elektrickych zasuviek a vela okruhov, v podstate my kazdy spotrebic s vyssim prikonom mame na samostatnom okruhu. Plus v stene zabudovane rurky na kable, kde si mozes podla potreby natahat kable, ake potrebujes, lahko sa daju aj vymenit.

koniarova
29. sep 2024

Určite by som si dala šatník.

tundra
29. sep 2024

Drzim palce,my sme postavili dom a jedine,co by som zmenil,je miesto.Vyber pozemku,miesta, je asi to najdôlezitejsie.

gypsomilka
29. sep 2024

Nikdy by som nestavala na pozemku kde je tvoj sused svokra,rodicia,bratia atd.
Nikdy by som na stavbu nevolala robit kamosa aj ked by povedal ze to urobi lacnejsie.
Nikdy by som sa s majstrom nedohodla na hodinovej praci.
Urcite by som si dala garaz pripadne podpivniceny dom,zvlast miestnost na kotol atd. Satnik

martinmmartin
29. sep 2024

najvacsiu chubu co ludia urobia takmer vzdy je ze postavia moc velky dom . Vsetci spolahlivo jak hodinky. Mesiac sa vytesujes ze kolko miesta mas a cely zivot utieras prach na miestach kam cely cas nikto ani nepachne.

midori123
29. sep 2024

Už nikdy by som si nedala spolu kuchyňu s obývačkou.
Teraz rozmýšľame, ako to vymyslieť aby sme to mohli oddeliť.

anjelicek26
29. sep 2024

Nestavala by som pri rieke (nemame pivnicu), spajzu by som dala 2x taku a miesto skrini dala vnorene integrovane satniky do kazdej izby... osobitna miestnost na pranie a susenie a skladovanie spinaveho pradla... co najmenej sikmych stien, je to len otravne... zimnu zahradu by som postavala od zaciatku, neskutocne to je... solarne panely to iste, zbytocne sme vahali... a mame infra saunu... deti nie su vdaka tomu chore, ziadne sople ziadne kasle..ale to su take drobnosti, co potesia.. podlahovka vsade kde sa da... radiatori su v tych miestnostiach uz zbytocne...

andrejka1974
29. sep 2024

My sme rekonštruovali starý dom a výhoda bola v tom že sme si to všetko robili sami muž je šikovný okrem vody vedel urobiť dlažbu okna dvere kúpeľnú proste všetko a čo ľutujem že betónový plot som robila až počas korony mohol byt skôr

biba_18
29. sep 2024

@midori123 milujem svoju kuchyňu spojenú s obývačkou…

babydesire
29. sep 2024

Radsej si priplatit a dobre hladat majstrov..najst si takych ktory maju vela dobrych recenzii a od vsetkeho odborneho mat potvrdenia,doklady...ziadny fuskari tam kde treba mat kvalitnu pracu,, a od vsetkeho mat plany, priebezne robit fotky, videa (budes vediet co kde v stene,strope je, kde co mozete primontovat, kde su trubky, atd).. Nic nerobit tak - ze to staci - radsej poriadne ... Premyslat do buducna - az budu deti, az odidu deti, az zostarneme...a tomu prisposobit dispoziciu domu,, a stavat v strede pozemku nie davat mur domu na hranicu pozemku so susedom.

biba_18
29. sep 2024

vačšia špajza. a širšia doska na linke, aspoň tam kde je šporák. nevstavaná chladnička, tie sú veľmi malé. a dobré tienenie ja juh…

anjelicek26
29. sep 2024

@biba_18 my mame dve velke vstavane, ale tiez som rada za ten tip od chalana, co nam planoval kuchynu... ze dajte dve velke, ked nic ineho, tak budete v druhej chladit napoje... a pravdu mal.. sme sa z piatich na sedem rozrastli odvtedy a obe chladnicky plnne vyuzite 😅

midori123
29. sep 2024

@biba_18 no vidíš, a my sme z toho na nervy a považujeme to za najväčší nepodarok celého domu.
Prerábka bude stáť strašné prachy, čiže už odkladáme…

tundra
29. sep 2024

@midori123 ale ved stena sa da spravit aj zo sadrokartonu a ten nestoji strasne prachy

betulinka1
29. sep 2024

V prvom dome. Nikdy ziadne lesklé podlahy. Mali sme žulu sivú lesklu. Kazda upratovacka pri nej zo zaciatku plakala, ze ju nevie spravit bez flakov. Ale ja uz som mala vychytavky, takze som im povedala, co a ako. Ziadne poschodie. Ziadna mega velka vana. Ziaden splocny dvor s príjemnou babičkou. Babičky sa menia na teroristky. 😉Jaj a nie Wc pri vchodových dverach. Lebo ked prislo kopec ludi a vonku prsalo, kazdy mal mokre topanky a potom cez tu spinu na chodbe chodili na wc a spat do obyvacky. K dveram sa dávalo aby nebehali z bazena cez cely dom. Ale bolo to jedno aj tak behali. Druhy dom, prízemný. Pri plane domu si rovno prejst s interiérovým dizajnérom, co a ako bude v izbach, hlavne vstavane skrine, zásuvky, internet a tak kvoli káblom .Alebo rovno mat, ako tu uz niekto napisal v izbach tie vstavané šatníkove skrine, neviem ako sa to vola ale vidis to v amerických filmoch. Izby nech maju min. 15m2. Do menších detských izieb nechod. Aspon predpríprava na klimu do kazdej izby. Velke aspon 100cm balkónové dvere. A na co pinda najviac moj muz je, ze nemame normalny betónový strop ale sadrokartónový. Ked budes stavat, rovno stavaj aj zahradny domcek. A ak vychádzajú peniaze rovno bagrujte aj dieru na bazen. Potom uz nebudes mat tazke výkopové prace a bordel, ktory sme mali dva roky, kedze sme zahradny aj bazen robili postupne. Co si nevieme vynachváliť je terasa ako súčasť domu, cize jedna strecha, otvoríme terasove dvere v lete na krasnu terasu a mas presne ten pocit, preco si do domu isla. Cenovo to vyslo menej ako keby sme davali robit externú terasu potom napriklad z hliníka a spájali s domom.

osky
29. sep 2024

Ani ja nie som fanusikom kuchyno-obyvacky.
Predsalen,chcem mat v kuchyni sukromie,
Mam zvlast kuchynu-sice bez dveri,ale vedie do jedalne/v tej sa vsak zvycajne zdrzuju i hostia,navstevy../
Cize nemusia mi vidiet do hrncov,chladnicky,ci kopu riadu...
Obyvacka je uplne separe a sluzi hlavne nsm,malokedy sa tam hostia dobijaju
Kazdy sa usalasi hned v jedalni,ktora je priestranna,svetla,pohodlna..
A ked sa aj vari,nepachne z toho cela obyvacka,skratka ju zatvorime..

Mame. Priestrannu terasu,nie je prekryta,cize bud tam prazi slnko,alebo prsi...vyuzivame najmä na susenie pradla.
A hladame riesenie,ako to zakryt.
Keby sme este raz riesili strechu,urcite by sme to potiahli ponad celu terasu,aby tam neprsalo...bol tien,ked prazi...

Urcite by som riesila aspon pristresok pre auto,ak nie garaz

NIKDY sprchovy kut s priehladnym sklom!
Koli cisteniu i koli konfortu...
A nikdy by som si nedavala sprchovy kut bez vanicky/to ani nemame/,mame len tu nizku/cca 5 cm od zeme/
Ak mas moznost,daj si aj vanu.tu nic nenahradi.
Aj ked ju mozno vyuzijes iba par dni v roku.
Ale raz za cas je dobry kupel super.
Mame i infra saunu-velmi dobra vec.

NIKDY wc spolu s kupelnou.
Vzdy oddelene.
A VZDY do kupelne i bidet-super vec na kazdodenne pouzitie
V kupelni mame 2 umyvadla.
Za mna perfektne.
Lepsie ,ako jedno obrie.

A ak mas moznost mat vo wc aspon male umyvadielko,tiez fajn.

Bez pivnice si neviem dom predstavit.
Dost velka spajza,a nejaky odkladaci priestor na vysavac,mop,susiak,zehl.dosku...

Vstavane skrine alebo aspon take,co budu od zeme po vrch,su super.
Aj linka,co najviac ulozneho priestoru

Co by som uz asi nedala,zaluzie na okna-koli cisteniu.
Inak su prakticke,nenasla som este nic,za co by som bola schopna ich vymenit.
Len to cistenie,no.zdlhave

Mam umyvacku xxl,mam extra velku ruru i chladnicku kombinovanu s mraznickou-vsetko vstavane.

Mam klasicku sklokeramicku dosku,ale keby som si mohla vybrat,uz by som si dala väcsiu/na viac hrncov,nielen 4./
Niekedy je to zlozite,pri vareni

osky
29. sep 2024

Spomina sa tu bazen,ja som za ale nie bagrovany na stalo.
Kupili sme dost velky,mame na to vydlazdenx priestor aby sa neponil travnik,blizko odtoku do kanala,cize voda sa nevylieva na zahradu/nakolko je chemicky osetrena ../

Ked sme prerabali dom,nebolo to este dovolene,cize ryny su odvedene z pozemku von,robno do obecneho odpadoveho kanalu.
Teraz uz je dovolene vyviezt ryna na svoj pozemok-cize vlastne bud si odchytavas dazdovu vodu do zasobnika,alebo si to poriesit ako trativod na pozemku-,toto mna dost stve,ale koli tomu uz strechu prerabat nebudeme..
Lebo voda odzeka,este za to i platime.
A pozemok suchy...nelogicke

betulinka1
29. sep 2024

@osky vies co murovany alebo kupovaný bazen do zeme ma jednu velku vyhodu. Kedze mame na nom kryt a na starom dome sme mali dokonca pochôdzny, tak v zime som tam mala vsetky rastlinky a zahradny nabytok. Cize som ten murovany bazen s krytom normalne využívala ako sklennik a odloženie veci, ktore som potom na jar zase vykladala. Je to fakt super a teda tych rastlín som mala viac ako dost. Bazen normalne a postupne vypúšťame do zahrady, s tym, ze je asi tyzden bez pridanej chémie a testujeme hodnotu chémie. My nedávame chlór ale kyslik. Cize ten vyprchá. Žiadnej rastlinke sa nic nestalo.

biba_18
29. sep 2024

@osky mám dobrý digestor, nič nepáchne…

osky
29. sep 2024

@biba_18 aj ja mam,samozrejme,figestor.
Aj tak vetram aj cez balkon ,ide to rychlejsie-mozno je to len moj pocit.
Ja kxm mozem,mam aspon vetracky vzdy otvorene

osky
29. sep 2024

@betulinka1 rozumiem.
Ja len poznam par ludi,co maju akoze celorocny,zakryty,v lete odokryju...a je s tym kopa roboty.
Asi viac,ako uzitku.
Tam je ale permanetne voda.
Vraj by sa to scvrklo, popukalo bez vody...
Cize to je ine ako mas ty.
Das mi prosim typ na ten kyslik?
Ako sa to pouziva?

osky
29. sep 2024

Za mna este prakticke:
Miesto na posedenue,ak radi grilujete,opekate vonku

Solarna zahradna sprcha/alebo sprchovy kut v pivnici/-pri spinavsich pracach,napr na zahrade,si nedonesies vsetko do domu

Letna kuchyna alebo v pivnici nejaka mensia kuchynka-pri zavarani,alebo aj varievam tam,ked su horucavy nevykurujem byt

A este k tej vani-ja ju vyuzivam niekedy aj na cistenie nejakych objemnesich veci/koberce/,alebo pri umyvani ovocia,zeleniny..

A este ma napadol kuchynsky dres-mam dvojdres aj s odtekacim priestorom.iny by som nechcela.ale bol uz velky problem ho zohnat
A v kuchyni vodnu bateriu s hadickou-cize povytiahnes,vysprchujes co chces...velmi prakticke

h2
29. sep 2024

Veľa úložného priestoru. Keď píšem veľa, myslím tým VEEEĽAAA!

doriiis
30. sep 2024

Ja by som nechcela poschodový dom.Vzdy keď som u našich a už stý krát idem po tých schodoch tak ďakujem Bohu,že náš dom je prizemny.Nehovoriac o tom,že vek neoklames.🤷🏻‍♀️

blaazi
30. sep 2024

Nedala by som vsetky okna v obyvackokuchyni po zem (mame posuvne terasove okna), z bezpecnostnych dovodov, aby som v noci alebo v nepritomnosti mohla nechat vetracku otvorenu.

tetapetra
30. sep 2024

Elektrické zásuvky! Všade na každú stenu 👀

simona20201309
30. sep 2024

Nikdy by som už neurobila otvorený priestor- spojená obývačka s kuchyňou. Kuchyňu by som už chcela len ako uzavretú izbu. Ten smrad z jedla je nonstop v celom dome. (Áno smrad! Keď sa pražíme cibuľa, vari mäso, polievky, ryby,....)

ariannazara
30. sep 2024

@koniarova presne, ja som si do svojho domu dala šatník jak izbu a to bola najlepšia vec 😂🤨 ale ešte je len tak provizórne spravený

biba_18
30. sep 2024

ja nerozumiem tomu smradu z kuchyne. mám digestor čo mi dobre že nevytiahne polievku z hrnca...